Ljudi

[UDRUŽENJA 2019/20] VIKTOR NIKOLIĆ, UEPS: „UEPS je posle niza „turbulentnih godina” uspeo da se u zadnje dve potpuno stabilizuje“

Razgovarali smo sa liderima najznačajnijih komunikacijskih Udruženja. Ovoga puta čast je pripala Viktoru Nikoliću, predsedniku Upravnog odbora Udruženja za tržišne komunikacije Srbije (UEPS) da našim čitaocima prenese svoje poglede i razmišljanja o postignućima svog Udruženja u 2019, kao i planovima za 2020…Razgovor vodila Snežana Milić

 


Kako je za vaše Udruženje protekla 2019. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaše Udruženje sprovelo tokom prethodne godine? Kad uporedite rad vašeg Udruženja u 2019 sa radom u 2018, šta vidite kao značajno poboljšanje u funkcionisanju i doprinosu Udruženja?

2019 je za UEPS bila godina „stabilnosti”, uspeli smo da naši projekti budu „likvidni” i da ih operativno izvedemo kvalitetno.

Pored naših uobičajenih aktivnosti, gde pre svega mislim na dodelu UEPS-ovih godišnjih nagrada, mislim da je u 2019 veoma značajana saradnja sa B92 i agencijom Afirma, oko realizacije izbora za Young Lions Kan. To je nastavak saradnje iz prethodnih godina i promoviše struku i mlade ljude koji tek kreću u profesionalnu afirmaciju. Ne mogu, a da ne pomenem, i našu veb stranicu, koja je kroz zadnjih par godina postala svojevrstan “portal” informacija na području regiona. U najvećim pikovima pregled stranice je brojao i preko 5000 pregleda dnevno!

Kako ocenjujete položaj vašeg Udruženja (pre svega materijalni ali i druge dimenzije) i koje mere biste predložili da se taj isti položaj poboljša?

– UEPS je posle niza „turbulentnih godina” uspeo da se u zadnje dve potpuno stabilizuje i da krene nekim novim putem. Tu prvenstveno mislim na finansijsku stabilnost i racionalnost u poslovanju. Imali smo povećanje broja članova od 50% i to dosta govori o načinu na koji smo funkcionisali. Stava sam da Udruženja, ma koje vrste bila, moraju da svojim članovima omogućuju povlastice, sigurnost i kvalitetnu podršku, jer je to i smisao udruživanja. Dakle, za poboljšanja su zaduženi oni koji Udruženja i vode.

Koje probleme u funkcionisanju industrije tržišnih komunikacija biste izdvojili? Koji su vaši predlozi za poboljšanje položaja kompanija koje pripadaju industriji tržišnih komunikacija?

– Teško je dati kratak, a potpuno tačan odgovor, na postavljeno pitanje. Problemi su višeslojni. Prva i najvažnija tema je način na koji se dolazi do klijenata. Ne bih da detaljno objašnjavam kolika je angažovanost agencija da učestvuju na pitch-u, sa potpuno neizvesnim ishodom po njih! S obzirom da trenutno ne postoji jasna regulativa o broju agencija koje mogu učestvovati u tom procesu, klijenti, naravno, pozovu „sve što valja”, a bira se samo jedan…Mislim da je regulisanje tog segmenta jako važno.
Druga veoma važna činjenica je, da veliki broj mladih kolega napušta zemlju. To otvara mnoge probleme. Od toga da se agencije „ne regenerišu”, pa do besmislenosti obrazovanja u našem društvu. Ali to je već tema za jednu ozbiljnu analizu, onih kojima su mladi ljudi bitni, ili su im potrebni. Teška tema…Mislim da mnogo toga može da se reši „ujedinjenjem” svih Udruženja koja se bave našom materijom, u jedno “veliko Udruženje”, gde bi svi zajedno mogli da nastupamo i rešavamo sve dileme. Treba zadržati individualnost svakog Udruženja ponaosob, ali oko zajedničkih tema, treba nastupati zajedno. Kako prema klijentima, tako i prema sistemskom i zakonskom rešenju svega gore pomenutog.

Koje će značajne projekte i aktivnosti vaše Udruženje sprovesti u 2020. godini?

2020 je godina jubileja UEPS-a, 60 godina postojanja. Zadržaćemo pravac kojim smo se kretali, a i godina je “izborna” (gde ne mislim na politiku, već na UEPS :) ). Biće puno posla.

Poželite nešto svojim kolegama iz komunikacijske industrije u 2020. godini

– Svima nama zajedno želim SLOGU. To ne može da škodi, a možda i pomogne, da nam bude lakše! (a zašto da ne, možda i bude bolje).

 
Autor: Snežana Milić
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Ljudi

Grupa milionera traži da im se uvećaju porezi zbog krize izazvane pandemijom

Advertiser Serbia14. jula 2020.

Ilon Mask u jednom danu bogatiji za šest milijardi dolara

Advertiser Serbia11. jula 2020.

Saopštenje Upravnog odbora RTS-a o kandidatima za generalnog direktora

Advertiser Serbia7. jula 2020.

Preminuo Enio Morikone

Advertiser Serbia6. jula 2020.

Dvejn Džonson najplaćenija zvezda na Instagramu

Advertiser Serbia6. jula 2020.

Preminuo Milton Glaser, tvorac logoa „I ♥ NY“

Advertiser Serbia28. juna 2020.

PREDRAG VOJINOVIĆ: „Živimo u doba egzibicionizma, voajerizma, materijalizma i egoizma“

Advertiser Serbia26. juna 2020.

DAVOR BRUKETA: „Nadam se da ćemo pronaći način da prestanemo nanositi bol jedni drugima kao i drugim vrstama“

Advertiser Serbia25. juna 2020.

ROBERT BOHINEC: „Želim svet bez maski. Čak i bez onih na licu“

Advertiser Serbia24. juna 2020.

IVAN TANIĆ: „Želim svet malo suosjećajniji i mrvicu tiši“

Advertiser Serbia22. juna 2020.

VELJKO GOLUBOVIĆ: „Ovaj svet više ne pripada nama, niti mi njemu“

Advertiser Serbia19. juna 2020.

Ask an expert: ANĐELKO TRPKOVIĆ, CEO Publicis Groupe Adriatic

Advertiser Serbia17. juna 2020.

JANKO PAVLOVIĆ: „Imam utisak da ni centri moći ne znaju šta rade“

Advertiser Serbia17. juna 2020.

BOJAN ŠAPTOVIĆ: „Ovo je utakmica u kojoj sanjari i utopisti gube od iskusnih napadača“

Advertiser Serbia17. juna 2020.

ANA ŠUTIĆ: „Želim svet slobodan i nestvaran, u kojem se živi od istine, budućnosti i nade“

Advertiser Serbia16. juna 2020.