Agencije

Ako zoveš bivšu, zovi i kuma da dođe po tebe!

Apatinska pivara i Jelen pivo već šesnaest godina uspešno sprovode kampanju “Kad pijem ne vozim”, a ove godine kreativci agencije McCann Beograd osmislili su poruke sa kojima je svako od nas bar jednom u životu mogao da se poistoveti.

 

Cilj kampanje jeste skretanje pažnje javnosti na opasnosti koje nosi upravljanje motornim vozilima pod dejstvom alkohola. O tome šta ih je inspirisalo na putu do tog cilja govorile su Divna Peškir, Copywriter i Nevena Petrović, Senior Copywriter McCann Beograd tima.

Imajući u vidu da Apatinska pivara već 16 godina uspešno sprovodi kampanju “Kad pijem ne vozim” koliki je izazov osmisliti nešto novo što nije već viđeno?

NEVENA: Kampanja sa ovako jakim sloganom, koja toliko dugo traje i dala je već neke sjajne primere, jako je izazovna. Svako od nas je bar jednom već video ovu kampanju koja neminovno ostavlja jak utisak, a naš zadatak je bio da to ponovimo. Odluka da se baziramo samo na porukama, bez fotografija, učinila je ceo poduhvat još izazovnijim.

DIVNA: Šesnaesta sreća! Kad malo bolje razmislim, upravo je činjenica da je sve već “viđeno” otvorila prostor za nešto nesvakidašnje, nešto što izlazi iz okvira. To je ono što nas je od samog početka držalo na istoj talasnoj dužini sa klijentom, a što je, ispostavilo se – veliki plus!

Koliki je značaj ovakvih društveno odgovornih aktivnosti kompanije za percepciju brenda u javnosti?

DIVNA: Divno je što društvena odgovornost postaje neizostavni deo poslovanja sve većeg broja kompanija, jer se time omogućava prenošenje veoma važnih poruka društvu koje živi sve bržim životom. Brendovi, kao ambasadori vrednosti i zastupnici društvenih agenda, igraju veliku uogu u formiranju javnog mnjenja o velikom broju tema poput jednakosti među polovima, ljudskih prava, javnog zdravlja, bezbednosti u saobraćaju i slično. Zato je izuzetno važno ne prestajati sa ovom vrstom komunikacije.

NEVENA: Po mom mišljenju ne postoje važnije kampanje od društveno odgovornih, kako za agenciju, tako i za klijenta. Vodim se logikom da ako u svom celokupnom radu nismo uradili nešto što doprinosi celom društvu, zašto smo uopšte nešto i radili? Kreativcima su ovakve kampanje posebno inspirativne jer nas motiviše upravo misao da radimo “nešto više”. To su kampanje koje se pamte i volela bih kada bi ih bilo što više, a brendovi prepoznali probleme u društvu i praznine koje mogu da popune – bilo to krečenje jedne fasade ili apel poput ovoga koji spašava živote.

S obzirom na to da živimo na području na kom je inat veoma česta karakterna osobina, kako na neočekivan, a efikasan način pristupiti ciljnoj grupi kroz ovako ozbiljnu kampanju?

NEVENA: Ja sam u ovoj situaciji krenula od sebe. Znam kako je kada se zainatim i ono na šta me inat natera, mislim da retko šta može. To je negde karakteristično za naše područje i služilo nam je kao polaznica za celu kampanju.

DIVNA: Ciljnu grupu smo pre svega morali dobro upoznati za nekim stolom uz hladan Jelen! 😉 To znači da smo se dobro zagledali u sebe, a zatim i u društvo sa kojim smo nebrojeno puta proslavili mnoge važne događaje, kako bismo ustanovili šta je to zbog čega je nama, ovakvima kakvi jesmo, oblikovani podnebljem, nasleđem i tradicijom inaćenja zapravo važno. Bitno nam je da nas neko ispoštuje i bude rad da se sa nama nadmudruje koliko god je potrebno da bi na kraju došlo do dogovora, a posebno ako je to nešto “za naše dobro”. 😊

Šta smatrate najboljim pristupom prenošenju poruka ovako važne kampanje? Šta ima najveći efekat na promene navika pojedinaca, pa i društva?

DIVNA: Mislim da je najefikasniji način za dopiranje do ciljne grupe komunikacija univerzalnih istina kroz šaljiv pristup. Nasmejati nekoga znači zadobiti ne samo njegove simpatije, već i poverenje i pozitivnu pažnju za neke buduće važne poruke. Kada se publika poistoveti sa porukama koje kampanja šalje, možemo reći da je, iz ugla nas kreativaca, ona uspešna.

Ljudi kada popiju, ohrabre se da urade neke stvari koje inače ne bi (npr nazovu bivšu/bivšeg). Da li ste vi nekada bile u sličnoj situaciji?

NEVENA: To što mogu lično da se poistovetim sa tom floskulom bio je još jedan pokretač za rad na kampanji. 😊 Dešavalo se da se probudim sa blamantnim porukama na telefonu (koje podnosim gore od mamurluka), ali sa godinama to postaje prošlost. Međutim, osećaj neprijatnosti i kajanja za nešto sitno kao što je poruke, dovoljan je pokazatelj da zaista ne smeš da sedneš za volan pod dejstvom alkohola.

DIVNA: Ja sam se tako udala. 😊

Da li otvarate dušu konobaru i koju pesmu naručujete u kafani?

NEVENA: Konobaru ne, ali su prijatelji nebrojeno puta morali da slušaju moje životne mudrosti 😊 Što se naručivanja pesme tiče, u toku večeri je to Čola i “Noć mi te duguje”, a za fajront Željko Samardžić i “Da me nije”.

DIVNA: Konobar je, odmah posle osobe koja će vas vratiti kući, najvažnija osoba u svakom provodu. Jako je važno upamtiti da bakšiš mora rasti recipročno broju tajni koje ste te večeri podelili. 😉 Što se pesme tiče, kao pevačica na bezbroj narodnih veselja, mislim da bih najradije platila orkestar da ide kući svojoj deci i da se jednom u životu valjano naspava pred svoj dnevni posao.

Kreativni tim:

Jana Savić Rastovac, Executive Creative Director
Kristina Jovanović, Senior Art Director
Lidija Milovanović, Associate Creative Director
Aleksandar Milojević, Senior Strategic planner
Aleksandra Živanović Bradić, Group Account Director
Maja Pavlović, Account Manager
Nevena Petrović, Senior Copywriter
Divna Peškir, Copywriter
Marko Mihajlović, Production artist

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] OVATION: „25 godina Telekoma Srbija“

Advertiser Serbia13. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] STUDIO SONDA: „Prelomi“ za brend Dorina (Kraš)

Advertiser Serbia10. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] REPRESENT COMMUNICATIONS PODGORICA: „Coca-Cola podrška mladima“ za Coca-Cola HBC Crna Gora

Advertiser Serbia9. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB HRVATSKA: „Chicken Box – Piletina kakvu volimo“ za McDonald’s Hrvatska

Advertiser Serbia7. марта 2023.

Effie Awards – Drugi rok za prijavu radova

Advertiser Serbia7. марта 2023.

Gordana Deranja, Zlatko Komadina i grad Bjelovar dobitnici priznanja PRO PR Awards

Advertiser Serbia6. марта 2023.