Brendovi

Trgovinski lanci sve više prodaju proizvode pod vlastitim imenom

Brendovi

Možete da kupite salamu koja nosi ime poznatog brenda ili onu koja se zove kao i trgovinski lanac u kojem pazarite, isto je i s roštilj-kobasicama, viršlama, sokovima, a sve je više i grickalica na čijim pakovanjima umesto poznatog brenda stoji ime prodavnice. Tako je kod nas, a još izraženije je u Evropi

Artikli koji se proizvode pod imenom brenda nekog trgovinskog lanca – privatne ili trgovačke robne marke, jeftiniji su od sličnih brendiranih proizvoda i dostupni velikom broju potrošača. Po istraživanju agencije Nielsen, u 17 zemalja EU učešće takvih proizvoda u ukupnom prometu veće je od 30 odsto. Najveći udeo, čak 45 procenata, zabeležen je u Austriji.

Potrošače u Srbiji svetski trendovi u trgovini nisu zaobišli. Sve više se okreću privatnim robnim markama jer cena takvih proizvoda može biti i do 30 posto niža od poznatog brenda. Potrošači kupuju te proizvode jer je, kažu, kvalitet nekad isti kao i kod poznatih brendova. Drugi kažu da su to obično proizvodi proverenog kvaliteta i da ne veruju u reklame.

Kupujući robne marke, najviše se može uštedeti na konditorskim proizvodima, ali i začinima i dodacima za jela jer su cene tih proizvoda niže od 37 do 40 odsto, pokazuju podaci organizacija za zaštitu potrošača.

Kafa i sokovi jeftiniji su 40 do 60 odsto, a brašno i proizvodi od žita do 35 odsto.

Za mleko i mlečne proizvode trgovačkih robnih marki potrebno je izdvojiti 24 odsto manje novca, a za meso i mesne prerađevine 18 odsto.

Naravno, sve te podatke treba uzeti s rezervom jer se kvalitet onoga što nude trgovci i što su upakovali poznati brendovi svakako razlikuje od slučaja do slučaja.

U velikim trgovinskim lancima u Srbiji učešće privatnih robnih marki je između 15 i 20 odsto.

Nikola Papak iz Deleza kaže da je evidentno da u poslednje vreme raste interesovanje, ali i poverenje, potrošača u privatne robne marke.

Razlog za to je pre svega dobar odnos cene i kvaliteta – naveo je Nikola Papak za RTS. – Što se tiče strukture gde su zastupljene privatne robne marke, reč je o osnovnim namirnicama, proizvodima od mleka, od mesa i slično.”

I neki domaći proizvođači nalaze interes u tome da svoje proizvode plasiraju pod imenom velikih trgovačkih brendova. Što je veće poverenje u trgovinski lanac, veća je i prodaja privatnih robnih marki.

Profesor Zoran Bogetić s Ekonomskog fakulteta u Beogradu objašnjava da konkurencija na nivou privatnih robnih marki ide u pravcu plasmana robe „premijum” kvaliteta, što znači da se diže nivo konkurencije na nivou privatnih robnih marki.

To znači bolji kvalitet za naše kupce po povoljnijim uslovima u odnosu na ono što nude proizvođački brendovi”, kaže Bogetić.

 

Autor: D. Vujošević
Izvor: www.dnevnik.rs

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Brendovi

Otvorene prijave za „Sarajevo Business Bridge Awards 2018“

Advertiser Serbia21. februara 2018.

Sem Fabrizi i ambasadori iz šest zemalja na Kopaonik biznis forumu

Advertiser Serbia21. februara 2018.

4 tehnološka trenda koji će promeniti način na koji kupujemo

Advertiser Serbia21. februara 2018.

Najbolja čokoladica na svetu je Kit Kat

Advertiser Serbia19. februara 2018.

Coca-Cola u gubitku, ali bolje od očekivanja u čevtrtom kvartalu

Advertiser Serbia19. februara 2018.

Počelo glasanje za „Najbolje iz Srbije 2017“

Advertiser Serbia15. februara 2018.

Veliko interesovanje za jubilarni 25. Kopaonik biznis forum

Advertiser Serbia13. februara 2018.

Kako izgleda proces izrade jednog Samsung telefona iz ugla robota

Advertiser Serbia12. februara 2018.

McDonald’s dominira na društvenim mrežama

Advertiser Serbia12. februara 2018.