Agencije

TEMA MESECA: JANKO PAVLOVIĆ, kreativni direktor agencije Havas Adriatic o festivalu kreativnosti Cannes Lions 2018

Organizatori najznačajnijeg svetskog festivala kreativnosti, Cannes Lions, prošle godine su najavili značajne promene, koje će biti primenjene u ovogodišnjem izdanju festivala. Na ovu temu ali i o drugim pitanjima vezanim za učešće naših agencija na Cannes Lions, razgovarali smo sa kreativnim direktorima vodećih advertajzing agencija u Srbiji…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Našim sagovornicima postavili smo sledeća pitanja:

Prokomentarišite promene, koje je Cannes Lions festival, najavio još prošle godine a biće realizovane u njegovom ovogodišnjem izdanju

Poslednjih nekoliko godina, naše agencije osvajaju Kanske lavove isključivo sa kampanjama u social good/non-profit oblasti. Zašto je to tako? Ovo smatramo indikativnim i mislimo da je potrebno protumačiti činjenicu da se ne osvajaju nagrade sa (tipično) komercijalnim kampanjama

Da li je vaša agencija prijavila svoje radove za ovogodišnji Cannes Lions festival?

Da li imate svoje favorite među kampanjama posmatrano na svetskom nivou? Ako imate, navedite te kampanje i dajte svoje obrazloženje zašto u tim kampanjama vidite posebnu vrednost

 

…komentar na promene u organizaciji festivala…Cannes Lions festival je obezvredio svoje nagrade njihovim preteranim brojem, a kotizacije su astronomske. To jednostavno nije tržišno logično. Potez Publicis i WPP grupa je bio neminovan. Ne znam koliko će pomoći, ali dobro je da su tako veliki igrači glasno rekli “car je go”.

…zašto Kanski lavovi srpskim agencijama samo za social good/non-profit kampanje…Mislim da je to zato što nemamo razvijeno tržište i ne postoji dovoljno velika kompetitivnost među brendovima.

Onog trenutka kada borba distribucijom i cenama više ne bude bila dovoljna za velike promene, tražiće se vrhunska originalnost ideja. I tu će najveći izazov agencijama biti da naprave kampanje koje osvajaju svetske “lavove” a pritom ostvaruju ciljeve na lokalnom tržištu.

…učešće svoje agencije na Cannes Lions 2018…Našoj agenciji Cannes Lions još uvek nije meta jer smo upravo postali deo globalne mreže i postoje drugi prioriteti u procesu integracije.

…favoriti ovogodišnjeg izdanja festivala…Ono što je ostavilo jak utisak na naš kreativni tim je favorit našeg ACD Danijela Brakusa – Hornbach “Tribute to perseverance” kampanja

Što bi rekao Danijel – ne očekuješ od holdinga koji prodaje DIY alate i materijale da nastupi toliko hrabro i poetično, da te pogodi pravo u srce i u sekundi uveri u heroizam antiheroja.

Drugi favorit je izbor našeg juniora Marka Simikića – “Save our species” od Lacoste, zato što su svoju brend-ikonu žrtvovali da ukažu na problem ugroženih vrsta, a sačuvali su poziciju statusnog simbola.

Na kraju, moja dva.

Go fake” kampanja od Diesel koja je sa mnogo duha (a duhovitost se danas retko sreće) usavršila autoironiju prodajući svoju originalnu garderobu kao imitaciju. Čak i ako je “stunt” video fejk, opet radi.

I, rad Havas Sydney “Bottom 100” za Fund for Peace koji je brilijantan u maniru dobrog starog kvalitetnog oglašavanja – najjasnija moguća, najjača moguća ideja.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Agencije

Iskrice ponosa za McCann Podgorica – ,,Iskra“ u Holivudu

Advertiser Serbia18. septembra 2018.

Produžen rok za prijavu radova za Young Drummers takmičenje

Advertiser Serbia18. septembra 2018.

Agencija BBDO Zagreb pojačala svoj digitalni tim: Boris Ličina Borja na poziciji rukovodioca digitalnih komunikacija

Advertiser Serbia17. septembra 2018.

Australijski marketing guru, Damian Damjanovski, savetuje srpske startape

Advertiser Serbia14. septembra 2018.

WFA i IAB Europe izdali smernice za GDPR

Advertiser Serbia12. septembra 2018.

IPG Mediabrands drugi u svetu u dobijanju novih klijenata

Advertiser Serbia11. septembra 2018.

Srebro za Scandinavian Design Group na Pentawards

Advertiser Serbia10. septembra 2018.

Lansirana prva TV emisija u produkciji Represent Systema

Advertiser Serbia7. septembra 2018.

Jubilarni, 20. SEMPL poslovnom svetu će se pokloniti odličnošću

Advertiser Serbia7. septembra 2018.