Analize

Velika Britanija: Oglašivači razočarani online medijima, vraćaju se štampanim

Štampani mediji u Velikoj Britaniji zabeležili su porast prihoda od oglašavanja po prvi put od 2010. godine, a kao objašnjenje se navodi nezadovoljstvo ponašanjem nekih tehnoloških kompanija

 

Oglašavanje u štampanim medijima, zajedno s radijskim i televizijskim, u padu je već duži niz godina, dok se oglašivači istovremeno sve više okreću online medijima. Ali početkom ove godine u Velikoj Britaniji je zabeležen zanimljiv preokret tog trenda. U prvom kvartalu 2018. godine su, naime, ulaganja u oglašavanje u štampanim medijima porasla za 1% (iznose 153 miliona funti), i to je prvi kvartal od kraja 2010. godine da je ovaj pokazatelj „u plusu“.

Poslednjih je 29 tromesečja pad oglašavanja u štampanim medijima u Velikoj Britaniji bio i do 22%. Najveći porast beleže izdanja Sun, Daily Mirror, Daily Mail, Daily Express i Metro, čiji je ukupni rast prihoda od oglašavanja u prva tri meseca bio 2,8%, pokazala je studija organizacije Advertising Association. „Ozbiljnije“ novine kao što su Times, Telegraph, Financial Times i Guardian bilježe pad od 0,3% – što im je najbolji rezultat u poslednjih sedam godina.

Kao razloge ove promene u studiji se navode mišljenja nekih kompanija kako su proteklih godina previše izdvajale za online oglase, a neki od velikih oglašivača razočarani su događanjima oko tehnoloških kompanija, primarno Facebook-a, pa su odlučili manje da investiraju u taj kanal oglašavanja.

Neki su takođe odlučili manje da plaćaju za oglase Google-u, jer ni ova kompanija nije održala visok standard kad je reč o uklanjanju govora mržnje i lažnih vesti.
 
Izvor: bug.hr

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Analize

Nemačka: Štampa odlazi u zaborav?

Advertiser Serbia15. avgusta 2018.

Osim ulagača i posetioci polako okreću leđa Facebook-u

Advertiser Serbia10. avgusta 2018.

Gledanost TV programa s nacionalnom pokrivenošću u julu 2018

Advertiser Serbia7. avgusta 2018.

EACA objavila novi indeks poslovnog oglašavanja

Advertiser Serbia6. avgusta 2018.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 23. do 29. jula 2018

Advertiser Serbia3. avgusta 2018.

Gledanost TV programa s nacionalnom pokrivenošću u junu 2018

Advertiser Serbia25. jula 2018.

RTS juče bio najgledanija televizija

Advertiser Serbia16. jula 2018.

10 najgledanijih reklama na YouTube-u u junu 2018

Advertiser Serbia12. jula 2018.

Dnevno upijamo čak 479 minuta medija

Advertiser Serbia10. jula 2018.