Internet

Visoki troškovi i niže cene oglašavanja Alphabet-a razočarali analitičare

Internet

Alphabet je u proteklom tromesečju ostvario prihode od 39,3 milijarde dolara, 22 posto više nego godinu dana ranije, a premda je snažno skočila i dobit te krovne kompanije Google-a, cena njene deonice osetno je pala

 

Prema poslovnom izveštaju, objavljenom u ponedeljak, čista dobit tog tehnološkog diva iznosila je u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu 8,95 milijardi dolara, dok je u istom tromesečju godinu dana pre kompanija poslovala s gubitkom od 3 milijarde dolara.

Prihodi od oglašavanja rastu, cene padaju

I prihodi i dobit kompanije porasli su više nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali, što se ponajviše zahvaljuje rastu prihoda od oglašavanja na Google-u, koje čini oko 83 posto ukupnih prihoda kompanije.

Tako su u proteklom tromesečju prihodi Alphabet-a od oglašavanja porasli za 20 posto na godišnjem nivou, na 32,6 milijardi dolara.

I to, premda je prosečna cena online oglašavanja, ili trošak po ‘kliku’, u proteklom tromesečju zabeležila pad za 29 posto na godišnjem i 9 posto na kvartalnom nivou.

Rast privrede podstiče kompanije da više troše na oglašavanje, a pritom se odmiču od oglašavanja putem tradicionalnih medija prema online i oglašavanju na društvenim mrežama. Google pritom dominira kako u mobilnom, tako i desktop pretraživanju, pa ubire i najviše prihoda od oglašavanja.

Rezultati pokazuju, kažu analitičari, da se Alphabet dobro nosi sa žestokom konkurencijom Facebook-a na tržištu mobilnog i video oglašavanja, koje snažno raste jer su oglašivači spremni dobro da plate za nekoliko sekundi pažnje ciljane publike.

Snažan rast troškova

Međutim, rastu i troškovi kompanije. Tako su troškovi za privlačenje prometa – cena koju Google plaća drugima da bi na njihovim web stranicama bio glavni pretraživač – porasli za 13 posto, na 7,44 milijarde dolara.

Zbog toga su, između ostalog, snažno porasli ukupni troškovi kompanije, za 26 posto na godišnjem nivou, na 31,07 milijardi dolara. Pritom su kapitalne investicije skočile za 64 posto, na 7,08 milijardi dolara.

I dok osnovno poslovanje kompanije i dalje impresivno raste, snažan rast troškova nije ono čemu su se ulagači nadali„, kaže George Salmon, analitičar u kompaniji Hargreaves Lansdown.

Rezultati kompanije izazivaju, kaže, zabrinutost da bi velike investicije u nove poslove, povećani zahtevi regulatora i jačanje konkurencije mogli dovesti do usporavanja rasta kompanije.

Treba pozdraviti rast investicija. No, puno je dodatnih investicija usmereno u ‘cloud’, a nije jasno hoće li povrat na te investicije biti dovoljan„, kaže James Cordwell, analitičar u kompaniji Atlantic Equities.

Uz to, Alphabet, kao i mnoge druge tehnološke kompanije, mora sve više da ulaže u zaštitu korisnika. Zbog toga je, između ostalog, broj zaposlenih u kompaniji u proteklom kvartalu povećan za oko 4.000, na ukupno 98.770.

Cena deonice pala oko 3 posto

Izveštaj je pokazao i da, osim samog Google-a koji obuhvata internet pretraživač i YouTube, i ostali poslovni delovi Alphabet-a u koje kompanija puno investira, kao što su hardware i ‘cloud’ usluge, beleže rast.

Prihodi od tog poslovnog odeljenja porasli su u proteklom tromesečju na 6,5 milijardi dolara, što je 31 posto više nego godinu dana pre.

Gubitak tzv. ‘Other Bets’ poslovne jedinice Alphabet-a u proteklom je tromesečju dostigao 1,3 milijarde dolara, dok je godinu dana pre iznosio 748 miliona dolara, što je posledica velikih ulaganja u nove projekte koji još ne donose veće prihode.

Prihodi tog segmenta Alphabet-a porasli su, naime, u proteklom tromesečju na 154 miliona dolara, sa 131 milion godinu dana pre.

Nakon objave poslovnih rezultata, cena deonice Alphabet-a pala je u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta oko 3 posto.
 

Izvor: SEEbiz

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Više u Internet

Izabran novi Upravni odbor RNIDS-a

Advertiser Serbia11. februara 2019.

Microsoft poziva kompanije da prestanu da koriste Internet Explorer

Advertiser Serbia11. februara 2019.

Cilj Telekoma milion i po korisnika kablovske i interneta

Advertiser Serbia11. februara 2019.

Twitter-u rastu prihodi, ali investitore brine skok troškova

Advertiser Serbia8. februara 2019.

Nemačka: Facebook-u naređeno da skuplja manje podataka

Advertiser Serbia8. februara 2019.

Firefox će blokirati automatsku reprodukciju zvuka i videa

Advertiser Serbia7. februara 2019.

94 odsto mladih u Srbiji ima profil na društvenim mrežama

Advertiser Serbia6. februara 2019.

Facebook slavi petnaesti rođendan

Advertiser Serbia4. februara 2019.

Google odlučio da 2. aprila ugasi Google+ za privatne korisnike

Advertiser Serbia1. februara 2019.

Rast uprkos skandalima, Facebook ima 2,32 milijarde korisnika

Advertiser Serbia31. januara 2019.

EU traži od internet giganata veće napore u borbi protiv lažnih vesti

Advertiser Serbia30. januara 2019.

Povodom sedmog rođendana .СРБ domena RNIDS poklanja ćiriličke fontove

Advertiser Serbia30. januara 2019.

Facebook pooštrava propise o političkim reklamama u EU

Advertiser Serbia29. januara 2019.

Obeležen Dan zaštite podataka o ličnosti – Nove regulative i nove bojazni

Advertiser Serbia29. januara 2019.

YouTube Kids stigao u Srbiju

Advertiser Serbia28. januara 2019.