Jubileji

Televizija Beograd slavi 61. rođendan

Jubileji

U sedmici kada obeležava 61. rođendan, RTS odaje počast svojim počecima, ali se i okreće ka budućnosti

 

Biće otkriven spomenik čuvenom Mići Orloviću, otvara se „RTS Klub“ u Hilandarskoj 2, nastavlja se sa digitalizacijom arhive PGP-a, počeće internet prodaja, ali i unapređenje tehničkih kapaciteta studija 8 i 9, kao i formiranje integrisane redakcije Informativnog programa.

Televizija Beograd počela je sa radom 23. avgusta 1958. godine. Iz nezavršene zgrade Sajma, u 20 časova, emitovan je prvi Dnevnik. Vodio ga je Miloje Mića Orlović.

Ovaj legendarni novinar i u budućnosti će nastaviti da „prati rad“ kuće koju je proslavio. Spomenik Miće Orlovića u prirodnoj veličini biće postavljen na platou ispred ulaza u zgradu RTS-a u Takovskoj 10.

Spomenik je dar Tanasija Katanića iz kompanije „Prizma“ Kragujevac, a autor spomenika je istaknuti akademski vajar, Nebojša Savović Nes, dugogodišnji realizator mermerne ornamentike na Hramu Svetog Save u Beogradu.

Legende naše kuće su i legende cele ove zemlje, kako Srbije, tako i bivše Jugoslavije, tako da je ova naša namera odjeknula u regionu, te očekujemo dosta gostiju na našoj svečanosti“, napominje kreativni direktor RTS-a, Boris Miljković gostujući u Jutarnjem programu.

RTS Beograđanima poklanja i mesto gde će moći da posete izložbu, kupe ploče i knjige, popiju kafu sa prijateljima i slušaju dobru muziku. Lokacija novog „RTS Kluba“ je zgrada Radio Beograda u Hilandarskoj 2.

„RTS Klub“ je zajedničko ime za dva prostora. Jedan ima namenu konferencijskog, izlagačkog i promotivnog centra, a drugi je objedinjeni klupsko-prodajni prostor, u kome će se prodavati muzička izdanja PGP RTS-a na CD, DVD i vinilskim pločama, knjige koje je objavilo RTS Izdavaštvo, ali i majice, šolje i brojni drugi brendirani proizvodi RTS-a, objašnjava Duška Vučinić, šef službe za Odnose sa javnošću i korporativni imidž RTS-a.

To će u potpunosti biti javni prostor, novi zidovi za beogradsku umetnost, novi prostor za srpsku umetnost. Zamišljeno je da ovaj prostor bude jako širok u svom konceptu. Ne radi se samo o slikarstvu, vajarstvu, grafici i tako dalje, već je to, kao što i mi jesmo multimedijalni, to će biti prostor u kome će moći da se obeleže, prikažu i pokažu najrazličitije stvari“, dodaje Miljković.

RTS nastavlja da širi delovanje u digitalnoj sferi i to otvaranjem internet prodavnice.

Pre svega mislimo na one koji ne žive u Srbiji i kojima će RTS sada omogućiti da preko interneta kupe izdanja PGP RTS-a, knjige koje je objavilo RTS Izdavaštvo, kao i brojne brendirane proizvode“, naglašava Duška Vučinić.

Najveću promenu u 62. godini postojanja Televizije Beograd doživeće Informativni program formiranjem integrisane redakcije koja obuhvata televiziju, radio, internet i društvene mreže. Ovaj pristup već koriste najveće svetske medijske kuće, a RTS ga uspostavlja uz savete kolega iz BBC. RTS je za potrebe ove redakcije u potpunosti preuredio peti sprat zgrade u Aberdarevoj koji nije bio u funkciji od rekonstrukcije zgrade krajem osamdesetih godina prošlog veka.

Umetnički direktor RTS-a očekuje da će do Nove godine i studiji zablistati u novom svetlu i promenjenom dizajnu.

PGP RTS, najstarija i najvažnija diskografska kuća u Srbiji, napominje Duška Vučinić, za koju su izdavali najznačajniji muzičari, počinje digitalizaciju svoje arhive. Prebogata fonoteka sadrži preko 150.000 naslova koji će biti sistemski digitalizovani i tako sačuvani za nove generacije. Arhiviranje će pratiti i obrada snimaka, što je predradnja za dalju distribuciju u digitalnom formatu.

Slavimo i 95 godina Radija divnim koncertima. Već 21. avgusta ispred paviljona „Cvijete Zuzorić“ ćemo imati jedan koncert, i sve ovo o čemu smo pričali naši gledaoci će imati priliku da prate na našim programima, ali ono što nas očekuje jeste bogata jesen kada je naš program u pitanju. Očekuje nas puno novih serija, autorskih emisija i nije slučajno što slovimo za jedan od najrespektabilnijih javnih servisa ne samo u regionu, već i u Evropi“, naglašava na kraju gostovanja u Jutarnjem programu, Duška Vučinić, šef službe za Odnose sa javnošću i korporativni imidž RTS-a.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Jubileji

Blic uz specijalno luksuzno izdanje slavi 23. rođendan

Advertiser Serbia16. septembra 2019.

Walkman slavi 40 rođendan

Advertiser Serbia2. jula 2019.

40 godina iskusnih odluka JUBMES banke

Advertiser Serbia12. juna 2019.

Povodom svog 22. rođendana list Danas uručio nagrade novinarima i prijateljima

Advertiser Serbia10. juna 2019.

Poštanska markica povodom Svetskog dana sajmova

Advertiser Serbia6. juna 2019.

Hemofarm obeležio 59 godina uspešnog poslovanja

Advertiser Serbia2. juna 2019.

Sedam decenija Radio Novog Sada

Advertiser Serbia23. maja 2019.

Humanitarna fondacija „Za dečje srce“ već 27 godina pomaže mališanima sa kardio-torakalnim bolestima

Advertiser Serbia14. maja 2019.

ORANGE STUDIO: Partnerstvo sa kompanijom ALMA QUATTRO predstavlja jednu od onih saradnji bez kojih nikada ne bismo mogli da budemo ono što jesmo

Advertiser Serbia14. maja 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2018] MCCANN BEOGRAD i UM BEOGRAD: „Maxi retro“ za MAXI (Delez Srbija)

Advertiser Serbia7. maja 2019.

Fond B92: 15 godina humanitarnog rada i više od 10 miliona evra za institucije i građane Srbije

Advertiser Serbia22. aprila 2019.

Gmail „časti“ korisnike za 15. rođendan

Advertiser Serbia2. aprila 2019.

Tvorac interneta: Sprečiti disfunkcionalnu budućnost veba

Advertiser Serbia13. marta 2019.

Šta sve može .RS domen sa 11 godina

Advertiser Serbia13. marta 2019.

Počela registracija za DIDS 2019

Advertiser Serbia22. februara 2019.