Agencije

[TEMA MESECA – Cannes Lions 2019] GORAN RUŠKUC, Communis DDB: „Teško je poverovati da ovdašnji komercijalni projekti mogu stići do Kana“

I ove godine smo razgovarali sa kreativcima vodećih advertajzing agencija o učešću na predstojećem Cannes Lions Festivalu, o ovogodišnjim favoritima i o drugim bitnim pitanjima. Ovoga puta čast je pripala Goranu Ruškucu, Creative Director-u agencije Communis DDB…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Da li je vaša agencija prijavila svoje radove za ovogodišnji Cannes Lions festival?

Communis je u prethodnih 365 dana uradio nekoliko komercijalno izuzetno uspešnih projekata. Bilo je i slatkih, veoma kreativnih projekata, ali ipak…moraćemo da razočaramo ekipu u Kanu – više će od nas u narednom periodu profitirati Effie i regionalne smotre nego njihov festival.

Imate li svoje favorite među kampanjama posmatrano na svetskom nivou? Ako imate, navedite te kampanje i dajte svoje obrazloženje zašto u tim kampanjama vidite posebnu vrednost.

– Nemam utisak da postoji kampanja koja će zaseniti konkurenciju kao što je prethodne godine to učinila Tide ads, Trash Isles ili, recimo, Corazon kampanja. Ipak, deluje kao zicer prognoza da će „Viva la vulva“ (Libresse) agencije AMV BBDO i „Dream Crazy“ (Nike) Wieden+Kennedy-ja osvojiti mnogo toga. Meni je lično „Love your haters“ kampanja (Sprite), koju je kreirala agencija Santo Buenos Aires, izuzetno draga. Ima svežu, prodornu globalnu poruku. Eto, to je moj favorit – nije gigant, ali može da napravi veliki rezultat.

Da li je srpska advertajzing industrija sposobna da u većoj meri konkuriše sa komercijalnim projektima za prestižne nagrade Kanskog festivala i na koji način to da ostvari? Smatrate li da ovo treba da bude organizovani cilj ovdašnje reklamne industrije i koliko ovo pitanje uopšte smatrate bitnim?

– Treba shvatiti da naši pohodi na Sveti gral advertajzinga, za ogromnu većinu klijenata, i dalje predstavljaju „egzotičnu rekreaciju“. Klijenti podržavaju takve ambicije dokle god to ne troši i njihovu energiju ili predstavlja zajednički cilj. I nema tu ljutnje, to se mora razumeti kao startna pozicija (na kraju krajeva, postoji i puno klijentskih Gralova koje mi uspešno ne zarezujemo, pa smo kvit).

Ali kada stvari tako postavite, teško je poverovati da komercijalni projekti mogu stići do Kana. Najprostije rečeno, kampanje moraju ispuniti veoma specifične uslove koji nisu kompatibilni sa ciljevima koje bi domaće kompanije stavile na prvo mesto. Zbog toga i jeste slučaj da naše najuspešnije agencije osvajaju Lavove isključivo nekomercijalnim prijektima gde su agencije same sebi i klijent i podizvođač i majka i maćeha.
I tako će još dugo ostati.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

HOWtoWOW dovodi jednog od top 10 svetskih advertajzing reditelja

Advertiser Serbia18. oktobra 2019.

Danas počinje 26. GOLDEN DRUM

Advertiser Serbia17. oktobra 2019.

LEO BURNETT i VIP MOBILE donose prvi Euro Effie u Srbiju!

Advertiser Serbia16. oktobra 2019.

MCCANN BEOGRAD i LEO BURNETT BEOGRAD u finalu festivala Golden Drum 2019

Advertiser Serbia16. oktobra 2019.

DIRECT MEDIA United Solutions i IPSOS Strategic Marketing predstavili rezultate istraživanja o Lajk generaciji – Mladi u Srbiji: Sreća nije u materijalnom bogatstvu

Advertiser Serbia16. oktobra 2019.

Jubilarna 20. KOMferencija postaje dvodnevni epicentar komunikacijske industrije

Advertiser Serbia15. oktobra 2019.

Autorski članak BORISLAVA MILJANOVIĆA: Represent Communications od sada i na TikTok-u – Šta će to nama?

Advertiser Serbia14. oktobra 2019.

„Cobi, jesi ti radio trrraku za novi neXt JOY?“ – Lansiranje novog ukusa neXt JOY u velikom stilu

Advertiser Serbia11. oktobra 2019.

21. SEMPL, VIKKI ROSS: „Za inspirativnu priču potrebno nam je više od samih podataka, od kojih polazi robot“

Advertiser Serbia11. oktobra 2019.

Jedinstvena receptura, jedinstveno oglašavanje

Advertiser Serbia11. oktobra 2019.

ALMA QUATTRO & ORANGE STUDIO – Saga o višedecenijskom prijateljstvu koje još uvek traje

Advertiser Serbia11. oktobra 2019.

[GOLDEN DRUM 2019] SHAILIN DHAR, CEO Method Media Intelligence: „Mislim da je prekomerna automatizacija advertajzinga znak naivne gluposti“

Advertiser Serbia10. oktobra 2019.

26. GOLDEN DRUM počinje za nedelju dana

Advertiser Serbia10. oktobra 2019.

Noviteti na Eurobest-u 2019

Advertiser Serbia9. oktobra 2019.

Autorski članak JELENE MIKIĆ, Represent System: Kad porastem baviću se edukacijom…

Advertiser Serbia9. oktobra 2019.