Analize

Atlantic Grupa: Snažan rast prodaje u svim područjima i na svim tržištima

Analize

Rastu sva poslovna i distributivna područja; cene sirovina, pakerskog materijala, energenata, te logističkih usluga i dalje izrazito visoke

 

Atlantic Grupa je u prvih šest meseci 2023. godine zabeležila prihod od prodaje u iznosu od 459,7 miliona evra, što u odnosu na isti period prošle godine predstavlja rast od 15,8 odsto. Dobit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) ostala je na nivou prve polovine prošle godine i iznosi 44,4 miliona evra, dok je neto dobit manja za 5,5 odsto i iznosi 20,9 miliona evra.

“U prvom polugodištu 2023. Atlantic Grupa je ostvarila snažan rast prodaje u svim poslovnim i distributivnim područjima i na svim važnijim tržištima. Navedeni rast u velikoj meri je kompenzovao negativan uticaj i dalje visokih cena sirovina i pakerskog materijala, logističkih i drugih usluga kao i energenata. Osim toga, na blagi pad profitabilnosti uticao je i značajan porast troškova zaposlenih, što je posledica povećanja plata izvršenih u protekloj godini. Posebno smo zadovoljni jačanjem distributivnih temelja širenjem principalske mreže u Sloveniji kao i otvaranjem modernog LDC-a u Severnoj Makedoniji, perspektivom rasta u kategoriji kafe na tržištu Srbije i rezultatima lansiranja novih proizvoda”, istakao je predsednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeski.

Slatko i slano, Pića i Donatprednjače u rastu

Najveći rast od 32,2 odsto ostvarilo je Strateško poslovno područje (SPP) Slatko i slano, čiji su vodeći brendovi Smoki i Najlepše želje, i to pod uticajem optimizacije asortimana, pojačanih marketinških aktivnosti kao i uspešnog lansiranja novih proizvoda. Sledi ga SPP Piće s nosećim brendom Cedevita i rastom od 20,0 odsto, takođe s uspešnim lansiranjem novih Cedevita vitaminskih voda, i Poslovno područje(PP) Donat sarastom od 15,7 odsto. Među distributivnim područjima prednjače Hrvatska sa rastom od 19,8 odsto, Srbija sa rastom od 19,1 odsto i Severna Makedonija sa rastom od 18,0 odsto.

U ukupnoj prodaji Atlantic Grupe principalski brendovi učestvuju sa 27,5 odsto, farmaceutski lanac Farmacia čini 9,2 odsto, dok sopstveni brendovi čine 63,3 odsto prihoda od prodaje. Kafa se sa udelom od 20,4 odsto u ukupnom prihodu od prodaje ističe kao najveća pojedinačna kategorija.

Otvoren novi logističko distributivni centar u Skoplju, na LDC-u Zagreb prva solarna elektrana

U prvoj polovini godine Atlantic Grupa je s Grupom Podravka dogovorila saradnju koja daje odlične rezultate, a podrazumeva Atlanticovu distribuciju Podravkinih proizvoda na austrijskom tržištu, uz istovremenu Podravkinu distribuciju Atlanticovog asortimana na tržištu SAD-a. U Sloveniji je ostvaren značajan iskorak u razvoju poslovanja saradnjom s novim principalom Haleon (Sensodyne, Corega, Parodontax, Aquafresh), dok je u Skoplju dugoročni razvoj zagarantovan zaključenjem investicije vredne 12 miliona evra u novootvoreni logističko distributivni centar. U maju je Atlantic predao obavezujuću ponudu za kupovinu Strauss Adriatica, kompanije na srpskom tržištu poznate po brendovima Doncafe i C kafa, a zaključenje transakcije podložno je prethodnom odobrenju Komisije za zaštitu konkurencije u Republici Srbiji. Na hrvatskom tržištu krenula je proizvodnja zelene energije izgradnjom prve sunčane fotonaponske elektrane na centralnom logističko distributivnom centru Zagreb, čime se smanjuje emisija ugljen-dioksida za 3.250 tona godišnje.

Od važnijih korporativnih događaja treba istaći izbor dosadašnjeg člana Nadzornog odbora Zorana Vučinića na mesto predsednika NO. Takođe, prema odluci Glavne skupštineiz juna, u julu je akcionarima Atlantic Grupe isplaćena dividenda u iznosu od jednog evra po akciji, odnosno ukupno 13,3 miliona evra.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Analize

Sedmični pregled gledanosti televizije od 20. do 26. novembra 2023

Advertiser Serbia29. новембра 2023.

Gledanost televizije u oktobru 2023

Advertiser Serbia27. новембра 2023.

Dan bez interneta u svetu koštao bi 43 milijarde dolara

Advertiser Serbia6. новембра 2023.

RTS: U oktobru uz Prvi program svakodnevno dva i po miliona gledalaca

Advertiser Serbia2. новембра 2023.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 23. do 29. oktobra 2023

Advertiser Serbia1. новембра 2023.

Glovo obeležava Svetski dan paste

Advertiser Serbia25. октобра 2023.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 16. do 22. oktobra 2023

Advertiser Serbia23. октобра 2023.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 2. do 8. oktobra 2023

Advertiser Serbia9. октобра 2023.

RNIDS: Istraživanje web prodavnica – Da li razmišljate kao Bezos?

Advertiser Serbia7. септембра 2023.

Do 2030. globalno AI tržište vredeće 1,8 biliona dolara

Advertiser Serbia28. августа 2023.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 14. do 20. avgusta 2023

Advertiser Serbia24. августа 2023.

Čak 46% domaćinstava u Evropi ima ljubimca: Statistika otkriva porast broja vlasnika četvoronožnih prijatelja

Advertiser Serbia22. августа 2023.

Gledanost televizije u julu 2023

Advertiser Serbia21. августа 2023.

HURA-ino istraživanje: Nastavljen rast prihoda i broja zaposlenih u komunikacijskim agencijama

Advertiser Serbia17. августа 2023.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 7. do 13. avgusta 2023

Advertiser Serbia16. августа 2023.