Agencije

TEMA MESECA: ANA ŠUTIĆ o plagiranju u advertajzingu

Narednih desetak dana, predstavićemo mišljenja nekih od najznačajnijih kreativnih direktora advertajzing scene u Srbiji a o fenomenu plagiranja ili prisvajanja tuđih ideja u reklamnoj industriji, koji spada u jedan od najvažnijih problema savremenog kapitalističkog sistema, kako zbog upražnjavanja te prakse, tako i zbog borbe zvaničnih institucija protiv te pojave. Zaštita ideja u pogledu njihovog autorstva mora se staviti u prvi plan iz ovog bitnog razloga: DINAMIČAN I NAPREDAN SISTEM PROMOCIJE BRENDOVA SAVREMENOG SVETA IMA U BUKVALNOM SMISLU SVAKODNEVNU POTREBU ZA NOVIM I SVEŽIM IDEJAMA…Razgovor vodio Nenad Danilović

_____________________________________________________________________________________
UVOD. Pitanje autentičnosti i originalnosti produkata advertajzinga postavljamo ne toliko iz moralnih i pravnih razloga koliko iz svakodnevne životne potrebe savremenog oglašavanja, koje mora day-by-day da prati promene u sadržaju i formi komunikacije ljudi. Internetizacijom i generalno digitalizacijom, stvoreno je jedno potpuno novo okruženje poslovanja, gde se novi podsticaji za razvoj komunikacije sa potrošačima odvijaju iz tenutka u trenutak. Nove ideje u komunikaciji zastarevaju vrlo brzo jer je sama komunikacija oslobođena u gotovo totalnom smislu. Drugim rečima, kopiranje tuđih ideja jeste oslanjanje (po prirodi ovog vremena) na zastarele ideje, jer su sam život i komunikacija postali „veća umetnost od umetnosti“. U prilog ovde iznetoj ideji, organizovali smo seriju intervjua sa značajnimm kreativcima u Srbiji. Nadamo se da će ovo imati pozitivan efekat u pogledu shvatanja značaja sveže kreativnosti i novih ideja, kako u svesti oglašivača, tako i kod kreativaca uposlenih u komunikacijskim agencijama svih vrsta.

Ovom prilikom se zahvaljujemo svima koji su se odazvali na upit na ovu temu, koja je po svojoj prirodi dosta osetljiva i teži u većoj meri tajnosti nego javnosti.
_____________________________________________________________________________________

Našim sagovornicima postavili smo sledeća pitanja:

Kako prepoznati plagijat među produktima reklamne industrije? Koja je razlika između plagijata i slične ideje? Kako advertajzing agencija ili klijent mogu da dokažu da je neko iskopirao njihovu originalnu ideju?

Možete li navesti neke primere plagiranja kreativnih ideja u advertajzingu, bilo u svetu, bilo u Srbiji i regionu?

Da li ste se lično susreli sa krađom vaših i ideja vaše agencije? Da li je do krađe došlo na pičevima, posle realizacije i objavljivanja ideje u javnosti ili pak na neki treći način?

Da li se agencija u kojoj ste zaposleni na bilo koji način štiti od krađe sopstvenih ideja?

Na koji način vi i vaša agencija vršite samoregulaciju po ovom pitanju, odnosno, da li i kako izbegavate situacije u kojima biste vi potencijalno postali plagijator?

Koliko je originalnost ideja u advertajzing industriji danas uopšte na ceni? Da li se prednost daje originalnosti ideje ili se ide linijom pragmatizma i praktične koristi u poslovanju agencije, bez obzira na značaj autentičnosti/originalnosti primenjenih ideja? Uporedite svetske i ovdašnje tendencije u tom pogledu.

Gde leže glavni uzroci plagiranja i kopiranaja tuđih ideja u reklamnoj industriji?

Da li ste upoznati sa odredbama Zakona o autorskim i srodnim pravima i da li je taj zakon u svakodnevnoj upotrebi vaše agencije? Da li taj zakon uspeva da zaštiti interese vaše agencije, odnosno da li je on praktično upotrebljiv u praksi? Da li se nekada vaša agencija našla pred sudom, bilo kao tužitelj, bilo kao tuženi povodom pitanja zaštite autorskih i srodnih prava?

 

ANA ŠUTIĆ, Kreativna Direktorka agencije NEW MOMENT

…kako prepoznati plagijat…

Iskreno verujem da je nemoguće sasvim precizno odrediti granicu između plagijata i inspiracije, u bilo kojoj umetnosti, ili struci koja je usko vezana za kreiranje ideja.

U tom smislu, pretpostavljam da postoje načini na koje advertajzing agencije koje se suoče sa ovakvim problemom mogu zaštititi svoja prava. Ali, na malom tržištu kakvo je naše, otvoreno kopiranje ideja između agencija bi bilo mnogo očiglednije, pa je samim tim pretpostavljam i ređe.

…primeri…Primeri tog tipa koji mi ovog trenutka padaju na pamet su uglavnom vezani za kopiranje logotipa ili celokupnog vizuelnog identiteta stranih brendova, u domaćoj interpretaciji.

…susret sa pojavom…Znam za nekoliko takvih događaja, koji su se uglavnom ticali ideja prezentovanih tokom učešća na pičevima.
Međutim, iskreno verujem da takve teme mogu samo nepotrebno da „sputaju“ kreativce, jer je važno da gledamo napred. Ukoliko smo neku ideju već realizovali prvi, to nam je dovoljno. Na svaki novi zadatak odgovorićemo novom energijom.

…zaštita …Mislim da bi odgovor na pitanje da li poznajemo ili koristimo bilo kakve vidove pravne zaštite, najpre imale moje kolege iz biznis segmenta agencije. U okviru kreativnog tima, štitimo se verovanjem u to da su ideje neiscrpne.

…samoregulacija…Tokom rada na projektu, najvažnije nam je da ideja „prođe“ interni sud tima, koji smatramo najlegitimnijim, najoštrijim, i kome najviše verujemo.
Zatim, ukoliko je reč o novom imenu brenda, poruci ili vizuelnom identitetu, uglavnom proveravamo jedinstvenost ideje putem Interneta.
Više puta nam se dogodilo da nakon tog „eureka efekta“ otkrijemo da je ista ili slična ideja već realizovana. Podsetimo se pronalazača Raše Popova, nasmejemo se i nastavimo dalje.

…značaj originalnih ideja u savremenom advertajzingu…

Verujem da će originalnost ideja zauvek biti na ceni, i da je najbolji dokaz za to upravo Internet: instant veza sa celom planetom.

Čim se pojavi nešto novo – koncept, nov pogled na temu, nova upotreba medija ili komunikacionih kanala – brzinom svetlosti za to saznamo svi. Tako se ceo svet divi istim novim idejama. Ono što smo već videli postaje „stara vest“. Skrolujemo dalje i zaboravimo.

…uzroci plagiranja…Nadam se da su najčešće posledica slučajnosti, i činjenice da smo, baš zbog pomenutog Interneta, svi izloženi istoj inspiraciji, gde god bili.

…zakonske odredbe, upoznatost i primena…Nažalost, odredbe Zakona ne poznajem dobro. To prepuštam kolegama koje se bave pravnom zaštitom agencije.

 

TEMA MESECA: GORAN RUŠKUC o plagiranju u advertajzingu
TEMA MESECA: UROŠ VUKOVIĆ o plagiranju u advertajzingu
TEMA MESECA: JANKO PAVLOVIĆ o plagiranju u advertajzingu
TEMA MESECA: BOJAN BRUKNER o plagiranju u advertajzingu
TEMA MESECA: SLAVOLJUB STANKOVIĆ o plagiranju u advertajzingu
TEMA MESECA: VLADIMIR MITROVIĆ o plagiranju u advertajzingu
 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Vidi komentar (1)

1 komentar

  1. Pingback: TEMA MESECA: JANKO PAVLOVIĆ o plagiranju u advertajzingu - Advertiser Serbia

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Degordian ima novi podbrand: Enstring je HR-first agencija

Advertiser Serbia21. септембра 2023.

Ascanius Media Slovenija i Bosna i Hercegovina promenile naziv u Direct Media

Advertiser Serbia18. септембра 2023.

Represent Communications i HR Xcel predstavili zajedno novu uslugu na tržištu

Advertiser Serbia18. септембра 2023.

Stethoscope, alat za istraživanje zadovoljstva i angažovanost zaposlenih, sada se zove Luppa

Advertiser Serbia15. септембра 2023.

DRV Agencija osvojila globalnog klijenta ESPRIT: “Kreirali smo oglase za Vogue i za čuveni Hudson Yards u Njujorku “

Advertiser Serbia5. септембра 2023.

Najveće širenje do sada: Infinum preuzeo američku digitalnu agenciju ExpandTheRoom (ETR)

Advertiser Serbia5. септембра 2023.

Degordian lansirao svoj prvi podbrand – upoznajte Builtt, development agenciju!

Advertiser Serbia30. августа 2023.

HURA-ino istraživanje: Nastavljen rast prihoda i broja zaposlenih u komunikacijskim agencijama

Advertiser Serbia17. августа 2023.

Hrvatska tech kompanija stvorila zajednicu koja okuplja globalne agencijske stručnjake

Advertiser Serbia17. августа 2023.

MILE BANIĆ, EssenceMediacom: „Nikada nije bilo zahtevnije doći do potrošača sa željenom porukom“

Advertiser Serbia28. јула 2023.

Najbolji saveti kako da transformišite svoj lični brend uz pomoć ChatGPT-ja

Advertiser Serbia27. јула 2023.

VELJKO GOLUBOVIĆ, New Moment: „U modulu KREATIVA IAA Akademije upoznaćemo našu prirodnu kreativnost sa super-moćima veštačke inteligencije“

Advertiser Serbia25. јула 2023.

Kako da iskoristite TikTok za promociju i realizaciju vaše Employer Branding strategije?

Advertiser Serbia21. јула 2023.

Radimo zajedno na podršci za veću zaposlenost pripadnika LGBTQI+ zajednice

Advertiser Serbia11. јула 2023.

Effie Index 2022: Objavljene najefektnije kompanije na svetu tokom 2022, među njima i one iz Hrvatske

Advertiser Serbia6. јула 2023.