Mediji

UNS: RATEL obavezao kablovske operatere na prenos Prve, O2, Happy i Pinka

Mediji

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije (RATEL) donela je rešenje o obavezi kablovskih operatera da prenose programe televizija sa nacionalnom frekvencijom Prva, O2, Hepi i Pink, prenelo je danas Udruženje novinara Srbije

U saopštenju UNS je naveo da je RATEL juče doneo rešenje na osnovu zahteva Saveta REM-a koji je takođe na jučerašnjoj sednici utvrdio listu kanala koje će kablovski operateri biti obavezni da prenose.

Na sajtu REM-a navodi se da je utvrđena lista televizijskih programa za koje je predviđen obavezan prenos kao mera zaštite medijskog pluralizma na kojoj su Radio-difuzno preduzeće B92 ad, Happy TV, TV Pink i Prva televizija.

Generalni sekretar REM-a Nenad Janković UNS-u je kratko rekao da je REM u skladu sa članom 106 Zakona o elektronskim medijima imao obavezu da utvrdi listu obaveznih kanala i da je sada ta obaveza ispunjena.

Član 106 Zakona predviđa da regulator najmanje jednom u tri godine utvrdi listu radijskih i televizijskih programa koje su dužni da prenose operatori čiji mrežu koristi „značajan broj krajnjih korisnika kao jedini ili prvenstveni način za primanje medijskih sadržaja, a u cilju ostvarivanja javnog interesa i medijskog pluralizma„.

Isti član Zakona propisuje i da regulator zahtev za utvrđivanje obaveze prenosa, zajedno sa listom dostavlja regulatornom telu nadležnom za elektronske komunikacije, u ovom slučaju RATEL-u.

Na osnovu odredbe člana 100 stav 10 Zakona o elektronskim medijima, operator, osim operatora mreže za terestričko emitovanje, dužan je da, bez naknade, distribuira i emituje osnovne programe javnog medijskog servisa u zoni njihovog pokrivanja, kao i programe četiri pružaoca medijskih usluga, navedenih u listi„, navodi se u zahtevu koji je REM poslao RATEL-u.

U obrazloženju donetog rešenja RATEL navodi da su „listom utvrđeni televizijski programa sa pokrivanjem na teritoriji cele Republike Srbije za koje postoji obaveza prenosa od strane operatora elektronskih komunikacionih mreža, na pravičan, transparentan i nediskriminatorski način u cilju ostvarivanja javnog interesa i zaštite medijskog pluralizma„, preneo je UNS.

 

Izvor: Beta

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Mediji

Direct Media preuzima TV Pink M

Advertiser Serbia20. jula 2018.

Žiri odabrao dobitnike nagrada V(RAB)AC 2018

Advertiser Serbia19. jula 2018.

Rezultati Netflix-a slabiji od očekivanja

Advertiser Serbia17. jula 2018.

RTS juče bio najgledanija televizija

Advertiser Serbia16. jula 2018.

Obrazovni serijal o filantropiji na TV O2

Advertiser Serbia13. jula 2018.

BK televizija konkurisala za nacionalnu frekvenciju

Advertiser Serbia12. jula 2018.

Mardok povećao ponudu za Sky na 32,5 milijarde dolara

Advertiser Serbia11. jula 2018.

Dnevno upijamo čak 479 minuta medija

Advertiser Serbia10. jula 2018.

Netflix u Evropi testira još jedan nivo usluge

Advertiser Serbia6. jula 2018.