Jubileji

ANĐELKO TRPKOVIĆ: „Srpski ogranak IAA spada u kategoriju većih i aktivnijih u svetu“

U susret velikom jubileju srpskog ogranka IAA, razgovarali smo sa Anđelkom Trpkovićem, Predsednikom Upravnog odbora IAA Serbian Chapter. Anđelka smo pitali o razvoju, statusu, značaju, planovima ali i o drugim bitnim momentima rada i postojanja ovog Udruženja, čiji su članovi najuticajnije agencije za tržišno komuniciranje, mediji i kompanije-oglašivači…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Dragi Anđelko, najpre primate čestitke povodom značajnog jubileja IAA Serbian Chapter, na čijem se čelu nalazite kao Predsednik Upravnog odbora. Srpski ogranak IAA ovih dana proslavlja punih 30 godina postojanja. Kako se vi lično osećate povodom ovog jubileja, verujem da ovih dana u svojoj glavi smenjujete različite slike događaja iz prošlosti za koje su vezane i različite emocije?

– Ako treba da definišem lično osećanje, rekao bih da osećam odgovornost. I prema onima koji su uložili rad i vreme u osnivanje srpskog ogranka IAA, ali i prema svima koji danas kroz različite aktivnosti doprinose daljem funkcionisanju naše Asocijacije.

Hvala Vam na čestitkama povodom jubileja i preneću ih svim članovima jer je ovo kolektivna organizacija, i ne mislim da bilo ko pojedinačno treba da ima posebne zasluge.

Svako od nas, ko je postao član IAA, iskazao je time i svoju želju da doprinese opštem ambijentu poslovanja u industriji komunikacije, bez obzira da li se nalazi na strani oglašivača, agencije ili medija. Svi mi smo zajedno i zaslužni, i odgovorni, za atmosferu u kojoj poslujemo. I svima nam je stalo da pomognemo mladim i talentovanim ljudima koji već jesu, ili će tek izabrati da se ovim poslom bave u budućnosti.

Tako da, ako govorimo o emocijama, one su obično pozitivne jer počivaju na romansiranoj prošlosti, izazovnoj sadašnjosti i veri u bolju budućnost.

Trideset godina postojanja i rada jedne organizacije nije malo, za srpske uslove to je ozbiljna institucionalna tradicija. Našim čitaocima bi sigurno bilo interesantno da čuju kroz koje faze razvoja je prošao IAA Serbian Chapter. Koji važni događaji su obeležili tu istoriju, koji ljudi su ostavili najveći pečat na rad vaše organizacije?

– Opšti je utisak da je od svog osnivanja do danas organizacija imala i svoje faze razvoja ali i stagnacije, u svemu prateći opšti poslovni ambijent i sam život u našoj zemlji.

Jedan od najznačajnijih događaja je svakako samo osnivanje 1992. godine. Za sve one koji su zaboravili, ili su tada bili dovoljno mladi (neki čak nisu bili ni rođeni) da ne pamte kako sve izgledalo u to vreme, moramo reći da je bila potrebna baš velika energija i vera u budućnost da se u sred tog tamnog i nesrećnog perioda, formira ogranak profesionalne međunarodne organizacije u zemlji koja je u tom trenutku bila pod sankcijama Saveta bezbednosti UN-a.

Baš tada je Žozef Lončar započeo ovaj proces, i na sebi svojstven način formirao temelje naše organizacije. Nema nikakve dileme da je svoj specifičan šarm i energiju uneo i Vladimir Čeh čiji je jedinstveni narativni stil sigurno inspirisao mnoge da se priključe i pokrenu. I svi drugi predsednici, članovi upravnih odbora, ali i ostali aktivni članovi, dali su svoj doprinos ulažući svoje znanje i svoje slobodno vreme (što je danas izuzetno vredno) u razvoj IAA. Značajna je bila i odluka Miše Lukića, iz 2009. godine, da organizacija mora da angažuje profesionalnog generalnog sekretara, odnosno osobu koja će u punom kapacitetu održavati kontakte sa globalnom organizacijom, ali i na dnevnom nivou rukovoditi svim aktivnostima našeg Ogranka. Ovo se pokazalo značajnim, i dodatno je evoluiralo vremenom, tako da danas imamo izvršnu direktorku Jelenu Ivanović, koja sa saradnicima, omogućava da se dogovoreno i realizuje.

Ali, ništa manji doprinos nisu dali ni Ivan Stanković, Aleksandar Radosavljević, Nataša Đurđević, Miloš Simić i Jovan Stojanović koji su sa svojim Upravnim odborima i članovima, započeli projekte poput: AcademIAA, Effie Awards, projekte iz oblasti samoregulative, Vodič za kreativne i media pitcheve. Aktivnosti koje čine okosnicu rada i dan danas.

Kako ocenjujete sadašnji trenutak u postojanju IAA Serbian Chapter? Da li je organizacija dosegla očekivani stepen razvoja koji je usklađen sa stepenom razvoja drugih evropskih i svetskih afilijacija IAA? Koliko ste vi zadovoljni aktuelnim obavljanjem funkcija organizacije?

– Iako će to za mnoge biti iznenađenje naš Ogranak IAA spada u kategoriju većih i aktivnijih u svetu. Mi i dalje negujemo individualno članstvo, i insistiramo na aktivnoj ulozi profesionalca kao pojedinaca, dok se u svetu već u značajnoj meri prelazi na korporativno članstvo. Svesni smo činjenice da korporativno članstvo sa sobom nosi izvesnost u poslovanju, no mi i dalje smatramo ključnim za naše dobro poslovanje lični uticaj kojim naši članovi doprinose ostvarenju planiranih ciljeva.

Iskreno se nadam da su članovi i mladi profesionalci koji učestvuju u našim programima zadovoljni, i naše lično zadovoljstvo možemo da gradimo samo u odnosu na to. Čini mi se da u uspevamo da ih motivišemo i podstaknemo, pa samim tim verovatno imamo i razlog za zadovoljstvo.

Bitno pitanje svake organizacije jesu značaj i uticaj koji ima. Složićete sa mnom da postoje 3 bitna nivoa značaja i (mogućeg) uticaja, a to su uticaj na industriju, na privredno okruženje i uticaj na šire društveno okruženje. Kako u tom pogledu stoje stvari? Ne treba zaboraviti pod kojim sloganom danas radi IAA Global, a to je „Pridružite se najuticajnijoj mreži“.

– Deo smo internacionalne mreže IAA koja na globalnom nivou ima ozbiljnu tradiciju. Traje skoro 85 godina i okuplja preko 4.000 članova širom sveta.

Osnovni je princip tripartitnosti – to je glavna prednost IAA, ali i ograničavajući faktor kada su određene inicijative u pitanju. Kada se postigne konsenzus između ova tri strane (oglašivači, agencije i mediji) mnoge stvari mogu da se stvari pokrenu i realizuju.

U industriji komunikacije status IAA je neupitan – članstvo je veliko, i čine ga najistaknutiji stručnjaci na tržištu. Postoje uslovi i procedure koje regulišu učlanjivanje. Samim tim, prirodno je da ogranak neće rasti u nedogled. Prema veličini tržišta govorimo o broju od ne više od 100 članova, pritom vodeći računa da imamo izbalansiranu strukturu članstva.

Drugo, mi smo pokretači i nosioci strateški najvažnijih projekata – edukacije mladih budućih lidera, globalno priznatog festivala, uređenja tržišta kroz samoregulativu. Naravno, postoji još aktivnosti u kojima vidimo mogućnost da damo svoj doprinos.

Sigurno su svi u našoj industriji svesni činjenice da postoji prostor za unapređenje uticaja na šire društveno okruženje. Čini mi se da u tom pravcu moramo započeti neke nove aktivnosti.

Srpski ogranak IAA je nosilac licence sistema Effie nagrađivanja. Kako ocenjujete ovaj segment rada organizacije? U kojoj meri su IAA i Effie Srbija uspeli da prošire ideju da je jedini dobar advertajzing/marketing efektivan advertajzing/marketing?

Effie licenca i organizacija takmičenja u skladu sa strogim pravilima je jedna od najznačajnijih aktivnosti srpskog ogranka IAA. Mnogi ogranci širom sveta su je priželjkivali, ali ona nisu svi u tome uspeli. Tome je doprinela činjenica da u nekim zemljama postoji veći broj izuzetno jakih strukovnih asocijacija, i konkurencija za prestižnu licencu je oštra. Mi smo, između ostalog, upravo zahvaljujući preporuci IAA Global u smislu pouzdanosti i odgovornosti 2016. potpisali ugovor sa Effie World Wide.

Effie je bez sumnje doneo veliku promenu na tržištu. Njegova zahtevnost i standardizovanost propisana na globalnom nivou, omogućava nam da ocenjujemo i rangiramo naš rad po istim kriterijumima kao i kolege u celom svetu.

Osim toga, Effie Awards promoviše ideju da se ulaganje u komunikacije isplati, a to je verovatno najvažnija stvar u građenju pozitivnog stava o značajnosti naše struke, odnosno našeg doprinosa ekonomiji.

Svakako, treba uzeti u obzir da se Effie u Srbiji organizuje od 2017. godine i da tržište moramo još više da upoznamo sa njegovim principima, ali i prednostima i značaju za brendove. Veliki brendovi to već znaju, ali ostaje nam da radimo na njegovom približavanju lokalnim i regionalnim brendovima, kao i njihovim partnerima u tom poslu – kreativnim i medijskim agencijama bez obzira na njihovu veličinu.

Možete li našim čitaocima otkriti neke planove za budućnost kada je reč o radu IAA Serbian Chapter?

– Naš fokus od osnivanja je bio na osnaživanju mladih profesionalaca i u tom pravcu ćemo sigurno nastaviti. Ove godine ćemo ponovo organizovati AcademIAA u starom formatu, kroz direktno učešće polaznika i predavača. I u on line formatu smo imali zavidne rezultate, ali lični kontakt je nezamenjiv u našoj industriji. S obzirom da sada već imamo značajan broj bivših polaznika ove jedinstvene profesionalne škole, jedan od planova nam je da organizujemo Alumni sesiju sa bivšim polaznicima i vidimo kao su se snašli u realnom životu, i da li su im znanja i kontakti koje su stekli omogućili neku prednost.

Upravo ceneći sve veću potrebu da mladim obrazovanim ljudima predstavimo našu industriju pojačaćemo kontakte sa Fakultetima na kojima se obrazuju. Kroz seriju predavanja naših istaknutih članova pokušaćemo da ih motivišemo da nam se pridruže i obezbede svež pogled i stabilnu budućnost naše industrije.

Kao što sam već rekao radićemo na promociji Effie festivala, posebno kod onih oglašivača i agencija koji još uvek nisu uzeli učešća, i omogućiti im da budu u potpunosti osposobljeni za popunjavanje zahtevnih prijava koje garantuju nepristrasnost u ocenjivanju.

I konačno, pokušaćemo da u potpunosti izbalansiramo odnos između članova koji dolaze iz reda agencija i oglašivača, ali i da dodatno motivišemo predstavnike medijskih organizacija iz kojih i Vi dolazite da nam se u većoj meri pridružite. Na taj način dodatno ćemo ojačati uticaj unutar same industrije.

Dragi Anđelko, još jednom vam čestitamo ovaj značajan jubilej i hvala vam na uloženom trudu i izdvojenom vremenu, želimo vam puno sreće i uspeha u daljem radu!

– Hvala puno na ovom razgovoru, i nadam se da ćete nam se pridružiti na proslavi povodom 30 godina od osnivanja, ali i u čestitkama osvajačima ovogodišnjih Effie nagrada.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Jubileji

Hemofarm novim rekordima obeležio 63 godine poslovanja

Advertiser Serbia2. јуна 2023.

Journal proslavio prvi rođendan ekskluzivnim partyjem u Beogradu

Advertiser Serbia29. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] DEGORDIAN: „Smoki street art celebration“

Advertiser Serbia15. маја 2023.

Bar-kod slavi 50. rođendan

Advertiser Serbia3. априла 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] OVATION: „25 godina Telekoma Srbija“

Advertiser Serbia13. марта 2023.

Svetski dan radija

Advertiser Serbia13. фебруара 2023.

Radio Beograd 2 obeležava 65. rođendan

Advertiser Serbia9. фебруара 2023.

Coca-Cola HBC Srbija proslavila 25 godina poslovanja na našem tržištu

Advertiser Serbia21. децембра 2022.

20. Jubilarna međunarodna PRO PR konferencija na Plitvičkim jezerima

Advertiser Serbia16. децембра 2022.

SMS napunio 30 godina

Advertiser Serbia3. децембра 2022.

Televizije širom sveta obeležavaju svoj dan, i dalje bude najveću pažnju

Advertiser Serbia21. новембра 2022.

„Dnevnik“ u Matici srpskoj proslavio 80 godina izlaženja

Advertiser Serbia15. новембра 2022.

Kompanija Bambi posluje 55 godina

Advertiser Serbia20. октобра 2022.

vivo proslavlja drugu godinu na evropskom tržištu

Advertiser Serbia20. октобра 2022.

BBC napunio 100 godina

Advertiser Serbia18. октобра 2022.