Brendovi

A1 Srbija predstavlja Eco Rating telefona

Jedinstvena metodologija za procenu uticaja mobilnih telefona na životnu sredinu stiže u Srbiju

 

A1 Srbija je prva kompanija u Srbiji koja uvodi Eco Rating – međunarodnu metodologiju za procenjivanje nivoa održivostii ekološkog uticaja mobilnih telefona iz svoje ponude. Kao „Mreža koja voli planetu“, A1 se na ovaj način pridružuje vodećim evropskim telekomunikacionim kompanijama u misiji da pomogne korisnicima da donesu održivije odluke prilikom kupovine mobilnih uređaja i podstakne proizvođače da smanje negativni ekološki uticajuređaja. Kako bi dodatno podržala korisnike da naprave pozitivnu promenu, A1 najavljuje produženu garanciju odabranih telefona sa višom Eco Rating ocenom na 3 godine, počev od avgusta.

Eco Rating metodologija procenjuje ceo životni ciklus mobilnih telefona – od sirovina upotrebljenih za izradu uređaja do mogućnosti njegovog zbrinjavanja nakon upotrebe i daje preciznu ocenu njegovog uticaja na životnu sredinu. Konačna ocena obuhvata više od 10 analiziranih kategorija među kojima energetsku efikasnost i količinu prirodnih resursa korišćenih u njegovoj proizvodnji, dužinu radnog veka uređaja, mogućnost popravke i recikliranja. Maksimalna ocena koju jedan telefon može da dobije je 100, a što je ocena viša, bolje su performanse uređaja u pogledu održivosti životne sredine. Eco Rating mobilnih telefona iz A1 ponude biće dostupan u narednim nedeljama na zvaničnoj web stranici ove kompanije.

A1 je od dolaska na srpsko tržište pionir inovacija i pozitivnih promena u industriji telekomunikacija. U vreme kada je briga o životnoj sredini zajednička misija, naša je obaveza da omogućimo korisnicima pristup svim informacijama, pa tako i onim o ekološkom uticaju mobilnih telefona koje koriste i dodatno podržimo njihove ekološke izbore. EcoRating donosi transparentnost i jedinstvenu mogućnost da korisnicip repoznaju i uporede ekološku održivost mobilnih telefona i time svojim izborom lično doprinesu očuvanju životne sredine“ – izjavio je Dejan Turk, generalni direktor A1 Srbija i A1 Slovenija.

Do kraja 2022. godine Eco Rating metodologijom je ocenjeno više od 300 uređaja, a ukupan broj će se kontinuirano povećavati, kako bi se zadovoljila sve veća potreba korisnika za transparentnošću.

Konzorcijum Eco Rating-a veruje da je pravo vreme da se uspostavi usaglašen Eco Rating za čitavu industriju, koji će poboljšati transparentnost i pomoći u podizanju svesti o uticaju telefonana životnu sredinu. Ponosni smo što širimo svoje prisustvo i ulazimo na srpsko tržište zajedno sa A1 Srbija, etabliranom i jakom međunarodnom telekomunikacionom kompanijom. Ovaj korak ne samo da dalje razvija Eco Rating, već doprinosi održivom razvoju telekomunikacione industrije u Srbiji” – navode iz Eco Rating konzorcijuma.

Primenom naprednih ESG kriterijuma u svom poslovanju, A1 Srbija kontinuirano ulaže u postizanje klimatske neutralnosti kroz rast udela solarne energije u snabdevanju mreže svojiih baznih stanica, povećanje energetske efikasnosti u poslovnim operacijama i poštovanjem principa cirkularne ekonomije. U skladu sa tim opredeljenjem, A1 Srbija je do danas instalirala čak 5.000 solarnih panela na svojim baznim stanicama, sa ciljem da do kraja 2023. dostigne cifru od 5.600, što je jednako količini energije potrebnoj za napajanje čak 750 domaćinstava u zemlji. U 2022. godini A1 Srbija je smanjila ukupnu emisiju CO2* za čak 33%.

Kompanija aktivno deluje i na već nastale posledice klimatske krize. Projektom „Niklo kao ja“ u saradnji sa Šumarskim fakultetom i 10 lokalnih zajednica širom Srbije, A1 otpočinje sadnju kišnih bašti u cilju dugoročne prevencije pojave poplava i klizištau urbanim sredinama.

Više o konzorcijumu
Eco rating konzorcijum čine Deutsche Telekom, Orange, Telefónica (koja posluje pod brendovima O2, Vivo i Movistar), Telia Company i Vodafoneu saradnji sa nezavisnim institucijama IHOBE i IK Ingenieria, specijalizovanih za procene životnog ciklusa.

Do kraja 2022. godine, Eco Rating je uveden u više od 35 zemalja i očekuje se da će oblast koju on pokriva rasti u narednom periodu. Više od 20 vodećih dobavljača mobilnih telefona je već uključeno u Eco Rating, a povećana transparentnost koju on donosi povećava ambiciju proizvođača da pronađu bolja rešenja za smanjenje uticaja svojih uređaja na životnu sredinu, da smanje količinu otpada i opasnih supstanci, kao i da povećaju cirkularnost. Za više informacija posetite www.ecoratingdevices.com

*Scope 1 i 2 (struja, grejanje, gorivo)

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Samsung predstavlja novu i poboljšanu fitness narukvicu, Samsung Galaxy Fit3

Advertiser Serbia23. фебруар 2024.

Otvoren novi salon Forma Ideale u Šapcu

Advertiser Serbia23. фебруар 2024.

King Harmony osvojio srebro u kategoriji Najinovativniji sladoled, IICC nagrada i za najbolje tehničko rešenje

Advertiser Serbia22. фебруар 2024.

Nestlé finansijski izveštaj za 2023. beleži stabilan organski rast od 7,2 %

Advertiser Serbia22. фебруар 2024.

Najnovije Glovo partnerstvo donosi sveža i još uvek topla peciva u domove korisnika – Skroz dobra pekara od sada je dostupna i preko Glova, sa brzom isporukom u Beogradu

Advertiser Serbia22. фебруар 2024.

Novo ažuriranje One UI 6.1 donosi Galaxy AI na još više Galaxy uređaja

Advertiser Serbia22. фебруар 2024.

Održana XVII godišnja Skupština Srpske asocijacije menadžera

Advertiser Serbia21. фебруар 2024.

[SEE MARKETING 2023/24] TIJANA TODOROVIĆ, Rehau: „U fokusu oglašavanja biće naši inovativni sistemi ARTEVO i SLINOVA“

Advertiser Serbia20. фебруар 2024.

Kopaonik biznis forum 2024 – Kako će veštačka inteligencija i inovativne tehnologije oblikovati budućnost?

Advertiser Serbia20. фебруар 2024.

Samsung predstavlja liniju uređaja poboljšanih veštačkom inteligencijom za 2024. godinu na World of Samsung

Advertiser Serbia20. фебруар 2024.

Izabrani pobednici 13. mts app konkursa

Advertiser Serbia16. фебруар 2024.

Turnir u igri League of Legends koji ste čekali

Advertiser Serbia15. фебруар 2024.

Evo gde možete da provedete mini odmor ovog februara

Advertiser Serbia14. фебруар 2024.

Pet alata na bazi AI za maksimalnu produktivnost na radnom mestu – sa vašeg telefona

Advertiser Serbia14. фебруар 2024.

Putovanja su upravo postala mnogo pametnija zahvaljujući seriji Samsung Galaxy S24

Advertiser Serbia13. фебруар 2024.