Agencije

ADISA POBRIĆ: Veštine čarobnjaka u doba korone – Kako raditi od kuće kada imate decu

Adisa Pobrić, PR Manager agencije Represent Communications Bosna i Hercegovina piše o izazovima rada od kuće uz decu, u doba korona virusa

 

Ne tako davno gledali smo kako profesoru i političkom analitičaru Robertu Kellyju u toku javljanja uživo u TV program u sobu utrčava dvoje dece. Simpatični video osvojio je srca gledalaca, ali i dokazao koliki je izazov rad od kuće uz mališane, čak i kada imate dadilju koja ih čuva.

U vreme epidemije korona virusa, kada mnogi od nas rade iz svojih domova, a deca ne idu u vrtiće i pohađaju nastavu online, nije lako ne samo ostati fokusiran i produktivan, nego i ostati pri zdravoj pameti.

I iako smo svi mi imali priliku pokoji dan da provedemo radeći od kuće zbog bolesne dece ili vanrednih vremenskih prilika, svakodnevni rad u ovakvom okruženju posebna je priča.

Plan spašava dan

Rad od kuće ima svojih prednosti, posebno ujutro. Možemo duže da odspavamo, nema gubljenja vremena u saobraćajnim gužvama, nema dodatnih troškova za prevoz, doručak ili kafu, a sa dobrom organizacijom vremena moguće je biti i produktivan. Naravno, nije svaki dan isti, niti možemo imati sve pod kontrolom, stoga se trudim da sebi postavim realne ciljeve i poslovne obaveze na to-do listi poređam tako da najpre rešavam one hitne.

U reklamama jutra izgledaju posebno lepršavo i lepo. Deca i roditelji se bude sa osmehom, naspavano se protežu, veselo trčkaraju po sobi, oblače se bez pobune i sa zahvalnošću jedu spremljeni doručak. Moj dan počinje tako što mlađe dete počne da mi se penje na glavu. Tada počinje borba sa presvlačenjem, gužva u WC-u, visoki tonovi… Drugim danima vriska brzo prestaje jer najčešće svi odlazimo iz kuće, svako za svojim obavezama. Sada kad radimo i školujemo se od kuće, raspored aktivnosti novi je izazov.

Niko vaš posao ne shvata ozbiljno

Radnim danima se trudim da naši jutarnji rituali ostanu isti kao pre korone. Tako imamo dobru osnovu za dalje planiranje dnevnih aktivnosti. Primetila sam ako starije dete pustim da nakon buđenja u pidžami dugo gleda televiziju dok ja radim, rizikujem da ostatak dana provede lenj, nervozan pa i agresivan, te da i sutra ujutro očekuje isti “raspašoj”.

Poseban izazov predstavlja činjenica da posao od kuće mnogi vama dragi ljudi uopšte ne shvataju ozbiljno. Zovu vas telefonom i očekuju opuštene, dugotrajne razgovore, ne pitaju kad vam je pauza, jer zaboga, pa vi ste kod kuće, a da ne spominjem decu koja konstantno traže vašu pažnju, zapitkuju vas, očekuju da im pomognete sa domaćim zadacima, slaganjem kockica, dramom koja je nastala jer je jedna čarapa spala sa noge, a dok imate važan poslovni razgovor od vas se lako može očekivati da, na primer, nacrtate macu.

Kako postaviti stvari na svoje mesto?

Ako su deca dovoljno velika, otvoreno porazgovarajte o novonastaloj situaciji i važnosti vaše uloge u njoj. Objasnite im da vas ne smeju ometati dok radite, osim ako je nešto zaista hitno. Tako će vam biti od pomoći i kada je potrebno zabaviti mlađeg brata ili sestru dok vi obavite neki posao. Sa mlađima ćete morati dovijati da se dovijate na druge načine, a moja iskustva su pokazala da je obaveze kojima morate posvetiti svu svoju pažnju najbolje ostaviti za vreme kada spavaju ili kad, kao u mom slučaju, suprug dođe s posla pa mu, kao u crtanom filmu, čim opere ruke i presvuče se “uručim” decu.

Pomirila sam se s tim da kuća ne može biti uredna duže od pola sata, da posao neminovno obavljam hvatajući vreme dok deca spavaju, jedu, igraju se ili gledaju televiziju i da moje radno vreme nije u kontinuitetu, pa ume da se protegne i do sitnih sati, jer ima dana kada ne uspevam adekvatno da se organizujem. Stoga naglašavam – imate li nekog ko vam makar sat ili dva dnevno može pričuvati decu dok radite, vi ste pravi srećnik!

Kako zabaviti decu?

Ovaj deo ostao je za kraj, a zapravo je najvažniji. Roditelji koji rade od kuće znaju da je nekad i 15 minuta okupiranja dečije pažnje nekom aktivnošću izuzetno korisno.

Tehnologija: Hteli mi to da priznamo ili ne, u vreme kada hitno morate da završite neke obaveze, sve priče o ograničavanju tehnologije padaju u vodu. Mnogi od nas u nedostatku opcija biće primorani da menjaju svoje principe o korišćenju laptopa, gledanju televizije ili igranju igrica. Naravno, to ne znači da svojoj deci dozvoljavam da satima gledaju crtane filmove, ali je to vreme prosto postalo znatno “rastezljivije”.

Kreativni projekti: Za tako nešto se morate opremiti, pa izvadite iz fijoka kolaž papir, bojanke, bojice, perlice… Moraćete da se postavite u ulogu učiteljice, a nekada deca za domći dobiju upravo takav projekat, kao što je pravljenje slikovnice, ogrlice od makarona, pisanja pisama prijateljima, gde njihova kreativnost može doći do izražaja, a vama omogućiti da radite dok ih nadgledate.

Društvene igre: Skinite prašinu sa Monopola, Ne ljuti se čoveče, Jumba, kutija slagalica… Neke od ovih igara moći ćete igrati i dok telefonirate ili čitate poslovne mailove. Zaposlite dete da računa i za vas, osmišljava strategije, traži delove slike…

Zajedničko čišćenje i raspremanje: Deca vole da pomažu i oduševljava ih kopiranje starijih i nagrađivanje. Možete im dati vlažne maramice da brišu prašinu ili malo vode, četku i peškire da čiste svoje plastične igračke. Pritom ugrabite vreme da odgovorite na e-mailove ili bacite na papir neke ideje za posao.

Video-pozivi sa prijateljima i rodbinom: Većina dece voli da razgovara sa dedom, bakom, drugarima iz razreda, rođacima… U vreme izolacije u kući, deci će svakako prijati da popričaju sa dragim osobama, pokažu im šta su napravili i naprave planove za druženje kada virus prođe.

Igra napolju: Ako uslovi to dozvoljavaju, igranje na otvorenom omogućiće im da uživaju na suncu i dobro se razgibaju. S obzirom na potrebu distanciranja od gužvi, za ovo su idealne ograđene privatne bašte i slična mesta.

I na kraju, šta god osmislite da stvari funkcionišu u ovom periodu, potrudite se da to ne prouzrokuje stres ni vašoj deci, a ni vama.
 

Autor: Adisa Pobrić, PR Manager agencije Represent Communications Bosna i Hercegovina

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Zaključci webinara DIRECT TALKS from home 01: „Komunikacija i oglašavanje u regionu #COVID19”

Advertiser Serbia31. marta 2020.

I&F MCCANN GRUPA kupila 5 respiratora

Advertiser Serbia30. marta 2020.

JOVAN STOJANOVIĆ: Zašto ne smemo stati?

Advertiser Serbia27. marta 2020.

Šta brendovi mogu da rade tokom i posle COVID-19

Advertiser Serbia25. marta 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] MCCANN SARAJEVO, UM SARAJEVO i DEGORDIAN BiH: „dm Ženska utrka“ za DM DROGERIE MARKT BOSNA i HERCEGOVINA

Advertiser Serbia25. marta 2020.

Dr BORISLAV MILJANOVIĆ: Komunikacija u doba korone

Advertiser Serbia24. marta 2020.

TOMICA OREŠKOVIĆ: Šta sam naučio tokom rada od kuće

Advertiser Serbia20. marta 2020.

MCCANN WORLDGROUP najefektivnija agencijska mreža prema WARC izveštaju za 2020

Advertiser Serbia20. marta 2020.

Petrol-ov „Pobednički servis“ osvojio Bronzu na European Sponsorship Awards (ESA)

Advertiser Serbia18. marta 2020.

MILEVA SERATLIĆ: Korona alarm – buđenje lične i kolektivne odgovornosti

Advertiser Serbia18. marta 2020.

Stručnjaci komunikacijske industrije odabrali finaliste Effie Awards Croatia 2020

Advertiser Serbia18. marta 2020.

MILOJE SEKULIĆ: Da li u kriznim vremenima treba smanjivati marketinške aktivnosti?

Advertiser Serbia17. marta 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Beba bira gde“ za brend ROSA (The Coca-Cola Company)

Advertiser Serbia12. marta 2020.

Boris Ličina Borja novo pojačanje digitalnog tima kreativne agencije I TO NIJE SVE!

Advertiser Serbia11. marta 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] SEÑOR: „Veliki hrvatski naivci“ za CERT.hr (CARNET – Hrvatska akademska i istraživačka mreža)

Advertiser Serbia10. marta 2020.