Agencije

Zašto se digitalno oglašavanje u Hrvatskoj smatra crnom kutijom

Posetioci Digital Takeover konferencije moći će da prisustvuju stručnom panelu „It’s time for the truth: Digital advertising metrics explained“ na kojem učestvuju lideri vodećih digitalnih kompanija

 

Na ovogodišnji Digital Takeover, koji će biti održan 12. marta u Cinestaru Branimir Centra, stižu neki od trenutno najvećih svetskih govornika iz sfere digitala, oglašavanja i biznisa. Keynote speakeri Dr. A. Kjell Nordstrom, Johan Ronnestam, Jesper Laursen i dr. Nenad Filipović održaće predavanja na konferenciji, a osim njih u sklopu više od deset sati bogatog programa, posetioci će moći da prisustvuju stručnom panelu pod nazivom „It’s time for the truth: Digital advertising metrics explained„. Na panelu učestvuju lideri vodećih digitalnih kompanija, domaći i regionalni decision-makeri: Boris Trupčević – generalni menadžer za Hrvatsku, Styria Media International, Zoran Turković – direktor digitalnih medija 24sata, Igor Žeželj – izvršni direktor kompanije Wireless Media zatim Vedad Mulalić – menadžer za Strateške Partnere u Adriatics regiji, Online Partnerships Group – Google EU.

Na panelu „It’s time for the truth: Digital advertising metrics explained“ pričaće se o aktuelnoj temi digitalnog oglašavanja, novim formatima i kanalima koji menjaju ovu oglašivačku platformu te izazovima, redefinisanju i prilagođavanju medija i oglašivača u multimedijalnom tržištu. Trendovi u ulaganjima u oglašavanje menjanju se iz godine u godinu dolaskom novih platformi kao i zahvaljujući boljem uvidu u navike konzumacije sadržaja koje se rapidno menjanju. Oglašivači budno prate trendove i traže najefikasnije i najefektivnije načine kako da dođu do publike, a poseban se fokus stavlja na digitalne medije koji nisu samo jedan od novih kanala promocije ili dodatna stavka u medijskom planu već diktiraju komunikaciju na ostalim kanalima i oglašivačima nude brojne mogućnosti, ali i iziskuju veliku kreativnost, „open-minded“ pristup i konstantnu upućenost u trendove jer u svetu digitalne transformacije kašnjenje nipošto nije dopustivo.

null

S druge strane, želje oglašivača su jednostavne – efikasne i efektivne kampanje kojima će dosegnuti ciljnu grupu i postići maksimalan uspeh. A kojim se metrikama pri tom treba voditi da bi oglašavanje bilo uspešno objasnio je Zoran Turković: „Ono što je univerzalno sigurno jest da se treba smanjiti zavisnost od CTR zbog nepouzdanosti i preteranog fokusu na kratkoročne rezultate. Početkom 2019 krenula je kampanja u režiji IAB-a koja za cilj ima upravo smanjenje te zavisnosti. Merenje uspešnosti određene kampanje zavisi od ciljeva iz kojih pak proizlaze indikatori uspešnosti. Dakle, svaka kampanja za merenje uspešnosti treba da koristi različitu paletu iliti kombinaciju metrika„.

nullVažnost i uloga postojanja nezavisne krovne organizacije koja se brine o digitalnom oglašavanju poput globalne agencije IAB je značajna, a razloge za to naveo je Igor Žeželj, član uprave IAB-a Srbija: „IAB Srbija okuplja sve relevantne digitalne medije, agencije različitih vrsta, tehnološke platforme, digitalne servise i konsultantske kuće. Uveren sam da je ovako široko postavljena organizacija jedino moguće rešenje za dinamičan razvoj digitalnog ekosistema, a koji prirodno zahteva interdisciplinarnost i kolaboraciju. Tako rešavamo probleme između i oko nas, edukujemo tržište, takmičimo se i usput stalno rastemo„.

Digitalno oglašavanje često se smatra crnom kutijom. Iskusni medijski stručnjak i direktor za Hrvatsku, Styria Media Group Boris Trupčević kazao je kako se formulacija black box koristi prvenstveno zbog neznanja. „Ono što ne poznajemo, toga se pomalo bojimo i mistifikujemo, tako je od početka čovečanstva. Crna kutija u digitalnom oglašavanju zapravo je narandžasta, poput one u avionima. Sve se beleži, sve je precizno i sve je poznato. Ali potrebno je znanje da bi te podaci bili ispravno interpretirani i upregnti u vlastitu korist. O crnoj kutiji, zbog poprilične netransparentnosti, možemo pričati samo u slučaju društvenih mreža i globalnih platformi – tamo zaista ne znate gde će vaša komunikacija završiti„.

Sudeći prema ovim najavama posetioce na panelu „It’s time for the truth: Digital advertising metrics explained“ sigurno očekuje konstruktivna diskusija i know-how o aktuelnim trendovima u digitalnom oglašavanju.

Konferencija Digital Takeover biće održana 12. marta u Cinestaru Branimir Centra Zagreb. Ekskluzivni edukacijski partner konferencije je IEDC-Poslovna škola Bled. Sve novosti vezane uz konferenciju pratite na zvaničnoj stranici i Facebook-u.

Budite korak ispred promena u digitalnom svetu i obezbedite svoje mesto još danas. Redovna cena kotizacije iznosi 2.400 kn do 3. marta, a last minute 2.800 kn.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Jana 800 by Saatchi&Saatchi Hrvatska

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Doktori superheroji deo digitalne izložbe “Great ads for good”

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Novi letnji Master class u Represent Communications: TikTok like a PRO

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Budućnost maloprodaje: Sinergija razumevanja, efikasnosti i empatije

Advertiser Serbia30. juna 2020.

POLARIS otkriva kako COVID-19 kriza utiče na advertajzing industriju

Advertiser Serbia26. juna 2020.

PREDRAG VOJINOVIĆ: „Živimo u doba egzibicionizma, voajerizma, materijalizma i egoizma“

Advertiser Serbia26. juna 2020.

DAVOR BRUKETA: „Nadam se da ćemo pronaći način da prestanemo nanositi bol jedni drugima kao i drugim vrstama“

Advertiser Serbia25. juna 2020.

ROBERT BOHINEC: „Želim svet bez maski. Čak i bez onih na licu“

Advertiser Serbia24. juna 2020.

Otvaranjem poslovne jedinice u Srbiji agencija Will Marlow proširuje svoje poslovanje

Advertiser Serbia23. juna 2020.

IVAN TANIĆ: „Želim svet malo suosjećajniji i mrvicu tiši“

Advertiser Serbia22. juna 2020.

VELJKO GOLUBOVIĆ: „Ovaj svet više ne pripada nama, niti mi njemu“

Advertiser Serbia19. juna 2020.

W+K: Sarađivaćemo samo sa klijentima koji podržavaju BLM pokret

Advertiser Serbia18. juna 2020.

Ask an expert: ANĐELKO TRPKOVIĆ, CEO Publicis Groupe Adriatic

Advertiser Serbia17. juna 2020.

JANKO PAVLOVIĆ: „Imam utisak da ni centri moći ne znaju šta rade“

Advertiser Serbia17. juna 2020.

BOJAN ŠAPTOVIĆ: „Ovo je utakmica u kojoj sanjari i utopisti gube od iskusnih napadača“

Advertiser Serbia17. juna 2020.