Agencije

[CANNES LIONS 2021] VLADIMIR ĆOSIĆ, Represent System: „Očekujem konstantan rast broja prijava i nešto niži kvalitet radova“

I ove godine smo razgovarali sa kreativcima vodećih advertajzing agencija o učešću na predstojećem Cannes Lions Festivalu, o ovogodišnjim favoritima i o drugim bitnim pitanjima. Ovoga puta čast je pripala Vladimiru Ćosiću, Kreativnom direktoru Represent System-a…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Da li je vaša agencija prijavila svoje radove za ovogodišnji Cannes Lions festival?

– Moja nova agencija ove godine nije prijavila radove.

Imate li svoje favorite među kampanjama posmatrano na svetskom nivou? Ako imate, navedite te kampanje i dajte svoje obrazloženje zašto u tim kampanjama vidite posebnu vrednost.

– Moja omiljena kampanja prethodne godine za koju predviđam da će biti multipli osvajač nagrada u Kanu je Burger King „Moldy Whopper“, koju su zajednički radile agencije Ingo, David Miami i Publicis; potencijalno, ovo može biti festivalski najveća kampanja ove sezone, jer poseduje bukvalno sve sastojke koje festivalska kampanja mora da ima – kreativnost u smislu potpuno novog načina i strategije oglašavanja stare, poznate priče i benefita proizvoda, hrabrost da se uradi nešto što je do sada bila apsolutno „zabranjena“ stvar u oglašavanju kategorije hrane, pravog, velikog klijenta i temu koja će se izdvojiti iz mase radova posvećenih borbi protiv kovid pandemije.

Naravno, ovo nije jedina brilijantna kampanja na svetskom nivou. Spomenuću još samo nekoliko koje se izdvajaju: Pedigree „Brings it back“, Lego „Rebuild the world“ (divni delići contenta), inovativni proizvodi Tulipan „Consent condoms“ i Whiskas „Mia“ ili digitalne kampanje Gillette’s “The Best Men Can Be” ili Volkswagen’s “The Last Mile”.

Da li ste registrovali neke promene u organizaciji ovogodišnjeg Cannes Lions festivala? Kako ocenjujete te promene? Šta vam vaša intuicija govori, da li će biti povećano prisustvo agencija iz celog sveta sa svojim radovima na predstojećem festivalu? Da li očekujete bolju ili lošiju ponudu radova agencija, u kvalitativnom smislu?

– I ove godine, festival će se održati u izmenjenom, online formatu. Kategorije su ponovo malo osvežene, unapređene i uvedene su neke nove. Bez obzira na ove promene i generalno uzevši gotovo tektonske promene u našoj oglašivačkoj industriji, festival u Kanu ostaje i dalje najvažniji festival oglašavanja, a Lavovi najprestižnije i najželjenije nagrade. S obzirom na konstantno povećavanje broja kateogorija (samim tim i nagrada), kao i online odigravanje čime agencije prave ogromne uštede, očekujem konstantan rast broja prijava, kao i porast nadanja svih učesnika, pogotovo onih iz manjih zemalja i manje razvijenih tržišta. Takođe, očekujem nešto niži kvalitet radova iz prostog razloga što je samog oglašavanja brendova bilo manje u godini pandemije, a i sam advertising je unekoliko bio „krizni“, obazriv i bez preteranog rizika.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Vidi komentare (2)

Više u Agencije

One i McCann Podgorica zajedno sa partnerima osvojili 3 nagrade na CIM Forumu

Advertiser Serbia2. јуна 2023.

FEFA fakultet i I&F Grupa – četvrtu godinu zaredom savremenim studijama obrazuju buduće marketare

Advertiser Serbia1. јуна 2023.

Izabran novi Upravni Odbor IAA Serbia

Advertiser Serbia31. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN TIRANA: „Kampanja za zapošljavanje“ za Webhelp

Advertiser Serbia31. маја 2023.

WPP se udružuje sa NVIDIA kako bi koristio veštačku inteligenciju u oglašavanju

Advertiser Serbia30. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] 404: „Ožujsko – Svjetsko nogometno prvenstvo“

Advertiser Serbia30. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] IMAGO OGILVY: „Uživaj između redova“ za Kraš Napolitanke

Advertiser Serbia29. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SVA: „Novogodišnja čestitka 2023″

Advertiser Serbia25. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] DEGORDIAN: „Dizajn web stranice i prilagođavanje za preko 40 tržišta“ za Muzej iluzija

Advertiser Serbia25. маја 2023.

Dva srebra za M2Communications na Eventex Awards

Advertiser Serbia22. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN SARAJEVO: „I jare i pare“ za Grawe osiguranje

Advertiser Serbia22. маја 2023.

Ovation najuspešnija agencija na MIXX 2023

Advertiser Serbia19. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB HRVATSKA: „McFlurry & McSundae Deluxe Oreo“ za McDonald’s Hrvatska

Advertiser Serbia18. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] OVATION: „Štark – I osmeh je tu!“

Advertiser Serbia17. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] IMAGO OGILVY: „Sve je moguće dok si u igri“ za Hattrick – PSK

Advertiser Serbia16. маја 2023.