Dr. mreže

Vrednost Instagrama veća je od 100 milijardi dolara

Dr. mreže

Zuckerberg je Instagram platio milijardu dolara, a vrednost te kompanije sada je veća od sto milijardi dolara

 

Dok se Facebook u poslednje vreme našao na udaru političara, udruženja za zaštitu privatnosti, kao i samih korisnika zbog problema sa zaštitom privatnosti i deljenjem ličnih podataka korisnika s Cambridge Analyticom, Instagram je iz ovog skandala prošao neokrznut. Instagram je, podsetimo, deo Facebooka – Zuckerberg je pre šest godina platio milijardu dolara za preuzimanje ove kompanije koja je imala samo 13 zaposlenih i nije imala nikakvih prihoda, a prema poslednjem izveštaju Bloomberg Intelligence-a, to je bila najpametnija stvar koju je Facebook ikada uradio.

Iako je vrednost Instagrama teško proceniti (do sada se govorilo o ciframa većim od 30 milijardi dolara), prema BI-u, ta vrednost iznosi čak više od 100 milijardi dolara. Prema proceni Bloomberg Intelligence-a, tokom ovih šest godina vrednost kompanije povećana je neverovatnih sto puta te Zuckerberga i ekipu može razveseliti činjenica da i dalje ima mnogo mesta za rast.

Naime, prema analitičaru koji je napisao izveštaj, Jitendru Waralu, tokom sledećih pet godina broj korisnika te mreže mogao bi se udvostručiti i premašiti dve milijarde. Podsetimo, nedavno su se u Facebook-u pohvalili kako je – bilo bi zanimljivo znati i kolike je prihode ta društvena mreža ostvarila tokom prošle godine, no Facebook te podatke ne deli, a procene govore kako će ove godine samo na tržištu SAD-a ostvariti prihode veće od 5,5 milijardi dolara.

Instagram je navodno zaslužan za oko 30 posto ukupnih Facebook-ovih prihoda od mobilnih oglasa, a taj bi se udeo za dve godine mogao povećati na 40 posto. Daljim povećanju prihoda, smatra Waral, doprineće i nedavno predstavljena platforma Instagram TV, s kojom kompanija napada YouTube te se nada da će privući još veći broj influencera, koji su na toj mreži napokon dobili mogućnost objave dužih videozapisa.

 

Priredio: Hrvoje Jurman
Izvor: zimo.hr

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Dr. mreže

Osim ulagača i posetioci polako okreću leđa Facebook-u

Advertiser Serbia10. avgusta 2018.

Snapchat zbog redizajna izgubio milione korisnika

Advertiser Serbia9. avgusta 2018.

Apple, Facebook i YouTube ukidaju sadržaje teoretičara zavere

Advertiser Serbia7. avgusta 2018.

Facebook i Instagram protiv zavisnosti od društvenih mreža

Advertiser Serbia2. avgusta 2018.

Facebook suspendovao vodećeg teoretičara zavera na mesec dana

Advertiser Serbia31. jula 2018.

Twitter razočarao rezultatima, deonice tonu

Advertiser Serbia30. jula 2018.

Posle optužbi Trampa pale akcije Twitter-a

Advertiser Serbia27. jula 2018.

Najveći pad u istoriji berzanskog trgovanja u SAD: Vrednost Facebook-a u jednom danu pala za 119 milijardi dolara

Advertiser Serbia27. jula 2018.

Facebook će lansirati internet satelite

Advertiser Serbia23. jula 2018.