Brendovi

Atlantic Grupa 30. godišnjicu obeležila rekordnim rezultatima

Brendovi

Atlantic Grupa je tokom 2021. godine zabeležila prihod od prodaje u iznosu od 760,3 miliona evra što u odnosu na isti period lane, predstavlja rast od 8,6 odsto, a čak 9,3 odsto više nego u predpandemijskoj 2019. godini.

 

Dobit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 96,6 miliona evra, što je 1,1 odsto više nego u prethodnoj 2020. godini, a jednaki rast ostvaren je i u kategoriji neto dobiti koja iznosi 46,1 miliona evra.

Atlantic Grupa je u prošloj godini pokazala visok nivo stabilnosti, uprkos ekonomskim poremećajima uzrokovanim produženom pandemijom COVID-19 i poteškoćama u globalnim lancima nabavke, a jubilarnu 30. godinu poslovanja zaključili smo sa istorijski najvišim prihodima. Rast beleže svi poslovni segmenti, zahvaljujući, između ostalog, značajnim marketinškim i kapitalnim ulaganjima, ali i boljoj epidemiološkoj situaciji na svim tržištima, kao i značajno boljoj turističkoj sezoni u Hrvatskoj u odnosu na 2020. Posebno smo ponosni da smo u prošloj godini na nivou cele grupe povećali ulaganja u zaposlene kroz porast plata i nove modele nagrađivanja”, komentarisao je predsednik Uprave Emil Tedeski.

Farmacia, Donat i Cedevita prednjače u rastu
Najveći rast od 12,1 odsto ostvario je apotekarski lanac Farmacia, dok među poslovnim područjima prednjače poslovno područje Donat, s rastom od 11,5 odsto, i strateško poslovno područje Pića, čiji je vodeći brend Cedevita, s rastom od 11,4 odsto. Kafa se kao pojedinačno najveća kategorija sa učešćem od 21 odsto u ukupnom prihodu i glavnim brendovima Barcaffe i Grand kafa, takođe, ističe rastom od 8,1 odsto. Među tržištima prednjače Hrvatska s rastom od 12,8 odsto, BiH s rastom od 8,8 odsto i Srbija koja je rasla 8,3 odsto. Sopstveni brendovi u ukupnoj prodaji učestvuju sa 62,6 odsto, principalski brendovi sa 28,1 odsto, a Farmacia čini 9,3 odsto prihoda od prodaje.

Novi pogoni, unapređeni proizvodi i jači Nadzorni odbor
Krajem godine je, u skladu sa strategijom dezinvestiranja non-core delatnosti, Atlantic zaključio prodaju poslovanja vezanog za brend dečje prehrane Bebi. Nakon što je sredinom godine zatvoren proces prodaje brenda kompaniji Nelt, u novembru je lokaciju Mirna u Sloveniji, gde se proizvodio Bebi asortiman, preuzeo strateški partner – austrijska kompanija Gittis. Atlantic je nastavio da usmerava fokus na jačanje glavnih kategorija koje čine kafa, delikatesni namazi, slani snack, čokolada i bezalkoholni napici.

Tokom 2021. Atlantic Grupa je nastavila planirane investicije, među kojima se ističu ulaganja u tehnologiju u Atlantic Štarku, nove oblike pakovanja Cedevite, kao i u novi proizvodni pogon Argete u okolini Varaždina. Reč je o investiciji ukupne vrednosti od preko 50 miliona evra, čijom se realizacijom planira otvaranje do 150 novih radnih mesta. Na području novog rasta, na tržištima Hrvatske i Slovenije lansirana su dva nova brenda – čokolada Jimmy Fantastic i paleta proizvoda na bazi zobi Boom Box, s izvrsnim prodajnim rezultatima.

Ukupna postignuća prepoznalo je i tržište kapitala pa je Atlantic u 2021. godini imao i istorijski rekordne vrednosti akcija, a Skupština Atlantic Grupe je donela odluku o isplati rekordnog iznosa dividende po akciji. Kompanija je, po peti put, dobila prvu nagradu za odnose sa investitorima koja se dodeljuje u saradnji Poslovnog dnevnika i Zagrebačke berze, te nagradu za korporativno upravljanje u organizaciji Hrvatske agencije za nadzor finansijskih usluga (HANFA) i Jutarnjeg lista. Takođe, prema istraživanju koje sprovodi MojPosao, Atlantic je peti najpoželjniji poslodavac u Hrvatskoj i među top 3 poslodavca je po istraživanju angažovanosti zaposlenih.

Konačno, u decembru je usaglašeno proširenje Nadzornog odbora sa sedam na devet članova, a sastav ovog tela ojačali su dr. Vesna Nevistić, iskusni stručnjak u područjima bankarstva, procesa restrukturisanja i korporativnog razvoja, i Zoran Vučinić, dokazani globalni menadžer sa izuzetno uspešnom međunarodnom karijerom na području robe široke potrošnje.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

SVETLANA JOSIPOVIĆ, Telekom Srbija: „Ulažemo u obrazovanje mladih koji su pokretači pozitivnih promena u društvu“

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Umro Gordon Mur suosnivač Intela i silicijumske doline

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Ovation ft. Lovers, nova Anno Domini kolaboracija

Advertiser Serbia22. марта 2023.

IoT tehnologija: Digitalizovana poljoprivreda jedan od stubova digitalizacije Srbije

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Nove linije Samsung Neo QLED i OLED televizora od sada su dostupne za prednarudžbinu uz fantastične poklone

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Završen 7. „BizKod“, najuspešnije ekipe „Hakatonci Trče Počasni Krug“ i „GSM“

Advertiser Serbia20. марта 2023.

[SEE MARKETING 2022/23] JOVANA NESTOROVIĆ, Simpo: „60 godina postojanja Simpo posvećuje svim generacijama koje su svoje snove ostvarivale sa nama“

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Izabrane pobedničke aplikacije na šestom Regionalnom app izazovu

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Prestižna nagrada za kompaniju Telekom Srbija

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Kineska automobilska industrija sve konkurentnija evropskim brendovima

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Ivana Barišić postala ambasadorka brenda Planet of Plants

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Uticaj snage procesora na kvalitet fotografije

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Telekom Srbija grupa nastavlja da razvija poslovanje u regionu

Advertiser Serbia15. марта 2023.

Samsung Galaxy A54 5G i Galaxy A34 5G: Fantastično iskustvo za sve!

Advertiser Serbia15. марта 2023.

„Dobar Start” – Krovni stipendijski program kompanije Nelt

Advertiser Serbia14. марта 2023.