Internet

I YouTube uvodi mogućnost naplate sadržaja

Internet

Autori koji zarađuju putem monetizacije svojih video sadržaja od sada će na YouTube-u moći da aktiviraju i vlastite „premium“ kanale te da naplaćuju gledanje videa i druge ekskluzivne sadržaje

 

Tek što smo saznali kako će Facebook početi da administratorima grupa nudi mogućnost naplate članstva, slična vest dolazi i iz Google-ovog YouTube-a. Autori koji na ovom servisu zarađuju od svojih video sadržaja do sada su morali da se oslanjaju na prikazivanje oglasa i monetizaciju videa koju je nudio YouTube, no nisu svi bili zadovoljni prihodima koje su tako ostvarivali, ali niti politikom YouTube-a koji ponekad ukida monetizaciju. Podsetimo, nezadovoljstvo zaradom bilo je i motiv za oružani napad u sedištu ove kompanije ranije ove godine.

YouTuberi koji su želeli da zarađuju više morali su da traže sponzore za svoj rad ili pak skupljaju donacije na Patreonu i sličnim stranicama. Međutim, od sada će moći do dodatne zarade i putem samog YouTube-a. Ova mreža, naime, uvodi novi način finansiranja autora koji se neće više oslanjati na oglašivače.

Vlasnici kanala moći će ubuduće da stvaraju vlastiti „premium“ sadržaj i naplaćuju pristup svom kanalu. Mesečna bi pretplata trebala da bude 4,99 dolara, a za nju bi gledaoci dobijali ekskluzivan sadržaj – od uobičajenih videa, preko prenosa uživo, pa sve do emojija, stikera, i sličnih digitalnih sitnica.

Autorima koji su poslednjih meseci testirali ovu opciju prihodi su se povećali, pa se u YouTube-u nadaju kako će i mnogi drugi biti zadovoljni novim načinom zarađivanja. Od naplaćenog iznosa autorima će ići 70%, dok će YouTube-ova provizija iznositi 30%.

Dodatno, YouTuberi će moći na ovoj platformi i da prodaju razne promotivne materijale, poput personalizovanih maski za mobilne telefone, šolja i slično (što će za sada biti dostupno samo američkim autorima).

 

Izvor: bug.hr

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Internet

Danko Jevtović je novi član Borda direktora ICANN-a

Advertiser Serbia19. septembra 2018.

Počela nacionalna kampanja „Budimo pametni“

Advertiser Serbia18. septembra 2018.

Internet giganti ljuti zbog odluke EP o autorskim pravima

Advertiser Serbia13. septembra 2018.

BBC širi prisustvo u Srbiji

Advertiser Serbia12. septembra 2018.

Da li su mladi „otpisali“ Facebook?

Advertiser Serbia12. septembra 2018.

Instagram pokreće novu aplikaciju koja će olakšati internet kupovinu?

Advertiser Serbia6. septembra 2018.

Rusija: Jandeks pretekao Google po broju pregleda na mobilnim uređajima sa Android sistemom

Advertiser Serbia4. septembra 2018.

Novinske agencije traže da im Google i Facebook plate autorska prava

Advertiser Serbia4. septembra 2018.

Google danas puni 20, a Google Chrom 10 godina

Advertiser Serbia4. septembra 2018.