Mediji

Agencija AP zabranila da se proizvodi veštačke inteligencije plasiraju kao vesti

Mediji

Associated Press je u sredu objavio smernice o veštačkoj inteligenciji, rekavši da se ta alatka ne može koristiti za kreiranje sadržaja i slika za objavljivanje u servisima vesti, istovremeno podstičući osoblje da se upoznaju s tom tehnologijom.

 

AP je jedna od novinskih organizacija koje su počele da postavljaju pravila o tome kako da u svoj rad integrišu tehnološke alate koji se brzo razvijaju kao što je ChatGPT. Pravila upotrebe AI u kreiranju vesti biće objavljena u AP-ovom priručniku „Stilebook“.

Naš cilj je da pružimo ljudima dobar način da shvate kako možemo da pomalo eksperimentišemo, ali i da budemo sigurni“, rekla je Amanda Baret, potpredsednica AP za standarda vesti i inkluziju.

Novinarski istraživački centar „Pointer Institute“, ovog proleća je, rekavši da je to bio „trenutak transformacije“, pozvao novinske organizacije da naprave standarde za korišćenje veštačke inteligencije i da o tome obaveste svoje čitaoce i gledaoce.

Generativna AI ima mogućnost da kreira tekst, slike, audio i video na komandu, ali još nije u potpunosti sposobna da razlikuje činjenice od fikcije.

Kao rezultat toga, AP kaže da materijal koji je proizvela veštačka inteligencija treba pažljivo proveriti, baš kao i materijal iz bilo kojeg drugog izvora vesti.

Slično, AP je rekao da foto, video ili audio segment koji generiše AI ne treba koristiti, osim ako je taj izmenjeni materijal sam po sebi predmet priče.

To je u skladu s tehničkim časopisom „Wired“ koji je rekao da ne objavljuje priče koje generiše AI, „osim kada je poenta priče činjenica da je to generisala AI“.

Sve priče morate u potpunosti vi da napišete“, napisao je Nikolas Karlson, glavni urednik Insajdera u belešci zaposlenima koja je podeljena čitaocima. „Vi ste odgovorni za tačnost, pravičnost, originalnost i kvalitet svake reči u svojim pričama“.

Slučajevi „halucinacija“ ili izmišljenih činjenica koje je generisala veštačka inteligencija, već su široko objavlljivani, a čine važnim da korisnici znaju da postoje standardi kako bi se „uverili da je sadržaj koji čitaju, gledaju i slušaju verifikovan, verodostojan i pošten koliko je to moguće“, piše „Pointer“.

Novinske organizacije su navele načine na koje generativna AI može biti korisna, ali ne za ono što se objavljuje kao vest ili foto i video izveštaj.

Karlson je rekao da bi od AI moglo biti traženo da predloži moguće izmene da bi priča bila sažeta i čitljivija, ili da smisli moguća pitanja za intervju.

AP je deceniju eksperimentisao sa jednostavnijim oblicima veštačke inteligencije, koristeći je za kreiranje kratkih vesti o sportski rezultatima i tehiičkih izveštaja o zaradi firmi.

Kreator ChatGPT-a OpenAI i AP prošlog meseca najavili su ugovor s tom kompanijom za veštačku inteligenciju da dobije dozvolu da AP-ovu arhivu vesti koristi u svrhe obuke AI.

Novinske organizacije su zabrinute zbog toga što kompanije koje se bave veštačkom inteligencijom, koriste njihov materijal bez dozvole ili plaćanja.

Savez medija vesti (The News Media Alliance), koji predstavlja stotine izdavača, objavio je izjavu o principima za zaštitu prava intelektualne svojine svojih članova.

Neki novinari su izrazili zabrinutost da bi veštačka inteligencija mogla da zameni poslove koje obavljaju ljudi i to je predmet velikog interesovanja, na primer, u pregovorima o ugovoru AP-a i njegovog sindikata, „News Media Guild“.
 

Izvor: Beta

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Mediji

Više od 80 španskih medija podiglo tužbu protiv Mete

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 20. do 26. novembra 2023

Advertiser Serbia29. новембра 2023.

“Must See” filmovi za ovu nedelju

Advertiser Serbia29. новембра 2023.

Gledanost televizije u oktobru 2023

Advertiser Serbia27. новембра 2023.

Na SkyShowtime platformi od 18. decembra ekskluzivno gledaj Lawmen: Bass Reeves, jednu od najuspešnijih serija

Advertiser Serbia24. новембра 2023.

NEM Zagreb 2023 objavio finaliste takmičenja NEM Awards

Advertiser Serbia23. новембра 2023.

„Telcast“ osvojio publiku!

Advertiser Serbia22. новембра 2023.

TV program koji ne smete propustiti

Advertiser Serbia22. новембра 2023.

NEM Zagreb 2023: Bogata lista hrvatskih i međunarodnih TV profesionalaca koji su potvrdili svoj dolazak

Advertiser Serbia21. новембра 2023.

Odgovor SBB kompanije povodom upozorenja RTS-a za pozicioniranje TV kanala

Advertiser Serbia20. новембра 2023.

Druga sezona „12 reči“ stigla je na kanal Superstar!

Advertiser Serbia17. новембра 2023.

SkyShowtime potvrdio je datum emitovanja dugo očekivane serije The Curse na Međunarodnom filmskom festivalu u Stokholmu

Advertiser Serbia16. новембра 2023.

„Dnevnik” 81 godinu sa čitaocima

Advertiser Serbia15. новембра 2023.

Izdvajamo serije i filmove koje možete gledati na SkyShowtime platformi tokom praznika

Advertiser Serbia15. новембра 2023.

Na šta tebe asocira novembar?

Advertiser Serbia14. новембра 2023.