Agencije

Zašto se digitalno oglašavanje u Hrvatskoj smatra crnom kutijom

Posetioci Digital Takeover konferencije moći će da prisustvuju stručnom panelu „It’s time for the truth: Digital advertising metrics explained“ na kojem učestvuju lideri vodećih digitalnih kompanija

 

Na ovogodišnji Digital Takeover, koji će biti održan 12. marta u Cinestaru Branimir Centra, stižu neki od trenutno najvećih svetskih govornika iz sfere digitala, oglašavanja i biznisa. Keynote speakeri Dr. A. Kjell Nordstrom, Johan Ronnestam, Jesper Laursen i dr. Nenad Filipović održaće predavanja na konferenciji, a osim njih u sklopu više od deset sati bogatog programa, posetioci će moći da prisustvuju stručnom panelu pod nazivom „It’s time for the truth: Digital advertising metrics explained„. Na panelu učestvuju lideri vodećih digitalnih kompanija, domaći i regionalni decision-makeri: Boris Trupčević – generalni menadžer za Hrvatsku, Styria Media International, Zoran Turković – direktor digitalnih medija 24sata, Igor Žeželj – izvršni direktor kompanije Wireless Media zatim Vedad Mulalić – menadžer za Strateške Partnere u Adriatics regiji, Online Partnerships Group – Google EU.

Na panelu „It’s time for the truth: Digital advertising metrics explained“ pričaće se o aktuelnoj temi digitalnog oglašavanja, novim formatima i kanalima koji menjaju ovu oglašivačku platformu te izazovima, redefinisanju i prilagođavanju medija i oglašivača u multimedijalnom tržištu. Trendovi u ulaganjima u oglašavanje menjanju se iz godine u godinu dolaskom novih platformi kao i zahvaljujući boljem uvidu u navike konzumacije sadržaja koje se rapidno menjanju. Oglašivači budno prate trendove i traže najefikasnije i najefektivnije načine kako da dođu do publike, a poseban se fokus stavlja na digitalne medije koji nisu samo jedan od novih kanala promocije ili dodatna stavka u medijskom planu već diktiraju komunikaciju na ostalim kanalima i oglašivačima nude brojne mogućnosti, ali i iziskuju veliku kreativnost, „open-minded“ pristup i konstantnu upućenost u trendove jer u svetu digitalne transformacije kašnjenje nipošto nije dopustivo.

null

S druge strane, želje oglašivača su jednostavne – efikasne i efektivne kampanje kojima će dosegnuti ciljnu grupu i postići maksimalan uspeh. A kojim se metrikama pri tom treba voditi da bi oglašavanje bilo uspešno objasnio je Zoran Turković: „Ono što je univerzalno sigurno jest da se treba smanjiti zavisnost od CTR zbog nepouzdanosti i preteranog fokusu na kratkoročne rezultate. Početkom 2019 krenula je kampanja u režiji IAB-a koja za cilj ima upravo smanjenje te zavisnosti. Merenje uspešnosti određene kampanje zavisi od ciljeva iz kojih pak proizlaze indikatori uspešnosti. Dakle, svaka kampanja za merenje uspešnosti treba da koristi različitu paletu iliti kombinaciju metrika„.

nullVažnost i uloga postojanja nezavisne krovne organizacije koja se brine o digitalnom oglašavanju poput globalne agencije IAB je značajna, a razloge za to naveo je Igor Žeželj, član uprave IAB-a Srbija: „IAB Srbija okuplja sve relevantne digitalne medije, agencije različitih vrsta, tehnološke platforme, digitalne servise i konsultantske kuće. Uveren sam da je ovako široko postavljena organizacija jedino moguće rešenje za dinamičan razvoj digitalnog ekosistema, a koji prirodno zahteva interdisciplinarnost i kolaboraciju. Tako rešavamo probleme između i oko nas, edukujemo tržište, takmičimo se i usput stalno rastemo„.

Digitalno oglašavanje često se smatra crnom kutijom. Iskusni medijski stručnjak i direktor za Hrvatsku, Styria Media Group Boris Trupčević kazao je kako se formulacija black box koristi prvenstveno zbog neznanja. „Ono što ne poznajemo, toga se pomalo bojimo i mistifikujemo, tako je od početka čovečanstva. Crna kutija u digitalnom oglašavanju zapravo je narandžasta, poput one u avionima. Sve se beleži, sve je precizno i sve je poznato. Ali potrebno je znanje da bi te podaci bili ispravno interpretirani i upregnti u vlastitu korist. O crnoj kutiji, zbog poprilične netransparentnosti, možemo pričati samo u slučaju društvenih mreža i globalnih platformi – tamo zaista ne znate gde će vaša komunikacija završiti„.

Sudeći prema ovim najavama posetioce na panelu „It’s time for the truth: Digital advertising metrics explained“ sigurno očekuje konstruktivna diskusija i know-how o aktuelnim trendovima u digitalnom oglašavanju.

Konferencija Digital Takeover biće održana 12. marta u Cinestaru Branimir Centra Zagreb. Ekskluzivni edukacijski partner konferencije je IEDC-Poslovna škola Bled. Sve novosti vezane uz konferenciju pratite na zvaničnoj stranici i Facebook-u.

Budite korak ispred promena u digitalnom svetu i obezbedite svoje mesto još danas. Redovna cena kotizacije iznosi 2.400 kn do 3. marta, a last minute 2.800 kn.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

SANJA PEŠIĆ, Generalna direktorka ALMA QUATTRO: Biti žena među ljudima

Advertiser Serbia20. novembra 2019.

Rađanje jedne zvezde: Nastanak kompanije ALMA QUATTRO

Advertiser Serbia19. novembra 2019.

Kompletiran program četvrtog DIABLOG-a

Advertiser Serbia18. novembra 2019.

Autorski članak KRISTINE MAKSIMOVIĆ, Represent Communications: Šta ni najiskusniji PR ne može da predvidi na eventu? LSPR iz ugla jedne polaznice

Advertiser Serbia14. novembra 2019.

KOMferencija: Iako kritikovani od mnogih, influenseri su nova generacija javnih ličnosti

Advertiser Serbia6. novembra 2019.

Na konferenciji DIABLOG o budućnosti influencers marketinga – Vrednost industrije do 2022. godine 15 milijardi dolara

Advertiser Serbia4. novembra 2019.

Istorija razvoja OOH oglašavanja u Srbiji #13: Prosto da pocrveniš

Advertiser Serbia1. novembra 2019.

Objavljen program Effie Awards 2020

Advertiser Serbia31. oktobra 2019.

McCann Beograd agencija godine u Srbiji

Advertiser Serbia31. oktobra 2019.

Autorski članak TAMARE JOKANOVIĆ, Represent Communications: Golden Drum iz ugla jednog PR-a

Advertiser Serbia31. oktobra 2019.

Proglašen pobednički tim takmičenja MarTech Challenge: Emitto najbolji mladi startap u oblasti marketinga!

Advertiser Serbia30. oktobra 2019.

Na četvrtom DIABLOG-u tema društvena odgovornost blogera i influensera

Advertiser Serbia29. oktobra 2019.

Agencija Grayling osvojila nagradu Global SABRE Awards za Global Public Affairs Agency za 2019. godinu

Advertiser Serbia28. oktobra 2019.

Kolumna DARKA JOVANČIĆA, Digital Group Account Manager DIRECT MEDIA United Solutions: Da li možemo u potpunosti verovati veb-sajt analitici i zašto ne?

Advertiser Serbia28. oktobra 2019.

M2COMMUNICATIONS sa dva projekta u finalu za event godine na Eventiada IPRA festivalu u Moskvi

Advertiser Serbia28. oktobra 2019.