Dnevna štampa

Tasovac: Mediji opstruišu privatizaciju

Dnevna štampa

Izmenama Zakona o javnom informisanju rok za privatizaciju medija, koji ističe 1. jula, je produžen do 31. oktobra

Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje usvojio je predlog izmena Zakona.

Kako je na sednici odboru rekao ministar za kulturi i informisanje Ivan Tasovac, rok za privatizaciju medija se produžava kako bi se poštovao zakon o privatizaciji, koji je predvideo da se dostave ažurirani spiskovi imovine medija i procena njene tržišne vrednosti.

Ministar je, ocenio i da se ponašanje medija u procesu privatizacije može okrakterisati kao opstrukcija, jer tražena dokumentacija nije dostavljena na vreme.

Kao odgovorna vlast ne smemo da dozvolimo da zaposleni budu žrve neodgovornosti, zato je produžen rok i data nova šansa„, kazao je Tasovac.

On je poručio da država ne odustaje od svog strateškog opredeljena, a to je potpuni izlazak iz vlasničke strukture medija i njihova privatizacija.

Direktor agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara ukazao je na to da je agencija „ubeđivala medije da dostave dokumentaciju za privatizaciju“.

Više neme nikakvog odlaganja„, poručio je Šubara i dodao da se nada da će do 31. oktobra uspešno biti završena privatizacija svih medija.

Komentarišuči razloge za produžetak roka, on je naveo i da su spiskovi imovine medija i procena vrednosti morali da budu ažurirani, jer privatizacija ne može da se obavi, ako su ti podaci stari godinu i po dana.

Poslanica opozicione Demokratske stranke Aleksandra Jerkov ocenila je da je odlaganje rokova već postalo karakteristično za aktuelnu vladu, koja, kako je navela, stalno probija rokove koje sama zadaje.

Predstavnici novinarskih udruženja najavili su da će tokom dana dostavti svoje amandmane na predložene zakonske izmene, a iz Ministarstva za kulturu i informisanje poručeno je da će ih razmotriti.

Izmenama Zakona o javnom informisanju i medijima, kojima je produžen rok za privatizaciju medija do 31. oktobra, predviđeno je da iz budžeta Srbije dodatno bude izdvojeno oko 107 miliona dinara za finansiranje novinske agencije Tanjug i Radio Jugoslavije (Međunarodni radio Srbije).

Prema izmenama, objavljenim na sajtu Skupštine, zakon o Tanjugu prestaće da važi danom zaključenja ugovora o prodaji, a najkasnije do 31. oktobra, a Uredba o Radio Jugoslaviji 31. jula, umesto 1. jula.

Kako se navodi u obrazloženju izmena Zakona, u budžetu je za finansiranje agencije Tanjug od 1. juna do 31. oktobra potrebno dodatno obezbediti oko 87,3 miliona dinara, a za Radio Jugoslaviju od 1. juna do 31. jula 19,7 miliona dinara.

U opštinama i gradovima čiji mediji se privatizuju, a za koje je objavljen poziv za prodaju, potrebno je obezbediti dodatna sredstva za rad tih medija do 31. oktobra, piše u obrazloženju izmena Zakona.

Prema izmenama, zabranjeno je iz javnih prihoda finansirati one medije za koje do 1. jula nije objavljen poziv za prodaju.

Prvobitno je rok za privatizaciju medija bio 1. jul, a sada je taj datum određen kao rok za objavljivanje javnog poziva za prodaju kapitala.

Ukoliko do 1. jula ne bude objavljen poziv za prodaju kapitala, prodaja će biti obustavljena, a mediji će biti privatizovani prenosom akcija zaposlenima.

U predloženim izmenama se dodaje da će vlada doneti akt kojim će bliže urediti postupak privatizacije podelom akcija zaposlenima bez naknade.

Predviđeno je da će medij, u slučaju da zaposleni ne prihaviti prenos akcija bez naknade, prestati da postoji i brisaće se iz Registra medija.

 

Izvor: Beta

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Dnevna štampa

Preminuo direktor lista Danas Dušan Mitrović

Advertiser Serbia20. oktobra 2020.

Marko Albunović postavljen za novog v.d. glavnog urednika Politike

Advertiser Serbia1. oktobra 2020.

Istraživanje: Trećina građana Srbije ne veruje ni jednom mediju

Advertiser Serbia29. septembra 2020.

Međunarodna kampanja poziva na spas štampanog novinarstva

Advertiser Serbia25. septembra 2020.

Ringier Axel Springer Srbija i Blic obeležili 24. rođendan

Advertiser Serbia17. septembra 2020.

New York Times: Digitalni segment prvi put s većim prihodima od štampanog

Advertiser Serbia6. avgusta 2020.

Ukupni prihodi medija od oglašavanja u 2019 su bili 210 miliona evra

Advertiser Serbia30. jula 2020.

Istraživanje: Internet pretiče televiziju u popularnosti, ali ne i u informisanju u Srbiji

Advertiser Serbia16. jula 2020.

Amerika zabranjuje kineske društvene mreže?

Advertiser Serbia7. jula 2020.

I Starbucks se pridružio bojkotu reklamiranja na društvenim mrežama

Advertiser Serbia29. juna 2020.

List Danas obeležio 23. rođendan

Advertiser Serbia9. juna 2020.

Novozelandska medijska grupa prodata za jedan dolar

Advertiser Serbia25. maja 2020.

Oglas koji možete pročitati samo sa razdaljine od 2 metra

Advertiser Serbia11. maja 2020.

Profit The New York Times-a iznad očekivanja u prvom kvartalu

Advertiser Serbia6. maja 2020.

Povezanost građana je prioritet Telenora

Advertiser Serbia15. aprila 2020.