Konferencije

Tokom pandemije porasla konzumacija medija

BEOGRAD – Pomoćnica za informisanje i medije u Ministarstvu kulture i informisanja, Slavica Trifunović, otvorila je međunarodnu konferenciju “Mediji u trouglu između pandemije, ekonomske krize i tehnoloških promena”, koju organizuje kompanija Color Media Communications u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, USAID-om i Propulsion Fondom

 

Pomoćnica za informisanje i medije je tom prilikom navela da je evidentno da mediji u celom svetu proteklih godina pokušavaju da se izbore sa novim ekonomskim prilikama i brzim tehnološkim promenama, istrovremeno nastojći da profesionalno informišu građane.

Sveobuhvatno, objektivno i pravovremeno izveštavanje u vreme zdravstvene krize predstavlja osnovu informisanja javnosti, a profesionalni rad medija je u takvim situacijama krucijalan. Međutim, pokazalo se da je u konvergentnom medijskom okruženju svuda u svetu došlo do niza negativnih pojava, poput širenja panike u javnosti, spekulacija, nepotpunog i neutemeljnog informisanja, naročito u okolnostima digitalnog okruženja koje omogućava brzo i neograničeno širenje dezinformacija. Zbog toga ne čudi što je aktuelna pandemija na globalnom nivou imala pozitivan uticaj na rast gledanosti televizije kao relevantnog izvora vesti u zemljama širom sveta” istakla je Trifunović.

Direktor programa “Nova pismenost” Darko Soković je na otvaranju konferencije izjavio: “Tradicionalni mediji su u nezavidnom položaju, to potvrđuju i istraživanja koja je sprovela “Nova pismenost”, a koja govore da naši građani štampi veruju 2 odsto, kao glavnom mediju iz koga se informišu, a isto toliko i radiju, dok influenseri zavređuju čak 4 odsto poverenja”. Soković je dodao i to da ovakvi podaci utiču na izbor biznis modela, bilo da se radi o medijima ili drugim sferama poslovanja.

Ambasador Republike Hrvatske Nj.E. Hidajet Biščević je naveo na otvaranju: “U ova strašna vremena, a čini mi se da će razmere ove pandemijske strahote moći odmeriti tek buduće generacije, rekao bih da upravo u tom bermudskom trouglu pandemije, medija i tehnološkog razvitka, traje jedna od najvećih, možda i najdramatičnijih promena u karakteru medijskog sveta. Ta promena ne traje odvojeno od dubokih promena u samoj prirodi savremenog sveta, kao i promena dominantnih političkih, kulturoloških i vrednosnih normi”.

Na otvaranju konferecnije govorili su i predsednik FIPP (Federation of Periodical Press) James Hewes, predsednik Burda International Holding Alfred Heintze, direktor uredništva, International Department HOLA! HELLO! Isabelle de Courson.

Negativne posledice pandemije na ekonomski opstanak medija, aktuelno stanje u štampanim medijima, način na koji su se televizijske stanice prilagodile povećanoj potrebi za informacijama, samo su neke od tema o kojima će razgovarati eminentni govornici iz sveta medija.

Dnevne novine pretrpele su veću štetu od nedeljnika, ipak treba se prilagoditi svim platformama

Na prvom panelu “The Paper” o aktuelnom stanju u štampi, govorili su direktor nedeljnika “Vreme” Steva Ristić, glavni i odgovorni urednik nedeljnika “NIN” Milan Ćulibrk, generalni direktor kompanije “Novosti” Nedeljko Krsmanović, pomoćnica glavnog i odgovornog urednika “Pobjede” Jadranka Rabrenović i glavni urednik “Jutarnjeg lista” Goran Ogurlić.

Panelisti su se usaglasili da su veće štete pretrpele dnevne novine od nedeljnika, dok su urednici nedeljnika istakli da je prodaja njihovih časopisa porasla, kako zbog zatvaranja ljudi u kuće, tako i zbog potrebe za relevantnim informacijama. Takođe, pojedini nedeljnici su kao meru preduzeli štampanje manjeg broja strana i izdanja.

Urednik nedeljnika “Vreme” Stevan Ristić, naveo je: “Naš problem je što aerodromi rade u smanjenom kapacitetu, a mi na aerdorom šaljemo oko 10-15 odsto svog tiraža, zbog toga smo smanjili i broj strana, kao i broj štampanih izdanja”.

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika “NIN” Milan Ćulibrk, je naveo da su oni tokom pandemije odlučili da građanima ponude i druge teme, a ne samo informacija o virusu, dodavši da bi pandemijska kriza na duži rok mogla biti veliki problem.

Kada je u pitanju tržište štampanih izdanja, generalni direktor kompanije “Novosti” Nedeljko Krsmanović je naveo da je to tržište u poslednjih osam godina u velikom padu koji se kreće između 9 i 14 odsto godišnje, istaknuvši da kod njih tiraž jedino održavaju specifična izdanja koja nemaju druge novinske kuće.

Pomoćnica glavnog i odgovornog urednika “Pobjede”, Jadranka Rabrenović je navela da je početkom godine tiraž pao, ali da su događaji poput izbora i promene vlasti u Crnoj Gori uticali na porast broja štampanih izdanja.

Glavni urednik “Jutarnjeg lista” Goran Ogurlić je naveo da je na dan kada se dogodio zemljotres u Zagrebu, štampano izdanje nije dospelo do prodajnih mesta, ali da je na sajtu ostvareno oko 4 miliona poseta, što se slično dešavalo i tokom pandemije. “Iz ovoga smo naučili, da moramo funkcionisati na svim platformama, i na svakoj isporučivati kvalitetne informacije”.

Tokom pandemije porasla konzumacija medija

Na drugom panelu “The Loudest Voice” o stanju na medijskoj sceni govorili su direktor “Njuzmaks Adrije” Slobodan Georgijev, direktorka Minacord Media, K1, TV Dr, Kazbuka, Manja Grčić, generalni direktor JMU “RTV” Miodrag Koprivica i izvršni direktor RTV “Pančevo” i “Dunav Televizije” Tatjana Cuk.

Većina sagovornika je potvrdila da je najvažnije stvarati kvalitetan sadržaj, ali i to da postoji polarizacija medija u Srbiji. Istaknuto je i da je gledanost televizije porasla u vreme pandemije, ali da kada je u pitanju oglašavanje, ekonomska situacija u medijima nije povoljna.

Direktorka Minacord Media, K1, TV Dr, Kazbuka , Manja Grčić je navela da danas ima znanto više medija nego pre 15 godina.

Na globalnom nivou, tako i u Srbiji, razvili su se novi mediji, postoji veliki broj kablovskih kanala koji se trenutno emituju, tako da je za gledaoce izbor veliki. Te promene su doprinele tome da su štampani mediji pred velikim izazovima”, navela je Grčić.

Direktor “Njuzmaks Adrije” Slobodan Georgijev je istakao da je ključno praviti kvalitetniji i drugačiji sadržaj, dodavši: “Ako to što stvarate nema uticaja, ako to niko ne gleda, to je onda uzaludno raditi.”

Generalni direktor JMU RTV Miodrag Koprivica je naveo da je RTV tokom pandemije promenio programsku šemu i emitovao više informativnog, dečijeg i filmskog programa. Takođe su učestvovali u kreiranju školskog programa na svim manjinskim jezicima.

Izvršni direktor RTV “Pančevo” i “Dunav Televizije” Tatjana Cuk je izjavila da i u ovim teškim vremenima rade više i bolje, kako bi program bio sadržajni. “Dunav Televizija” je pokrenuta u avgustu 2019. godine, te će prave rezultate tek videti u narednom periodu.

Tokom panela je istaknuto, i to da je novinarstvo traganje za istinom i pokušaj da se ljudima pruže informacije koje će im omogućiti donošenje ispravnih odluka. Osim toga, na konferenciji je naglašeno i to da mediji ovu krizu mogu iskoristiti za restart i otkrivanje nekih novih platformi.

Celu konferenciju možete pogledati OVDE.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Konferencije

DIGITAL 2021 – Došao je red da digitalci žive svoj san

Advertiser Serbia20. septembra 2021.

Konferencija „Digital 2021“

Advertiser Serbia13. septembra 2021.

CSR Srbija 2021: Važno je da velike kompanije uspešno integrišu održivo poslovanje i dobročinstvo u svoje strateške inicijative

Advertiser Serbia9. juna 2021.

Još 3 dana do konferencije Digital Day Lite

Advertiser Serbia31. maja 2021.

THE MAKING OF… regionalna konferencija o TV serijama online 27. i 28. maj 2021.

Advertiser Serbia21. maja 2021.

Mikser festival pod sloganom „Zagrljaj“ od 26. do 28. maja

Advertiser Serbia20. maja 2021.

Digital Day Lite – Kako je izgledala protekla decenija u industriji digitala

Advertiser Serbia14. maja 2021.

I žene znaju IT! Pridružite im se 27. aprila

Advertiser Serbia16. aprila 2021.

Eurobank zlatni sponzor regionalne konferencije „Money Fair 21”

Advertiser Serbia16. aprila 2021.

Održana druga po redu Webiz virtuelna konferencija u Srbiji

Advertiser Serbia12. aprila 2021.

NENAD MILIĆ, IAB Serbia: „Na koji način bi influencer marketing trebalo da se koristi u cilju izgradnje jednog brenda“

Advertiser Serbia6. aprila 2021.

Ovog proleća biće održan pravi virtuelni spektakl: Webiz virtuelna konferencija 2021

Advertiser Serbia31. marta 2021.

Online konferencija: Biznis u izazovnim vremenima – godinu dana posle

Advertiser Serbia19. marta 2021.

USAID, državna uprava i ministarstva rade na razvoju nove pismenosti

Advertiser Serbia26. januara 2021.

Konferencija „Nova pismenost za novo doba”

Advertiser Serbia22. januara 2021.