Dr. mreže

Zuckerberg se ponovo izvinio američkim senatorima zbog zloupotrebe Facebook-a

Dr. mreže

Generalni direktor Facebook-a Mark Zuckerberg je u svedočenju pred američkim Senatom ponovio svoje lično izvinjenje zbog toga što nije na vreme shvatio do koje mere ta društvena mreža može biti zloupotrebljena

To je bila moja greška, jako mi je žao„, rekao je Zakerberg sinoć u svedočenju pred senatorima posle skandala s firmom Cambridge Analytica koja je nedozvoljeno upotrebila podatke korisnika Facebook-a.

Zuckerberg je odgovarao na zajedničkoj sednici nekoliko odbora američkog Senata posle nedavnog otkrića da je firma Cambridge Analytica koristila informacije sa profial oko 87 miliona Facebook korisnika. On će danas odgovarati na pitanja članova donjeg doma američkog Kongresa.

Tokom pet sati saslušanja senatori su mu uputili brojna pitanja i od njega tražili da položi račune zbog loše upotrebe njegove platforme od zaštite pdoataka do političke manipulacije.

„Biće potrebno vreme da se sprovedu sve potrebne izmene“ da se ograniči ta loša upotreba, rekao je Zuckerberg i nabrojao sve mere koje su uvedene i koje će biti uvedene da se ispravi taj problem.

Tridesetrogodišnji milijarder je detaljno odgovarao na većinu pitanja, ali je u nekoliko navrata pokazao znake nerazumevanja i nestrpljenja u razgovoru sa senatorima od kojih su pojedini, izgleda, imali nedovoljno znanje o tehnološkim pitanjima o kojima se raspravljalo.

On je rekao da je njegova kompanija u stalnoj borbi s ruskim operatorima koji nastoje da iskoriste tu društvenu mrežu. „To je trka u naoružanju, oni će nastaviti da postaju sve bolji i bolji„, rekao je Zuckerberg odgovarajući na pitanja senatora.

On je rekao da je specijalni tužilac Robert Muler koji istražuje navodno rusko mešanje u američke predsednićke izbore 2016. godine intervjuisao zaposlene u Facebook-u, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

On je rekao da on nije bio među osobama koji su intervjiisani.

Kancelarija Mulera je u februara optužila 13 Rusa za mešanje u američke izbore 2016. kao i tri ruske komapnije.

Zuckerberg je rekao da njegova kompanija sada razvija nova sredstva da identifikuje lažne naloge.

Postoje ljudi u Rusiji ćiji je posao da iskoriste naše sisteme i druge internet sisteme, kao i druge sisteme uopšte. Potrebno je da investiramo da i mi u tome postanemo bolji„, rekao je on.

Odbacio je navode senatora oko toga kako bi ta društvena mreža mogla da bude podvrgnuta strožoj kontroli. Milijarder je rekao je da je spreman da prihvati kontrolu, ukoliko je to „ispravna kontrola„, ali nije dao detalje.

Za vreme saslušanja Zuckerberg je takođe rekao da je jasno sada da kompanija nije uradila dovoljno da spreči da se ta sredstva koriste za nanošenje štete.

Kada gledam unazad to je jasno bila greška“ da se veruje da je Cambridge Analytica brisala podatke bez daljeg njihovog razmatranja.

On je rekao da ne smatra da Facebook ima monopol. Rekao je da će uvek postojati besplatna verzija Facebook-a ali je ostavio otvorenu mogućnost da postoji plaćena verzija te društvene mreže bez reklama.

Po njegovim rečima rešavanje govora mržnje na Facebook-u ima automatski viši stepen greške nego što bi on želeo.

Rekao je da je lično zabrinut zbog mogućnosti političke pristrastnosti u kompaniji.

 

Izvor: Beta

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Dr. mreže

Facebook uspostavlja partnerstvo sa Httpool-om da bi podržao lokalne kompanije na Balkanu, uključujući i Srbiju

Advertiser Serbia10. oktobra 2018.

Facebook najavio uređaj za video pozive na bazi veštačke inteligencije

Advertiser Serbia9. oktobra 2018.

Gasi se Google+

Advertiser Serbia9. oktobra 2018.

Crne prognoze: Snapchat-u preti pad vrednosti

Advertiser Serbia7. oktobra 2018.

Opada upotreba Facebook-a za deljenje vesti

Advertiser Serbia5. oktobra 2018.

Svetski klasici na domaćinski način

Advertiser Serbia1. oktobra 2018.

Suosnivači Instagrama Sistrom i Kriger napuštaju kompaniju

Advertiser Serbia26. septembra 2018.

Asanž izneo viziju budućnosti sveta: Ovo je poslednja slobodna generacija

Advertiser Serbia21. septembra 2018.

Jurova: Moje strpljenje sa Facebook-om je na izmaku

Advertiser Serbia21. septembra 2018.