Mediji

Predstavljena dva prva regionalna istraživanja o podkastu, trendovima i navikama

Mediji

BEOGRAD – U Srbiji se još uvek mali broj autora profesionalno bavi podkastom kao jedinim zanimanjem

 

Udruženje Podkast Podrška, koje je osnivač najveće regionalne podkast platforme, podcast.rs, sprovelo je dva paralelna istraživanja u zajednici autora i među slušaocima ovog formata. Istraživanja su sprovedena radi boljeg razumevanja potreba podkast zajednice, ali i u cilju mapiranja potencijala za finansijsku održivost nezavisnih autora. U istraživanju je učestvovalo preko 350 slušalaca podkasta koji su odgovarali na teme vezane za navike publike i 52 autorska tima podkasta o tome kako posluju u zajednici.

Podkast beleži rastuću popularnost u Srbiji i regionu, ali autori se susreću sa raznim izazovima koje je potrebno adresirati kao što su nedostatak finansija, autorska prava, dok poslovna i marketinška zajednica pokušava da bolje razume navike i želje publike i kako uopšte kreirati podkast. Ideja istraživanja nam je zapravo da osnažimo ceo eko sistem i svima damo potrebne informacije, jer zlatno doba podkasta tek dolazi u naš region.” rekli su Vladimir Radinović i Goran Vojteški, osnivači podcast.rs koji su ovom prilikom predstavili i svoj novi studio u centru Beograda.

Publici nedostaju dokumentarni formati, većina smatra kvalitet sadržaja i odabir gostiju presudnim, a najviše prate društvene i popularne teme. Upitani zašto prate podkaste, publika je rekla da je to prilika da nešto novo nauče ili da dobiju više informacija o temama koje ih zanimaju. Među ljubiteljima podkasta ubedljivo dominira grupa od 30 do 45 godina i to ženskog pola. Više od 70 odsto njih poseduje visoko obrazovanje, a četvrtina spada u najobrazovaniji kadar. Podkasti se u najvećoj meri slušaju. Skoro 65 odsto publike odvaja i preko sat vremena za podkaste, što govori u prilog popularnosti ovog formata.

Većina autorskih timova je iz glavnih ili većih gradova, ali mali broj njih se profesionalno bavi podkastom (kao jedinim zanimanjem). 75% autora razmišlja o monetizaciji i saradnji sa poslovnim sektorom, a najvećem broju je potrebna pomoć u marketingu. Autori podkasta su gotovo jednako muškarci i žene, godina od 30 do 45, kao i njihovi slušaoci. 50 odsto njih je objavilo više od 50 epizoda, što govori o posvećenosti autora ovog formata. Ako monetizuju svoje podkaste, to rade kroz sponzorske pakete, YouTube ili podršku publike. Svi autori podkasta smatraju da je usklađenost njihovih vrednosti sa brendom sa kojim rade neophodna kao i uređivačka autonomija nad sponzorisanim sadržajem, što otvara interesantan prostor za razvoj podkasta kao izuzetno demokratičnog i nezavisnog medija. Glavni
izazovi su nedostatak kapaciteta za promociju, nepoznavanje prodajnih strategija, mešanje u uredničku politiku, nerazumevanje formata od strane oglašivača.

Celo istraživanje se nalazi na platformi podcast.rs i potpuno je besplatno.

Podcast.rs čini tim pionira podkast industrije na zapadnom Balkanu, sa preko dvadeset godina iskustva u u radu sa audio i video formatima. Turn key produkcija za kreiranje podkast sadržaja, omogućava da na se na najbolji način prenese svoju marketinšku poruku kroz moderan pristup narativnim, dokumentarnim i drugim formama podkasta. Pored studija, tim je aktivan i angažovan na rastu i koordinacije podcast zajednice kroz platformu koja okuplja 400+ najrelevatnijih podkasta u Srbiji i regionu.
Za više informacije, možete pisati na [email protected].

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Mediji

Kada vam je potrebno pravo opuštanje, filmovi uvek priskaču u pomoć

Advertiser Serbia31. маја 2023.

[NEM DUBROVNIK 2023] Grupni intervju: Evolucija televizijske industrije u narednih 10 godina

Advertiser Serbia29. маја 2023.

Pobedu u Survivoru 2023 odnele Nataša Kondić i Antonia Ivić

Advertiser Serbia29. маја 2023.

Journal proslavio prvi rođendan ekskluzivnim partyjem u Beogradu

Advertiser Serbia29. маја 2023.

Udruženje RAB SRBIJA nadograđeno je u samoregulatorno telo

Advertiser Serbia27. маја 2023.

Pesmu Evrovizije ove godine pratilo 162 miliona gledalaca

Advertiser Serbia27. маја 2023.

Ne propustite u junu na SkyShowtime platformi

Advertiser Serbia25. маја 2023.

Filmoljupci, da li ste spremni za nove avanture?

Advertiser Serbia24. маја 2023.

Telekom Srbija pokrenuo podkast „Telcast“: Digitalni svet iz prvog lica sa Minjom Miletić

Advertiser Serbia23. маја 2023.

United Media dovodi Forbes u region

Advertiser Serbia17. маја 2023.

Produžen rok za prijave radijskih džinglova i reklama za nagradu V(RAB)AC 2023

Advertiser Serbia17. маја 2023.

Vice Media odlazi u stečaj

Advertiser Serbia16. маја 2023.

Nova nedelja, novi naslovi. Koji film birate ovog puta?

Advertiser Serbia16. маја 2023.

United Grupa se pridružuje inicijativi Globalni dogovor Ujedinjenih nacija

Advertiser Serbia15. маја 2023.

Britanski „Vog“ objavio prvo izdanje na Brajevom pismu

Advertiser Serbia15. маја 2023.