Dr. mreže

Zuckerberg se ponovo izvinio američkim senatorima zbog zloupotrebe Facebook-a

Dr. mreže

Generalni direktor Facebook-a Mark Zuckerberg je u svedočenju pred američkim Senatom ponovio svoje lično izvinjenje zbog toga što nije na vreme shvatio do koje mere ta društvena mreža može biti zloupotrebljena

To je bila moja greška, jako mi je žao„, rekao je Zakerberg sinoć u svedočenju pred senatorima posle skandala s firmom Cambridge Analytica koja je nedozvoljeno upotrebila podatke korisnika Facebook-a.

Zuckerberg je odgovarao na zajedničkoj sednici nekoliko odbora američkog Senata posle nedavnog otkrića da je firma Cambridge Analytica koristila informacije sa profial oko 87 miliona Facebook korisnika. On će danas odgovarati na pitanja članova donjeg doma američkog Kongresa.

Tokom pet sati saslušanja senatori su mu uputili brojna pitanja i od njega tražili da položi račune zbog loše upotrebe njegove platforme od zaštite pdoataka do političke manipulacije.

„Biće potrebno vreme da se sprovedu sve potrebne izmene“ da se ograniči ta loša upotreba, rekao je Zuckerberg i nabrojao sve mere koje su uvedene i koje će biti uvedene da se ispravi taj problem.

Tridesetrogodišnji milijarder je detaljno odgovarao na većinu pitanja, ali je u nekoliko navrata pokazao znake nerazumevanja i nestrpljenja u razgovoru sa senatorima od kojih su pojedini, izgleda, imali nedovoljno znanje o tehnološkim pitanjima o kojima se raspravljalo.

On je rekao da je njegova kompanija u stalnoj borbi s ruskim operatorima koji nastoje da iskoriste tu društvenu mrežu. „To je trka u naoružanju, oni će nastaviti da postaju sve bolji i bolji„, rekao je Zuckerberg odgovarajući na pitanja senatora.

On je rekao da je specijalni tužilac Robert Muler koji istražuje navodno rusko mešanje u američke predsednićke izbore 2016. godine intervjuisao zaposlene u Facebook-u, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

On je rekao da on nije bio među osobama koji su intervjiisani.

Kancelarija Mulera je u februara optužila 13 Rusa za mešanje u američke izbore 2016. kao i tri ruske komapnije.

Zuckerberg je rekao da njegova kompanija sada razvija nova sredstva da identifikuje lažne naloge.

Postoje ljudi u Rusiji ćiji je posao da iskoriste naše sisteme i druge internet sisteme, kao i druge sisteme uopšte. Potrebno je da investiramo da i mi u tome postanemo bolji„, rekao je on.

Odbacio je navode senatora oko toga kako bi ta društvena mreža mogla da bude podvrgnuta strožoj kontroli. Milijarder je rekao je da je spreman da prihvati kontrolu, ukoliko je to „ispravna kontrola„, ali nije dao detalje.

Za vreme saslušanja Zuckerberg je takođe rekao da je jasno sada da kompanija nije uradila dovoljno da spreči da se ta sredstva koriste za nanošenje štete.

Kada gledam unazad to je jasno bila greška“ da se veruje da je Cambridge Analytica brisala podatke bez daljeg njihovog razmatranja.

On je rekao da ne smatra da Facebook ima monopol. Rekao je da će uvek postojati besplatna verzija Facebook-a ali je ostavio otvorenu mogućnost da postoji plaćena verzija te društvene mreže bez reklama.

Po njegovim rečima rešavanje govora mržnje na Facebook-u ima automatski viši stepen greške nego što bi on želeo.

Rekao je da je lično zabrinut zbog mogućnosti političke pristrastnosti u kompaniji.

 

Izvor: Beta

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Dr. mreže

Facebook prebacio 1,5 milijardu korisnika van dosega novih propisa o privatnosti

Advertiser Serbia20. aprila 2018.

Zuckerberg priznao da Facebook nije dovoljno zaštitio lične podatke korisnika

Advertiser Serbia10. aprila 2018.

Politički oglasi na Facebook-u biće jasno označeni

Advertiser Serbia9. aprila 2018.

Facebook zloupotrebio lične podatke više od 87 miliona korisnika

Advertiser Serbia5. aprila 2018.

Facebook sprečava zloupotrebu e-mail adresa za ciljane reklame

Advertiser Serbia3. aprila 2018.

Playboy zbog privatnosti napušta Facebook

Advertiser Serbia29. marta 2018.

Facebook je prikupljao i istoriju poziva i SMS podatke sa Android uređaja?

Advertiser Serbia27. marta 2018.

Zakerberg priznao greške, najavljuje bolju zaštitu podataka

Advertiser Serbia22. marta 2018.

Britanska televizija tajno snimila izjavu generalnog direktora Cambridge Analytica o Trampu

Advertiser Serbia21. marta 2018.