Internet

I YouTube uvodi mogućnost naplate sadržaja

Internet

Autori koji zarađuju putem monetizacije svojih video sadržaja od sada će na YouTube-u moći da aktiviraju i vlastite „premium“ kanale te da naplaćuju gledanje videa i druge ekskluzivne sadržaje

 

Tek što smo saznali kako će Facebook početi da administratorima grupa nudi mogućnost naplate članstva, slična vest dolazi i iz Google-ovog YouTube-a. Autori koji na ovom servisu zarađuju od svojih video sadržaja do sada su morali da se oslanjaju na prikazivanje oglasa i monetizaciju videa koju je nudio YouTube, no nisu svi bili zadovoljni prihodima koje su tako ostvarivali, ali niti politikom YouTube-a koji ponekad ukida monetizaciju. Podsetimo, nezadovoljstvo zaradom bilo je i motiv za oružani napad u sedištu ove kompanije ranije ove godine.

YouTuberi koji su želeli da zarađuju više morali su da traže sponzore za svoj rad ili pak skupljaju donacije na Patreonu i sličnim stranicama. Međutim, od sada će moći do dodatne zarade i putem samog YouTube-a. Ova mreža, naime, uvodi novi način finansiranja autora koji se neće više oslanjati na oglašivače.

Vlasnici kanala moći će ubuduće da stvaraju vlastiti „premium“ sadržaj i naplaćuju pristup svom kanalu. Mesečna bi pretplata trebala da bude 4,99 dolara, a za nju bi gledaoci dobijali ekskluzivan sadržaj – od uobičajenih videa, preko prenosa uživo, pa sve do emojija, stikera, i sličnih digitalnih sitnica.

Autorima koji su poslednjih meseci testirali ovu opciju prihodi su se povećali, pa se u YouTube-u nadaju kako će i mnogi drugi biti zadovoljni novim načinom zarađivanja. Od naplaćenog iznosa autorima će ići 70%, dok će YouTube-ova provizija iznositi 30%.

Dodatno, YouTuberi će moći na ovoj platformi i da prodaju razne promotivne materijale, poput personalizovanih maski za mobilne telefone, šolja i slično (što će za sada biti dostupno samo američkim autorima).

 

Izvor: bug.hr

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Internet

Instagam staje na put lažnim influenserima

Advertiser Serbia21. novembra 2018.

Izbrisano na hiljade sajtova „mračnog interneta“

Advertiser Serbia21. novembra 2018.

U Srbiji 72,9% domaćinstava ima internet priključak

Advertiser Serbia20. novembra 2018.

Zbog nove direktive o autorskim pravima, Google će u Evropi ugasiti Google News?

Advertiser Serbia20. novembra 2018.

Otvorene prijave za Četvrtu RSNOG konferenciju

Advertiser Serbia14. novembra 2018.

Facebook kreirao zabavnu aplikaciju Lasso kojom želi da povrati pažnju tinejdžera

Advertiser Serbia12. novembra 2018.

Sir Tim Berners-Lee pokrenuo Ugovor za bolji web

Advertiser Serbia8. novembra 2018.

U EU se „lome koplja“ zbog digitalnog poreza

Advertiser Serbia7. novembra 2018.

Redizajniran internet portal Vlade Srbije

Advertiser Serbia6. novembra 2018.