Agencije

2 Red Dot nagrade za Studio Sonda: Za sladoled King u čašici i za projekat EPK Rijeka 2020, Autorske Bure

Ovo je ukupno 15. Red Dot nagrada u portfelju Studia Sonda

 

Studio Sonda iz Vižinade dobitnik je dve nagrade Red Dot Award: Brands & Communication design: za novi, ove godine lansiran Ledov proizvod King u čašici, i za zbornik priča Autorske Bure, nastao u sklopu projekta Rijeka Europska Prijestolnica Kulture 2020.

S dvije najnovije, Studio Sonda zaokružio je brojku od ukupno 15 Red Dot nagrada.

O Red Dot nagradi:
Dodeljuje se još od 1955. godine i danas se smatra jednom od najuticajnih nagrada u svetu dizajna. Kako ističu organizatori, cilj nagrade je vrednovanje najoštroumnijih dizajnerskih radova iz sveta produkt dizajna, komunikacije, ambalaže, pa sve do dizajna koncepata i prototipa. Prijavljene radove, kojih je ove godine pristiglo 6,992 iz raznih krajeva sveta, žirirao je međunarodni žiri sastavljen od 24 stručnjaka za dizajn i komunikacije, a koji se prilikom žiriranja vode rečenicom: “In search of good design and creativity”. Oni ocenjuju prema sledećim kriterijumima:

– Originalnost i kreativnost ideje
– Kvalitet dizajna i inovativnost
– Uticaj: Razumevanje i emocionalni doseg do publike

Ovo je naš 15-i Red Dot, ali u slučaju King čašice prvi put je dodeljen za takvu vrstu proizvoda, namenjenog širokoj potrošnji, koji je tržišno dostupan u čitavom regionu, pa i šire. To nas naročito raduje jer dokazuje da estetika uobičajena za boutique ili limited rešenja, ukoliko je promišljeno implementirana i strateški planirana, može biti primenjiva i na komercijalnijim platformama. Volimo projekte koji nas inspirišu i ne traže konfekcijska rešenja, a ovo je dokaz da ona takva ne moraju biti čak i kada je reč o velikim serijama proizvoda.

S druge strane, nagrada za Autorske Bure važna nam je jer Buru kao ljudi s mora shvatamo delom svog identiteta i jer u godini koja usled svega što nam se događa i metaforički predstavlja jednu veliku buru, bar malim delom možemo rasvetliti situaciju u kojoj se našla naša Prestonica kulture 2020. Time smo još jednom dokazali koliko su nam kultura i dizajn važni kao nosioci pozitivnih vesti i kreativnih promena u trenutcima kada nam je to najpotrebnije”, ističu kreativni direktori Studija Sonda, Jelena Fiškuš i Sean Poropat

O Radovima:

Ledo King čašica
Nakon dugogodišnje konzumacije KING sladoleda isključivo na štapiću, u 2020-oj prvi put na tržište dolazi kao najkremastiji sladoledni desert u čašici. Promena formata i činjenica da je sladoled osim u retail-u, namenjen i prodaji u HORECA, iziskivao je uočljiv, razaigran i savremen dizajn. Kao inspiracija korišćen je stilizovani oblik krune koji simbolički komunicira kako se onaj trenutak kada konzumiramo svoj King u čašici, pretvara u: kraljevski trenutak. Proizvod dolazi u 4 ukusa; pistaći, karamela, vanila i čokolada.

null

Sladoled King proizvodi LEDO plus, vodeći hrvatski i regionalni proizvođač sladoleda i smrznute hrane, a prodaje se na tržištima Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Severne Makedonije i Mađarske.

Autorske bure

U sklopu projekta Rijeka EPK, 16 autora/ica provelo je mesec dana na Kvarneru i njegovim ostrvima, svaki/a zasebno na drugoj lokaciji, stvarajući zbirku pripovedaka Autorske Bure. Tamo, na moru, karakterističan vetar Bura razbija morsku vodu u najsitnije kapljice i pena stvara tanak, maglovit sloj, takozvanu Fumareu (lat.)

Dizajn zbirke buru zato teži da dočara i emocionalno i fizički: tekst je otisnut na paus papiru, uzrokujući preklapanje slova, što neodoljivo podseća na nemir vetra i izmaglicu vodene prašine. Ali podizanjem stranice postiže se bistrina neophodna za čitanje, takođe vrlo karakteristična za Buru, znanu i kao vetar koji bistri um.

null

null

null

Klijent: EPK Rijeka
Voditeljica projekta: Iva Kelentrić
Selektorka zbornika: Željka Horvat Čeč.
Izdavači: RIJEKA 2020 i V.B.Z.
Urednik: Kruno Lokotar
Autori: Faruk Šehić, Dorta Jagić, Milena Benini, Vladimir Arsenijević, Lejla Kalamujić, Nora Verde, Robert Perišić, Enver Krivac, Edo Popović, Asja Bakić, Olja Savičević Ivančević, Damir Karakaš, Tea Tulić, Bekim Sejranović, Zoran Žmirić, Josip Novakovich

Zahvaljujući ovoj nagradi, King i Autorske bure biće globalno promovisani na online platformama i izložbama u organizaciji Red Dot-a, te će biti deo godišnje publikacije International Yearbook Brands & Communication Design.

O Studiu Sonda:
Nezavisan kreativan studio iz Vižinade. Jedini studio za dizajn i komunikacije u Hrvatskoj kojem su i oblasti dizajna i u oblasti tržišnog komuniciranja dodeljene najznačajnije nacionalne nagrade: (Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog Društva + Grand Prix Ideja X ). Ujedno i dobitnici najznačajnijih svetskih i regionalnih nagrada: Cannes Lions i Balcannes, dobitnici zlatnog ADC-a (najstarije nagrade u industriji dizajna i komunikacija), 15 Red Dot nagrada itd.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Represent Communications je zvanična agencija CEFTA sporazuma

Advertiser Serbia21. oktobra 2020.

Proglašeni dobitnici osmog SoMo Borca

Advertiser Serbia8. oktobra 2020.

Kako je Covid-19 stavio tehnologije u fokus poslovanja? Direct PERSPECTIVE Talks webinar u petak, 9.oktobar u 12h

Advertiser Serbia7. oktobra 2020.

SAATCHI & SAATCHI HRVATSKA osvojio Srebro na Cresta Awards

Advertiser Serbia7. oktobra 2020.

Komparativna analiza konzumacije medija u regionu u vreme COVID-a – Četvrtak, 8.oktobar WeCann Live webinar

Advertiser Serbia6. oktobra 2020.

Doktori superheroji dobitnici “ACT Responsible” priznanja u kategoriji COVID 19

Advertiser Serbia2. oktobra 2020.

Društvo Srbije za odnose s javnošću dodelilo nagrade

Advertiser Serbia1. oktobra 2020.

Svetla strana pandemije

Advertiser Serbia28. septembra 2020.

Direct PERSPECTIVE Talks: Kako u Covid-19 vremenu gradimo brendove koje će potrošači voleti?

Advertiser Serbia28. septembra 2020.

Najbolja agencija BalCannes-a je Bruketa&Žinić&Grey, a Saatchi&Saatchi Croatia i Violeta zaslužni su za najbolji projekat

Advertiser Serbia25. septembra 2020.

Veliki uspeh MCCANN agencija na BalCannes festivalu

Advertiser Serbia24. septembra 2020.

Saatchi Hrvatska i Kraš prelomili: Dorina ima novu komunikacijsku platformu

Advertiser Serbia23. septembra 2020.

JELENA MIKIĆ: Recept za zadovoljnog i srećnog radnika postoji

Advertiser Serbia22. septembra 2020.

A šta tebe žulja?

Advertiser Serbia22. septembra 2020.

Digitalni porez – Komisija donela novi paket poreskih mera

Advertiser Serbia17. septembra 2020.