Agencije

[TEMA MESECA – Cannes Lions 2019] GORAN RUŠKUC, Communis DDB: „Teško je poverovati da ovdašnji komercijalni projekti mogu stići do Kana“

I ove godine smo razgovarali sa kreativcima vodećih advertajzing agencija o učešću na predstojećem Cannes Lions Festivalu, o ovogodišnjim favoritima i o drugim bitnim pitanjima. Ovoga puta čast je pripala Goranu Ruškucu, Creative Director-u agencije Communis DDB…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Da li je vaša agencija prijavila svoje radove za ovogodišnji Cannes Lions festival?

Communis je u prethodnih 365 dana uradio nekoliko komercijalno izuzetno uspešnih projekata. Bilo je i slatkih, veoma kreativnih projekata, ali ipak…moraćemo da razočaramo ekipu u Kanu – više će od nas u narednom periodu profitirati Effie i regionalne smotre nego njihov festival.

Imate li svoje favorite među kampanjama posmatrano na svetskom nivou? Ako imate, navedite te kampanje i dajte svoje obrazloženje zašto u tim kampanjama vidite posebnu vrednost.

– Nemam utisak da postoji kampanja koja će zaseniti konkurenciju kao što je prethodne godine to učinila Tide ads, Trash Isles ili, recimo, Corazon kampanja. Ipak, deluje kao zicer prognoza da će „Viva la vulva“ (Libresse) agencije AMV BBDO i „Dream Crazy“ (Nike) Wieden+Kennedy-ja osvojiti mnogo toga. Meni je lično „Love your haters“ kampanja (Sprite), koju je kreirala agencija Santo Buenos Aires, izuzetno draga. Ima svežu, prodornu globalnu poruku. Eto, to je moj favorit – nije gigant, ali može da napravi veliki rezultat.

Da li je srpska advertajzing industrija sposobna da u većoj meri konkuriše sa komercijalnim projektima za prestižne nagrade Kanskog festivala i na koji način to da ostvari? Smatrate li da ovo treba da bude organizovani cilj ovdašnje reklamne industrije i koliko ovo pitanje uopšte smatrate bitnim?

– Treba shvatiti da naši pohodi na Sveti gral advertajzinga, za ogromnu većinu klijenata, i dalje predstavljaju „egzotičnu rekreaciju“. Klijenti podržavaju takve ambicije dokle god to ne troši i njihovu energiju ili predstavlja zajednički cilj. I nema tu ljutnje, to se mora razumeti kao startna pozicija (na kraju krajeva, postoji i puno klijentskih Gralova koje mi uspešno ne zarezujemo, pa smo kvit).

Ali kada stvari tako postavite, teško je poverovati da komercijalni projekti mogu stići do Kana. Najprostije rečeno, kampanje moraju ispuniti veoma specifične uslove koji nisu kompatibilni sa ciljevima koje bi domaće kompanije stavile na prvo mesto. Zbog toga i jeste slučaj da naše najuspešnije agencije osvajaju Lavove isključivo nekomercijalnim prijektima gde su agencije same sebi i klijent i podizvođač i majka i maćeha.
I tako će još dugo ostati.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

MCCANN WORLDGROUP mreža godine na CANNES LIONS 2019 kao i svetska Healthcare mreža godine

Advertiser Serbia26. juna 2019.

Završen Cannes Lions 2019 dodelom i trećeg Grand Prix-a za FCB NEW YORK USA i BURGER KING

Advertiser Serbia22. juna 2019.

MCCANN TALKS: “Mobilni telefoni vratili moć nazad u ruke potrošača”

Advertiser Serbia20. juna 2019.

Cannes Lions 2019: Dodeljene nagrade u kategorijama Creative Data, Creative Strategy, Direct, Media, PR i Social & Influencer

Advertiser Serbia20. juna 2019.

Otvoreno Young Drummers takmičenje 2019

Advertiser Serbia20. juna 2019.

21. SEMPL, EMMA RODERO: „Veštačkim glasom teško je izazvati emocije“

Advertiser Serbia19. juna 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2018] MCCANN BEOGRAD: „Krcko Oraščić“

Advertiser Serbia19. juna 2019.

Bronzani Lav za STUDIO SONDA na Kanskom festivalu

Advertiser Serbia18. juna 2019.

Cannes Lions 2019: Poznati dobitnici nagrada u još šest kategorija

Advertiser Serbia18. juna 2019.

Cannes Lions 2019: Proglašeni dobitnici nagrada u kategorijama Outdoor, Design, Print & Publishing, Health & Wellness i Pharma

Advertiser Serbia18. juna 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2018] MCCANN ZAGREB: „Mrlja“ za GORENJE

Advertiser Serbia18. juna 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2018] STUDIO SONDA: „Elan W Studio kolekcija“ za ELAN

Advertiser Serbia17. juna 2019.

Danas počinje Cannes Lions 2019

Advertiser Serbia16. juna 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2018] MCCANN BEOGRAD: „Srbija je neXt inspiracija“ za NEXT (The Coca-Cola Company)

Advertiser Serbia16. juna 2019.

26. GOLDEN DRUM Festival otvoren za prijavu radova i registracije

Advertiser Serbia14. juna 2019.