Brendovi

Tri kozmetička diva zbog tužbi odustaju od talka

Brendovi

PARIZ – Kozmetičke marke Chanel, Revlon i L’Oreal polako odustaju od uporabe talka u svojim proizvodima, nakon sudskih tužbi u SAD da uzrokuje rak i zabrinutosti potrošača, a pridružuju im se i druge kozmetičke kompanije

 

Luksuzna kozmetička kompanija Chanel uklonila je talk iz praškastog pudera za lice i pudera za telo, zbog negativne percepcije njegovog mineralnog sastava, pokazali su sudski dokumenti koje je Reuters imao na uvid.

Korporacija Revlon uklonila je talk iz svojih proizvoda za negu tela, a L’Oreal istražuje alternativu za taj mineral, rekle su te kompanije Reutersu.

Takvi potezi dolaze nakon ispitivanja potrošačkih grupa, regulatora i proizvođača talka.

Talk se ponekad nalazi u istoj steni kao azbest koji ima jako kancerogeno delovanje, a koristi se u hiljadama raznih kozmetičkih i proizvoda za ličnu negu, jer apsorbuje vlagu, sprečava znojenje i čini kožu mekom.

Hiljade tužbi protiv raka, neke i iz 2013. godine, podignute su protiv Johnson&Johnsona (J&J). Navodi tužitelja da je azbestna kontaminacija uzrokovala karcinom započeli su 2017. godine. Drugi proizvođači pudera od talka takođe su se našli suočeni s tužbama, uključujući Revlon, Chanel i Avon.

Ispitivanja proizvoda s talkom pojačana su nakon Reutersove istrage tokom 2018. godine kada je objavljeno da je J&J decenijama znao da se u talku i prahu nalaze azbestne materije. Kompanija je porekla Reutersov izveštaj, s tvrdnjom da je njen puder siguran za zdravlje i bez azbesta.

J&J je prošli mesec najavio da će prestati da prodaje baby puder u SAD-u i Kanadi, kao razlog navodeći pad prodaje i negativu reklamu.

U martu je predstavnik Chanela u sudskom iskazu otkrio je da je kompanija 2017. prestala da izrađuju prah za telo na bazi talka s mirisom Chanel 5, nakon sudskog procesa u Los Anđelesu u kojem je žena iz Kalifornije tvrdila da je dobila rak mezotheliom jer je koristila pudere Chanela i J&J-a. Mesotheliom je vrsta neizlečivog retkog karcinoma sluznice pluća i drugih organa zbog izloženosti azbestu.

Predstavnica Chanela Amy Wyatt izjavila je da je Chanel prvi put tužen zbog svog talka u prahu 2016. godine, ali i ona je porekla da puderi Chanela sadrže azbest te da su puder odlučili da maknu s tržišta zbog percepcije javnosti.

Chanel, koji i dalje koristi talk u nekim drugim proizvodima, uključujući neke druge vrste pudera, rumenila i senki, tvrdi da sav talk koji koristi bira prema strogim kriterijumima čistoće i da je potpuno u skladu s trenutnim propisima, te siguran za standardne uslove kozmetičke uporabe. Nisu želeli da komentarišu sudske sporove.

Glasnogovornik Revlona utvrdio je da je kompanija uklonila talk iz proizvoda za negu tela ali nije odgovorio kada i zašto, kao ni na pitanja o parničnim postupcima.

L’Oreal je saopštio da traži zamenu za talk ali je do sada nije našao.

Poznate su delimične alternative, a mi i dalje istražujemo i ozbiljno tražimo dobru zamenu„, rekla je glasnogovornica te kompanije.

L’Oreal, kao i druge kompanije, traži od dobavljača da jednom godišnje potvrde da je njihov talk bez azbesta, a to čini i u internim testiranjima, objavila je kompanija.

Druge kompanije takođe su prestale da prodaju talk u prahu. Nemački Beiersdorf rekao je da je 2018. prešao na kukuruzni skrob u svom dečjem puderu Nivea. Bausch Health je promenio formulu svog Shower Shower praha za 2018 godinu „kako bi proizvod bio u skladu s tržišnim trendovima i preferencijama kupaca“, a nije kao razlog naveo sigurnosne probleme.

Bausch, koji je zadnji put prodavao talk u prahu u februaru 2019. godine, suočen je sa 165 tužbi, a 12 procesa je u toku, pokazuju dokumenti.

Sanofi, proizvođač pudera Gold Bond, rekao je Reutersu da stoji iza svog pudera od talka i da „energično“ osporava tužbe.

Očekuje se da će potrošači u ove godine kupiti 139.350 tona talka, što je 0,6 posto manje u odnosu na prošlu godinu, objavio je Euromonitor International.

U prošloj godini, nakon analize 52 kozmetička proizvoda koja sadrže talk, američka Uprava za hranu i lekove (FDA) pronašla je azbest u devet proizvoda. Svi su proizvodi dobrovoljno povučeni.

FDA će u ovoj godini analizirati još 50 uzoraka te razmatra uspostavu standarda za ispitivanje azbesta.

Kanadsko ministarstvo zdravlja 2018. godine je preliminarno zaključilo da sam talk može uzrokovati probleme s plućima ako se udahne kao i rak jajnika ako se koristi na području genitalnih organa. Konačna odluka, koja se očekuje sledeće godine, mogla bi dovesti do zabrane ili ograničenja upotrebe talka u određenim proizvodima u Kanadi.

 

Izvor: SEEbiz

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Brendovi

Bogatstvo Zakerberga premašilo 100 milijardi dolara

Advertiser Serbia7. avgusta 2020.

Tramp zabranio transakcije sa TikTok-om i WeChat-om u SAD

Advertiser Serbia7. avgusta 2020.

Apple-ov direktor marketinga Phil Schiller odlazi sa te pozicije

Advertiser Serbia6. avgusta 2020.

Kodak postaje farmaceutska kompanija

Advertiser Serbia6. avgusta 2020.

Aviokompanija Ričarda Brensona podnela zahtev za bankrot

Advertiser Serbia5. avgusta 2020.

Booking.com otpušta četvrtinu zaposlenih

Advertiser Serbia5. avgusta 2020.

Audi se izvinio zbog provokativne reklame sa devojčicom

Advertiser Serbia5. avgusta 2020.

Coca-Cola prekida pauzu u oglašavanju novom optimističnom reklamom

Advertiser Serbia5. avgusta 2020.

Google-ov Fitbit dogovor pod istragom Komisije

Advertiser Serbia5. avgusta 2020.

Bankrotirao Lord & Taylor, najstariji tržni centar u SAD

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

Huawei prestigao Samsung u prodaji pametnih telefona

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

Apple najvrednija kompanija na svetu, prestigao naftnog giganta

Advertiser Serbia2. avgusta 2020.

Vrednost deonica Facebook-a i Amazon-a porasla za vreme pandemije

Advertiser Serbia31. jula 2020.

Čelnici Google-a, Apple-a, Facebook-a i Amazon-a odbacili optužbe za gušenje konkurencije

Advertiser Serbia30. jula 2020.

Forbes: Tehnološka petorka iz SAD na vrhu liste najvrednijih brendova

Advertiser Serbia30. jula 2020.