Jubileji

Televizija Beograd slavi 61. rođendan

Jubileji

U sedmici kada obeležava 61. rođendan, RTS odaje počast svojim počecima, ali se i okreće ka budućnosti

 

Biće otkriven spomenik čuvenom Mići Orloviću, otvara se „RTS Klub“ u Hilandarskoj 2, nastavlja se sa digitalizacijom arhive PGP-a, počeće internet prodaja, ali i unapređenje tehničkih kapaciteta studija 8 i 9, kao i formiranje integrisane redakcije Informativnog programa.

Televizija Beograd počela je sa radom 23. avgusta 1958. godine. Iz nezavršene zgrade Sajma, u 20 časova, emitovan je prvi Dnevnik. Vodio ga je Miloje Mića Orlović.

Ovaj legendarni novinar i u budućnosti će nastaviti da „prati rad“ kuće koju je proslavio. Spomenik Miće Orlovića u prirodnoj veličini biće postavljen na platou ispred ulaza u zgradu RTS-a u Takovskoj 10.

Spomenik je dar Tanasija Katanića iz kompanije „Prizma“ Kragujevac, a autor spomenika je istaknuti akademski vajar, Nebojša Savović Nes, dugogodišnji realizator mermerne ornamentike na Hramu Svetog Save u Beogradu.

Legende naše kuće su i legende cele ove zemlje, kako Srbije, tako i bivše Jugoslavije, tako da je ova naša namera odjeknula u regionu, te očekujemo dosta gostiju na našoj svečanosti“, napominje kreativni direktor RTS-a, Boris Miljković gostujući u Jutarnjem programu.

RTS Beograđanima poklanja i mesto gde će moći da posete izložbu, kupe ploče i knjige, popiju kafu sa prijateljima i slušaju dobru muziku. Lokacija novog „RTS Kluba“ je zgrada Radio Beograda u Hilandarskoj 2.

„RTS Klub“ je zajedničko ime za dva prostora. Jedan ima namenu konferencijskog, izlagačkog i promotivnog centra, a drugi je objedinjeni klupsko-prodajni prostor, u kome će se prodavati muzička izdanja PGP RTS-a na CD, DVD i vinilskim pločama, knjige koje je objavilo RTS Izdavaštvo, ali i majice, šolje i brojni drugi brendirani proizvodi RTS-a, objašnjava Duška Vučinić, šef službe za Odnose sa javnošću i korporativni imidž RTS-a.

To će u potpunosti biti javni prostor, novi zidovi za beogradsku umetnost, novi prostor za srpsku umetnost. Zamišljeno je da ovaj prostor bude jako širok u svom konceptu. Ne radi se samo o slikarstvu, vajarstvu, grafici i tako dalje, već je to, kao što i mi jesmo multimedijalni, to će biti prostor u kome će moći da se obeleže, prikažu i pokažu najrazličitije stvari“, dodaje Miljković.

RTS nastavlja da širi delovanje u digitalnoj sferi i to otvaranjem internet prodavnice.

Pre svega mislimo na one koji ne žive u Srbiji i kojima će RTS sada omogućiti da preko interneta kupe izdanja PGP RTS-a, knjige koje je objavilo RTS Izdavaštvo, kao i brojne brendirane proizvode“, naglašava Duška Vučinić.

Najveću promenu u 62. godini postojanja Televizije Beograd doživeće Informativni program formiranjem integrisane redakcije koja obuhvata televiziju, radio, internet i društvene mreže. Ovaj pristup već koriste najveće svetske medijske kuće, a RTS ga uspostavlja uz savete kolega iz BBC. RTS je za potrebe ove redakcije u potpunosti preuredio peti sprat zgrade u Aberdarevoj koji nije bio u funkciji od rekonstrukcije zgrade krajem osamdesetih godina prošlog veka.

Umetnički direktor RTS-a očekuje da će do Nove godine i studiji zablistati u novom svetlu i promenjenom dizajnu.

PGP RTS, najstarija i najvažnija diskografska kuća u Srbiji, napominje Duška Vučinić, za koju su izdavali najznačajniji muzičari, počinje digitalizaciju svoje arhive. Prebogata fonoteka sadrži preko 150.000 naslova koji će biti sistemski digitalizovani i tako sačuvani za nove generacije. Arhiviranje će pratiti i obrada snimaka, što je predradnja za dalju distribuciju u digitalnom formatu.

Slavimo i 95 godina Radija divnim koncertima. Već 21. avgusta ispred paviljona „Cvijete Zuzorić“ ćemo imati jedan koncert, i sve ovo o čemu smo pričali naši gledaoci će imati priliku da prate na našim programima, ali ono što nas očekuje jeste bogata jesen kada je naš program u pitanju. Očekuje nas puno novih serija, autorskih emisija i nije slučajno što slovimo za jedan od najrespektabilnijih javnih servisa ne samo u regionu, već i u Evropi“, naglašava na kraju gostovanja u Jutarnjem programu, Duška Vučinić, šef službe za Odnose sa javnošću i korporativni imidž RTS-a.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Jubileji

Objavljen konkurs UEPS-a za tradicionalna godišnja priznanja: Uprkos Covid-u, opet smo na UEPS-u

Advertiser Serbia21. septembra 2020.

Ringier Axel Springer Srbija i Blic obeležili 24. rođendan

Advertiser Serbia17. septembra 2020.

Godišnjica Tematskih kanala Radio Beograda na multimedijalnoj platformi RTS Planeta

Advertiser Serbia14. septembra 2020.

Televizija Beograd slavi 62. rođendan

Advertiser Serbia23. avgusta 2020.

Asseco SEE obeležava 30 godina poslovanja u Srbiji

Advertiser Serbia16. jula 2020.

List Danas obeležio 23. rođendan

Advertiser Serbia9. juna 2020.

Danas počinje deseta Brending konferencija – kako je izgledalo prvih 9?

Advertiser Serbia18. maja 2020.

Godišnjica početka rada Novinske agencije Beta

Advertiser Serbia3. maja 2020.

Svetski dan slobode medija

Advertiser Serbia3. maja 2020.

Dr BORISLAV MILJANOVIĆ: Representativno punoletstvo!

Advertiser Serbia6. aprila 2020.

REPRESENT COMMUNICATIONS obeležio punoletstvo!

Advertiser Serbia6. aprila 2020.

Svetski dan radija – kako se najstariji elektronski medij snalazi u eri interneta

Advertiser Serbia13. februara 2020.

Tom i Džeri slave 80. rođendan

Advertiser Serbia10. februara 2020.

26. rođendan novinske agencije FoNet

Advertiser Serbia7. februara 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] REPRESENT COMMUNICATIONS: „125 godina Beogradske berze“ za Beogradsku berzu

Advertiser Serbia7. februara 2020.