Analize

Atlantic Grupa: Prvi kvartal obeležila lansiranja novih proizvoda i stabilno poslovanje

Analize

Atlantic Grupa je u martu lansirala novu čokoladu pod brendom Jimmy Fantastic i dovršila pripreme za lansiranje drugog novog brenda iz sopstvenog razvoja, Boom Box.

 

Iako je poslovanje više od godinu dana pod uticajem pandemije COVID-19, Atlantic Grupa u prvom kvartalu 2021. beleži tek manji pad prihoda od prodaje, koji iznose 167 miliona evra, a što je 2,4 posto manje u odnosu na isti period 2020. Dobit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 22,4 miliona evra i niža je za 7,4 odsto, dok neto dobit iznosi 11,3 miliona evra i beleži pad od 5,3 odsto. Blagi pad u odnosu na uporedivo razdoblje prošle godine posledica je značajnih ograničenja u radu ugostiteljskih objekata kao i drugih mera za suzbijanje pandemije koje su uticale na smanjenu potrošnju van sopstvenih domova kroz čitav prvi kvartal ove godine, ali i povećane prodaje određenih kategorija, primarno Argete i Farmacije, u martu prošle godine, usled stvaranja zaliha u domaćinstvima nakon izbijanja pandemije.

Zadovoljni smo rezultatima ostvarenima u prvom kvartalu 2021. Atlantic Grupa pokazala je otpornost na krizu i stabilnost poslovnog modela, što je prepoznalo i tržište kapitala, pa smo ostvarili i istorijski najvišu cenu akcija na Zagrebačkoj berzi. Uprkos krizi, nastavljamo sa planiranim investicijama potrebnim za dugoročan rast, među kojima se ističe ulaganje u novu fabriku Argete u okolini Varaždina. Posebno me raduje lansiranje dva potpuno nova brenda razvijena u Atlantic Grupi – visokokvalitetne mlečne čokolade Jimmy Fantastic i seta proizvoda na bazi ovsa Boom Box. Naši prioriteti i u neizvesnosti daljeg razvoja pandemije ostaju isti – zdravlje i sigurnost naših zaposlenih, osiguranje nesmetanog nastavka proizvodnje i kontinuiranog snabdevanja naših kupaca i potrošača, kao i društvena odgovornost u najširem smislu“, komentarisao je predsednik Uprave Emil Tedeschi.

Donat predvodnik rasta prodaje

Najbolji rezultat među poslovnim područjima ostvarili su poslovno područje Donat sa rastom od 10,1 odsto, Kafa kao pojedinačno najveća kategorija s rastom na tržištima Hrvatske, Austrije i Nemačke, kao i Delikatesni namazi sa značajnim rastom na tržištima Nemačke, Švajcarske i Švedske. Sopstveni brendovi učestvuju u prodaji sa 63,3 odsto, brendovi spoljnih principala predstavljaju 27,2 odsto ukupnog prihoda od prodaje, a apotekarski lanac Farmacia 9,5 odsto.

Nova fabrika i dva nova brenda

Atlantic Grupa je, s obzirom na odličan razvoj poslovanja i planove rasta u kategoriji delikatesnih namaza, u martu započela ulaganje u izgradnju nove fabrike proizvoda pod robnom markom Argeta i to na području opštine Kneginec u okolini Varaždina. Investicija ukupne vrednosti od oko 50 miliona evra započela je kupovinom zemljišta i odvijaće se u nekoliko faza, a novi proizvodni pogon prema planu bi trebao da bude pušten u rad u roku od 15 meseci od izdavanja građevinske dozvole. Realizacijom svih faza projekta planirano je otvaranje i do 150 novih radnih mesta. Na tržište Hrvatske i Slovenije lansiran je, takođe, novi brend, visokokvalitetna mlečna čokolada Jimmy Fantastic, a za lansiranje je spremna i paleta proizvoda na bazi ovsa pod brendom Boom Box.

U nastavku godine kompanija će nastaviti da se fokusira na jačanje pozicije prepoznatljivih regionalnih brendova, internacionalizaciju (primarno Argete i Donata), podršku novim brendovima, razvoj distributivnog poslovanja, te moguća spajanja i akvizicije.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Analize

Sedmični pregled gledanosti televizije od 26. aprila do 2. maja 2021. godine

Advertiser Serbia6. maja 2021.

Veliki rast prihoda Alphabet-a u prvom kvartalu 2021

Advertiser Serbia29. aprila 2021.

Odlični finansijski rezultati Facebook-a

Advertiser Serbia29. aprila 2021.

Ceremoniju dodele Oskara gledalo svega 9,85 miliona ljudi

Advertiser Serbia29. aprila 2021.

Gledanost TV programa s nacionalnom pokrivenošću u martu 2021. godine

Advertiser Serbia25. aprila 2021.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 12. do 18. aprila 2021. godine

Advertiser Serbia22. aprila 2021.

Podbačaj broja Netflix-ovih pretplatnika

Advertiser Serbia21. aprila 2021.

Srbija na 72. mestu u svetu po ceni mobilnog interneta

Advertiser Serbia9. aprila 2021.

Forbes: Polovina svetskog bogatstva u rukama 20 ljudi

Advertiser Serbia7. aprila 2021.

Srpska gejming industrija prihodovala 120 miliona evra u 2020. godini, porasla 20%

Advertiser Serbia6. aprila 2021.

Čak dve trećine pretraživanja na Google-u ne rezultira ni jednim klikom

Advertiser Serbia30. marta 2021.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 15. do 21. marta 2021. godine

Advertiser Serbia24. marta 2021.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 8. do 14. marta 2021. godine

Advertiser Serbia18. marta 2021.

Kandić: Potrošači u onlajn trgovini zaštićeniji od drugih

Advertiser Serbia16. marta 2021.

Gledanost TV programa s nacionalnom pokrivenošću u februaru 2021. godine

Advertiser Serbia3. marta 2021.