Brendovi

Alternativni izvori finansiranja kao šansa za razvoj biznisa

Brendovi

„Naša mreža“ u trećoj epizodi podkasta donosi priču o alternativnim izvorima finansiranja i načinu na koji privredni subjekti mogu da ih iskoriste.

 

Malim i srednjim preduzetnicima često su potrebna dodatna sredstva da bi razvili svoje poslovanje. Zakon o alternativnim izvorima finansiranja stupio je na snagu pred početak globalne pandemije, koja nas je naučila da neizvesnost može nastupiti momentalno. Biznisi se moraju više fokusirati na finansiranje iz internih izvora, kako bi ostvarili uštede dok se tržišta ne stabilizuju. O tome da li se u Srbiji posao može razvijati i spasavati iz drugih izvora finansiranja i kako da najbolje razumemo finansiranje putem duga, finansiranje putem kapitala i finansiranje iz internih izvora u podkastu „Naša mreža” otkrio je Marko Fabris, direktor za poslovno savetodavne usluge u kompaniji PwC.

Fabris je podsetio da je nedavno objavljen i predlog strategije za razvoj tržišta kapitala u Srbiji od 2021. do 2026. godine, koji se u dobroj meri odnosi na alternativne izvore finansiranja putem berze, izdavanja korporativnih obveznica i alternativnih investicionih fondova.

Potrebna je bolja informisanost i ulaganje u sam biznis koji će omogućiti jednostavniji dolazak do novca, budući da preduzetnici često imaju predrasude i smatraju da kroz alternativne izvore finansiranja teško mogu doći do potrebnih sredstava i da je taj proces neizvestan. Alternativni izvori finansiranja ulaze mnogo dublje u poslovanje društva u odnosu na banke i na taj način svode svoje rizike na minimum. Često finansijeri insistiraju da njihovi menadžeri i posle transakcije ostanu tu zbog svog znanja i odnosa sa partnerima.

Finansiranje putem kapitala podrazumeva uspostavljanje partnerstva između društva kome su sredstva potrebna i trećeg lica, koje će kroz taj proces steći određeni procenat vlasništva. Strateški investitori bave se komplementarnom ili istom delatnošću i plan je zajedničko razvijanje biznisa. Finansijski investitori imaju cilj da investiranjem uvećaju vrednost društva i da zatim svoj udeo prodaju. Za preduzetnike je važno da razumeju šta investitor želi da postigne, na koji način i u kom roku, kao i šta će se dogoditi sa postojećim biznisom. Svaki preduzetnik svoju poziciju treba da učini što boljom kako bi postigao najbolji dogovor, a u tome mu pomažu struktura zaposlenih, jasni planovi i dobro izveštavanje”, rekao je Marko Fabris.

Alternativni izvori prikladni su za sve privredne subjekte i predstavljaju težnju za ostvarenje ušteda i optimizacije koje će rezultirati manjom potrebom za eksternim finansiranjem. Dobra interna analiza je preduslov za adekvatne buduće korake, objašnjeno je u podkastu.

Nadam se da će postati uobičajeno da kompanije finansiraju svoja sredstva i putem korporativnih obveznica i izlaskom na berzu, jer ćemo na taj način svi mi sutra imati mogućnost da postanemo investitori. Kod preduzetnika koji tek pokreću svoj biznis postoje različiti programi koji mogu biti finansirani od strane države, u vidu kredita ili bespovratne pomoći. Postoje i fondovi Evropske unije i različitih međunarodnih finansijskih institucija, koji pružaju i konsultantsku uslugu za implementaciju projekata investiranja. Savetujem svima da prate te javno dostupne programe i start up-ove”, zaključio je Fabris.

Kroz serijal razgovora u formi podkasta „Naša mreža“ pokreće različite teme koje zanimaju preduzetnike. Svake druge srede, odabrani sagovornici u razgovoru sa Zoranom Stanojevićem će pokušati da predvide koji su to naredni izazovi koji se očekuju i na koji način mogu uspešno da se prevaziđu. Podkast „Naša mreža“ u video formatu je dostupan na aplikaciji i veb-sajtu nasamreza.rs dok je audio format zastupljen na podkast platformama: Spotify, Soundcloud, Apple podcast, Deezer, Google podcast.

Naša mreža Powered by A1 je prva besplatna biznis aplikacija namenjena malim i srednjim preduzećima. Sa više od 1100 aktivnih korisnika na veb-sajtu i aplikaciji, „Naša mreža“ kroz tri celine: Informiši me, Umreži me i Podrži me nudi korisne informacije i pogodnosti, kao i mogućnost za povezivanje i proširivanje poslovanja. Edukativnoj komponenti platforme Informiši me mogu pristupiti svi i pronaći korisne informacije i inspirativan sadržaj za unapređenje poslovanja. Umreži me je centralni deo platforme, na kome kompanije kreiraju svoje profile koji im pružaju mogućnost da kontaktiraju i umrežavaju se sa drugim kompanijama i na taj način prošire svoje poslovne prilike. Podrži me nudi razne pogodnosti koje, uz pomoć svojih partnera, A1 obezbeđuje kako bi unapredio i olakšao poslovanje svojih biznis korisnika.
www.nasamreza.rs

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Samsung Galaxy S24 Ultra upotpunjuje početak emitovanja i iskustvo gledanja Olimpijskih igara u Parizu 2024

Advertiser Serbia18. јун 2024.

IKEA lansira iskustvo virtuelnog dizajna za korisnike u Srbiji

Advertiser Serbia18. јун 2024.

Akademija održivosti: Besplatna edukacija za mala i srednja preduzeća

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Nespresso najavljuje nezaboravno mediteransko leto

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Adidas istražuje slučaj korupcije u Kini, procenjenu na stotine miliona evra

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Linija Samsung TV uređaja i saundbar zvučnika na bazi AI za 2024. godinu oduševljava recenzente

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Rusija: Unilever „rusifikuje“ imena brendova

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Johnson & Johnson će platiti 700 miliona dolara zbog obmane potrošača

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Fudbaleri Luka Modrić i Bukayo Saka sklopili partnerstvo sa brendom Snickers u najnovijoj kampanji

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Lažne AI alatke kradu vaše lozinke

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Proglašeni najbolji mali preduzetnici: Milion dinara za Junake mikro biznisa 2024

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Prvi Galaxy Watch FE omogućava pristup naprednom praćenju zdravlja za još više korisnika

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Osećajte se kao najbolji strelac tokom letnjih sportskih takmičenja uz Samsung 8K televizore

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Hibridni AI u službi čoveka otvara nove mogućnosti

Advertiser Serbia10. јун 2024.

Ferero lansira vegansku Nutelu

Advertiser Serbia10. јун 2024.