Nove tehnologije

18 najuticajnijih svetskih zemalja postiglo sporazum o veštačkoj inteligenciji

Nove tehnologije

Novi međunarodni sporazum neobvezujućeg karaktera predstavlja zajednički napor u oblikovanju odgovornog razvoja i primene AI tehnologija u svetu.

 

Sjedinjene Države, Velika Britanija i više od deset drugih nacija dogovorile su sveobuhvatan međunarodni sporazum za zaštitu veštačke inteligencije (AI) od zloupotrebe. Ukupno 18 zemalja, uključujući Nemačku, Italiju i Singapur, predstavilo je dokument na 20 stranica u kojem se ističe nužnost da sistemi veštačke inteligencije budu napravljeni sigurni po dizajnu, dajući prioritet sigurnosti u njihovom razvoju i implementaciji.

Sporazum, iako neobvezujući, naglašava ključne preporuke poput praćenja zlouporabe sistema veštačke inteligencije, zaštite podataka od neovlašćenja i provere dobavljača softvera. Jen Easterly, direktorica Agencije za kibernetičku sigurnost i sigurnost infrastrukture SAD-a, istakla je važnost davanja prioriteta sigurnosti tokom faze dizajna sistema veštačke inteligencije.

Ovo je prvi put da smo videli potvrdu da se te mogućnosti ne bi trebale odnositi samo na kul karakteristike i kako ih brzo možemo staviti na tržište, pojasnila je Easterly.

Prioritet je sigurnost, a ne brz izlazak na tržište
Smernice se bave zabrinutošću zbog sprečavanja toga da tehnologija veštačke inteligencije padne u pogrešne ruke, predlaže prakse poput sprovođenja sigurnosnih testiranja pre objavljivanja novih AI modela. Smernice ipak ne ulaze u sporna pitanja u vezi s odgovarajućom upotrebom veštačke inteligencije ili etičkim razmatranjima o prikupljanju podataka za uvežbavanje modela veštačke inteligencije.

Iako je globalna zajednica pokrenula razne inicijative za oblikovanje razvoja veštačke inteligencije, mnogima nedostaju značajni mehanizmi sprovođenja. Sporazum odražava rastuću svest o uticaju veštačke inteligencije na industriju i društvo, priznajući potrebu za davanjem prioriteta sigurnosti nad ubrzanim pristupom tržištu.

Usred rastuće zabrinutosti o mogućim negativnim posledicama veštačke inteligencije, uključujući pretnje demokratskim procesima i premeštanje radnih mesta, zemlje poput Evrope preduzele su korake napred u regulisanju veštačke inteligencije. Francuska, Nemačka i Italija postigle su konsenzus o regulisanju temeljnih modela veštačke inteligencije „obveznom samoregulacijom pomoću kodeksa ponašanja“.

Uprkos naporima administracije američkog predsednika Joea Bidena u zagovaranju regulacije veštačke inteligencije, podeljeni Kongres SAD-a postigao je tek ograničen napredak. U oktobru je Bela kuća izdala izvršnu naredbu s ciljem ublažavanja rizika od veštačke inteligencije za potrošače, radnike i manjinske grupe uz istovremeno jačanje nacionalne sigurnosti.

 
Izvor: Zimo

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Nove tehnologije

Izabrani pobednici 13. mts app konkursa

Advertiser Serbia16. фебруар 2024.

Otvorena prodavnica u kojoj mogu da se kupuju četbotovi

Advertiser Serbia15. јануар 2024.

Samsung otvara „Mesta za Galaxy iskustvo“ i poziva ljubitelje u novu Galaxy AI eru

Advertiser Serbia12. јануар 2024.

Kopirali glas i lice uglednog srpskog doktora u cilju reklamiranja izvesnog preparata za bolju cirkulaciju

Advertiser Serbia3. јануар 2024.

Samsung Electronics na sajmu CES 2024 predstaviće novu liniju usisivača koji redefinišu čišćenje doma uz unapređenu veštačku inteligenciju

Advertiser Serbia29. децембар 2023.

Samsung Electronics na sajmu CES 2024 predstaviće kako unapređena veštačka inteligencija i povezanost omogućavaju savršeniji doživljaj kuhinje

Advertiser Serbia28. децембар 2023.

The New York Times tuži Open AI i Microsoft za krađu autorskih prava

Advertiser Serbia28. децембар 2023.

Amazon najavio Q, AI chatbot za kompanije

Advertiser Serbia29. новембар 2023.

Domaća CGI kampanja koja je privukla veliku pažnju

Advertiser Serbia28. новембар 2023.

Objavljena pravila za upotrebu veštačke inteligencije u novinarstvu

Advertiser Serbia13. новембар 2023.

Novi Maskov četbot se zove Grok i zna kako se pravi kokain

Advertiser Serbia6. новембар 2023.

Samsung Electronics je uveo privremeni Cloud Backup na globalnom nivou

Advertiser Serbia1. новембар 2023.

Bajden predstavio plan za zauzdavanje i regulisanje veštačke inteligencije

Advertiser Serbia31. октобар 2023.

Novosadski startup menja Holivud: Odlične vesti za filmsku industriju stižu iz Wonder Dynamics-a

Advertiser Serbia26. октобар 2023.

Kompanije moraju da odgovaraju za štetu – stručnjaci traže zauzdavanje veštačke inteligencije

Advertiser Serbia24. октобар 2023.