Jubileji

Televizija Beograd slavi 61. rođendan

Jubileji

U sedmici kada obeležava 61. rođendan, RTS odaje počast svojim počecima, ali se i okreće ka budućnosti

 

Biće otkriven spomenik čuvenom Mići Orloviću, otvara se „RTS Klub“ u Hilandarskoj 2, nastavlja se sa digitalizacijom arhive PGP-a, počeće internet prodaja, ali i unapređenje tehničkih kapaciteta studija 8 i 9, kao i formiranje integrisane redakcije Informativnog programa.

Televizija Beograd počela je sa radom 23. avgusta 1958. godine. Iz nezavršene zgrade Sajma, u 20 časova, emitovan je prvi Dnevnik. Vodio ga je Miloje Mića Orlović.

Ovaj legendarni novinar i u budućnosti će nastaviti da „prati rad“ kuće koju je proslavio. Spomenik Miće Orlovića u prirodnoj veličini biće postavljen na platou ispred ulaza u zgradu RTS-a u Takovskoj 10.

Spomenik je dar Tanasija Katanića iz kompanije „Prizma“ Kragujevac, a autor spomenika je istaknuti akademski vajar, Nebojša Savović Nes, dugogodišnji realizator mermerne ornamentike na Hramu Svetog Save u Beogradu.

Legende naše kuće su i legende cele ove zemlje, kako Srbije, tako i bivše Jugoslavije, tako da je ova naša namera odjeknula u regionu, te očekujemo dosta gostiju na našoj svečanosti“, napominje kreativni direktor RTS-a, Boris Miljković gostujući u Jutarnjem programu.

RTS Beograđanima poklanja i mesto gde će moći da posete izložbu, kupe ploče i knjige, popiju kafu sa prijateljima i slušaju dobru muziku. Lokacija novog „RTS Kluba“ je zgrada Radio Beograda u Hilandarskoj 2.

„RTS Klub“ je zajedničko ime za dva prostora. Jedan ima namenu konferencijskog, izlagačkog i promotivnog centra, a drugi je objedinjeni klupsko-prodajni prostor, u kome će se prodavati muzička izdanja PGP RTS-a na CD, DVD i vinilskim pločama, knjige koje je objavilo RTS Izdavaštvo, ali i majice, šolje i brojni drugi brendirani proizvodi RTS-a, objašnjava Duška Vučinić, šef službe za Odnose sa javnošću i korporativni imidž RTS-a.

To će u potpunosti biti javni prostor, novi zidovi za beogradsku umetnost, novi prostor za srpsku umetnost. Zamišljeno je da ovaj prostor bude jako širok u svom konceptu. Ne radi se samo o slikarstvu, vajarstvu, grafici i tako dalje, već je to, kao što i mi jesmo multimedijalni, to će biti prostor u kome će moći da se obeleže, prikažu i pokažu najrazličitije stvari“, dodaje Miljković.

RTS nastavlja da širi delovanje u digitalnoj sferi i to otvaranjem internet prodavnice.

Pre svega mislimo na one koji ne žive u Srbiji i kojima će RTS sada omogućiti da preko interneta kupe izdanja PGP RTS-a, knjige koje je objavilo RTS Izdavaštvo, kao i brojne brendirane proizvode“, naglašava Duška Vučinić.

Najveću promenu u 62. godini postojanja Televizije Beograd doživeće Informativni program formiranjem integrisane redakcije koja obuhvata televiziju, radio, internet i društvene mreže. Ovaj pristup već koriste najveće svetske medijske kuće, a RTS ga uspostavlja uz savete kolega iz BBC. RTS je za potrebe ove redakcije u potpunosti preuredio peti sprat zgrade u Aberdarevoj koji nije bio u funkciji od rekonstrukcije zgrade krajem osamdesetih godina prošlog veka.

Umetnički direktor RTS-a očekuje da će do Nove godine i studiji zablistati u novom svetlu i promenjenom dizajnu.

PGP RTS, najstarija i najvažnija diskografska kuća u Srbiji, napominje Duška Vučinić, za koju su izdavali najznačajniji muzičari, počinje digitalizaciju svoje arhive. Prebogata fonoteka sadrži preko 150.000 naslova koji će biti sistemski digitalizovani i tako sačuvani za nove generacije. Arhiviranje će pratiti i obrada snimaka, što je predradnja za dalju distribuciju u digitalnom formatu.

Slavimo i 95 godina Radija divnim koncertima. Već 21. avgusta ispred paviljona „Cvijete Zuzorić“ ćemo imati jedan koncert, i sve ovo o čemu smo pričali naši gledaoci će imati priliku da prate na našim programima, ali ono što nas očekuje jeste bogata jesen kada je naš program u pitanju. Očekuje nas puno novih serija, autorskih emisija i nije slučajno što slovimo za jedan od najrespektabilnijih javnih servisa ne samo u regionu, već i u Evropi“, naglašava na kraju gostovanja u Jutarnjem programu, Duška Vučinić, šef službe za Odnose sa javnošću i korporativni imidž RTS-a.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Jubileji

Svetski dan radija – kako se najstariji elektronski medij snalazi u eri interneta

Advertiser Serbia13. februara 2020.

Tom i Džeri slave 80. rođendan

Advertiser Serbia10. februara 2020.

26. rođendan novinske agencije FoNet

Advertiser Serbia7. februara 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] REPRESENT COMMUNICATIONS: „125 godina Beogradske berze“ za Beogradsku berzu

Advertiser Serbia7. februara 2020.

„Politikin“ 116. rođendan

Advertiser Serbia25. januara 2020.

90. rođendan magazina Ad Age

Advertiser Serbia12. januara 2020.

Dan RTV: Dodeljene godišnje i nagrada „Slavuj Hadžić“

Advertiser Serbia27. novembra 2019.

Svetski dan televizije

Advertiser Serbia21. novembra 2019.

Bilbordi duž celog Marsa: ALMA QUATTRO proslavila 25 godina rada

Advertiser Serbia21. novembra 2019.

Kompanija DHL obeležila veliki jubilej – Prvih 50 godina za istoriju

Advertiser Serbia12. novembra 2019.

UDUS: Prateći program izložbe „Pozorište u vremenu svakom“

Advertiser Serbia5. novembra 2019.

VOJISLAV BRAJOVIĆ, Predsednik UDUS-a: „Postignuća dramskih umetnika su nemerljivo veća i bolja od njihovog statusa“

Advertiser Serbia31. oktobra 2019.

5 godina N1

Advertiser Serbia30. oktobra 2019.

Svetski dan interneta: Prva elektronska poruka poslata 1969

Advertiser Serbia29. oktobra 2019.

Izložba „Pozorište u vremenu svakom“ povodom 100 godina Udruženja dramskih umetnika Srbije

Advertiser Serbia28. oktobra 2019.