Dr. mreže

Artifact – aplikacija poput TikToka, ali za tekst

Dr. mreže

Kreator aplikacije kaže da će Artifact ozbiljno da shvati posao pružanja čitaocima visokokvalitetnih vesti i informacija.

 

Suosnivači Instagrama Kevin Systrom i Mike Krieger, koji su napustili Facebook 2018. godine, napravili su društvenu aplikaciju sledeće generacije, piše Platformer. Njihova aplikacija naziva se Artifact, a u pitanju je personalizovani feed vesti, koji koristi mašinsko učenje da razume korisnikova interesovanja i uskoro će biti moguće da o tim člancima razgovarate s prijateljima.

Naziv Artifact predstavlja spajanje članaka, činjenica i veštačke inteligencije, a osobe zainteresovane za isprobavanje ove aplikacije treba da imaju pozivnicu. Za sada se mogu prijaviti na listu čekanja koja je otvorena sredinom nedelje. Aplikacija je dostupna i za Android i iOS.

Platformer piše kako je najjednostavniji način shvatanja Artifacta kao neku vrstu TikToka, ali za tekst. Aplikacija se otvara na feed popularnih članaka sa odabrane liste izdavača u rasponu od vodećih novinskih organizacija poput New York Timesa do malih blogova o specifičnim temama. Kada korisnik dodirne članak koji ga zanima, Artifact će mu ponuditi slične objave i priče u budućnosti, baš kao što gledanje videa na TikTok-ovoj stranici za korisnika vremenom podešava njegov algoritam.

Korisnici koji imaju pristup aplikaciji i koji nisu na listi čekanja mogu videti samo centralno rangirani feed, dok beta korisnici trenutno testiraju još dve funkcije. Jedna je feed koji prikazuje članke koje su objavili korisnici koje je korisnik odabrao da prati, zajedno s njihovim komentarima na te objave. Korisnici za sada neće moći objavljivati neobrađeni tekst bez linka, a drugi je inbox za direktne poruke tako da korisnici mogu privatno razgovarati o objavama koje čitaju s prijateljima.

Za razliku od TikTok-a, platforme za kratke videe, Artifact je čvrsto usmeren na tekst. Osnivači se nadaju da će na osnovu njihovog iskustva i stečenog znanja zajedno s nedavnim napretkom u veštačkoj inteligenciji, pomoći njihovoj aplikaciji da se probije do veće publike.

Platformer piše kako ovaj projekat, nakon Instagrama kojeg su Systrom i Krieger prodali Facebooku za 715 miliona dolara, nije njihov prvi. Njih dvojica su se udružili 2020 kako bi napravili web stranicu za praćenje širenja COVID-19.

Kao i većina startupa u ovoj fazi, Artifact tek treba da se posveti poslovnom modelu, a kako je rekao Systrom, oglašavanje bi se uklapalo. Takođe je, kako je naveo, zainteresovan i za razmišljanje o ugovorima o podeli prihoda sa izdavačima.

Systrom je u razgovoru za Platformer kazao i da će Artifact ozbiljno shvatiti posao pružanja čitaocima visokokvalitetnih vesti i informacija. Za sada, kompanija neće otkriti svakog izdavača u svom sistemu, ali da je moguće tražiti pojedinačna mesta unutar aplikacije.

Dodao je i da će Artifact uklanjati pojedinačne objave koje promovišu laži, a njegovi sistemi za mašinsko učenje biće prvenstveno optimizovani za merenje koliko dugo korisnici provode čitajući o različitim temama, za razliku od onoga šta generiše najviše klikova i komentara.

Za sada, Systrom i Krieger sami finansiraju Artifact. Tim od sedam ljudi radi na aplikaciji, uključujući Robbyja Steina, direktora proizvoda na Instagramu od 2016. do 2021. godine.
 

Izvor: Platformer, Cnet

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Dr. mreže

Evropska komisija istražuje Metu oko zaštite dece na platformama

Advertiser Serbia16. мај 2024.

Glavna snaga TikToka je njegov algoritam, a evo po čemu je tako poseban i specifičan

Advertiser Serbia29. април 2024.

Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku, deonice skočile

Advertiser Serbia29. април 2024.

ByteDance ne želi da proda TikTok, radije će ugasiti aplikaciju u SAD-u

Advertiser Serbia26. април 2024.

Prihod firme Meta u prvom kvartalu 2024. porastao za 27 odsto na 36,46 milijardi dolara

Advertiser Serbia25. април 2024.

Bajden potpisao zakon – kineskoj kompaniji rok od devet meseci da proda TikTok

Advertiser Serbia25. април 2024.

ByteDance je potrošio 7 miliona dolara na lobiranje i reklame za borbu protiv zabrane TikTok-a u SAD

Advertiser Serbia24. април 2024.

Društvena mreža X uvodi pretplatu za nove korisnike

Advertiser Serbia17. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] ŽIŠKA: „Bolji“ za Nutri O’cake

Advertiser Serbia10. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] 404: „adidas Originals Influencers kampanja“

Advertiser Serbia9. април 2024.

TikTok „na prodaju“ – ko bi mogao da ga kupi i koliko košta

Advertiser Serbia21. март 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] 404: „#OnlyFarms“ za Udrugu Farmica

Advertiser Serbia14. март 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] 404: „terrapija – Liječimo Zemlju edukacijom“ za Udrugu Terra Hub

Advertiser Serbia16. фебруар 2024.

PC Press Top50: Najbolje online stvari za 2023. godinu

Advertiser Serbia6. фебруар 2024.

Zovu ga Facebook genijem: Osnivač UNILAD-a na Danima komunikacija će nas naučiti sve o moći društvenih mreža

Advertiser Serbia30. јануар 2024.