Brendovi

Superklasteri vam pružaju znanje i kapital

Brendovi

„Naša mreža“ u osmoj epizodi podkasta donosi priču o superklastermima koji su idealno rešenje kada ne postoji mogućnost ulaganja u razvoj novih proizvoda.

 

Superklaster predstavlja dugoročni model saradnje, čiji je cilj zajednički rad na razvoju tehnoloških inovacija. Kako i na koji način superklaster može pomoći preduzetnicima, startapima i svima koji sa njima sarađuju, pojasnili su Aleksandra Popović, direktorka projekta Srbija inovira ICT huba i Nikola Stanišić, osnivač i direktor kompanije Šumska tajna u osmoj epizodi podkasta „Naša mreža“.

Superklaster je udruženje koje okuplja subjekte različitih delatnosti, u odnosu na tradicionalne klastere koji okupljaju privredne kompanije iz iste industrijske grane. Superklasteri okupljaju predstavnike privrede, zajedno sa naučnim institutima i univerzitetima, startapima, investitorima i specijalizovanim kompanijama podrške.

Kroz njihovu međusobnu saradnju povezuju se u oblastima tehnoloških inovacija. Na taj način svako od njih daje svoj doprinos u onome što najbolje radi. Ljudi su izuzetno otvoreni za saradnju i znamo da želja i energija za realizacuju ovakvih projekata postoje”, istakla je Aleksandra Popović iz ICT huba.

Priključivanje superklasteru omogućeno je i privrednicima koji imaju izgrađeno poverenje i odnose sa svojim poslovnim partnerima, jer se na taj način može ubrzati njihov rad. Takođe, mogu se priključiti i preduzetnici koji imaju ideju sa kim bi sarađivali i na koji način. Podrška koju pružaju superklasteri obuhvata postavljanje strategije, definisanje ciljeva, postavljanje organizacione strukture i realizaciju predloženog plana aktivnosti. Dragoceni su znanje i iskustvo koje svi činioci superklastera dobijaju jedni od drugih.

Mi kroz prijavu i ulazak u klastere pokušavamo da razvijemo jedan potpuno inovativan proizvod. Na početku uglavnom nemate neophodno znanje i kapital, a to je početnicima najvažnije. Upravo je to ono što vam superklaster omogućava”, objasnio je Nikola Stanišić iz Šumske tajne.

Superklasteri su idealno rešenje kada ne postoji mogućnost ulaganja u razvoj novih proizvoda. Kroz njih se inovativnim idejama proizvodi plasiraju postojećim i novim kupcima. Superklasteri vrednuju i doprinos, novine i održivost samih projekata. Zato i ne čudi što su uspešni širom sveta u zemljama poput Kanade, Norveške i Kostarike. Ipak, domaći superklasteri neće kopirati postojeća rešenja, već će uvažiti specifičnosti našeg tržišta i regiona, zaključeno je u podkastu „Naša mreža“.

Kroz serijal razgovora u formi podkasta „Naša mreža“ pokreće različite teme koje zanimaju preduzetnike. Svake druge srede, odabrani sagovornici u razgovoru sa Zoranom Stanojevićem će pokušati da predvide koji su to naredni izazovi koji se očekuju i na koji način mogu uspešno da se prevaziđu. Podkast „Naša mreža“ u video formatu je dostupan na aplikaciji i veb-sajtu nasamreza.rs dok je audio format zastupljen na podkast platformama: Spotify, Soundcloud, Apple podcast, Deezer, Google podcast.

Naša mreža Powered by A1 je prva besplatna biznis aplikacija namenjena malim i srednjim preduzećima. Sa više od 1100 aktivnih korisnika na veb-sajtu i aplikaciji, „Naša mreža“ kroz tri celine: Informiši me, Umreži me i Podrži me nudi korisne informacije i pogodnosti, kao i mogućnost za povezivanje i proširivanje poslovanja. Edukativnoj komponenti platforme Informiši me mogu pristupiti svi i pronaći korisne informacije i inspirativan sadržaj za unapređenje poslovanja. Umreži me je centralni deo platforme, na kome kompanije kreiraju svoje profile koji im pružaju mogućnost da kontaktiraju i umrežavaju se sa drugim kompanijama i na taj način prošire svoje poslovne prilike. Podrži me nudi razne pogodnosti koje, uz pomoć svojih partnera, A1 obezbeđuje kako bi unapredio i olakšao poslovanje svojih biznis korisnika.
www.nasamreza.rs

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Brendovi

Stipendija prof. Njegoš B.Šolak u potrazi za novim mladim talentima Srbije

Advertiser Serbia14. januara 2022.

Na Expo Dubai 2020 predstavljen novi turistički brend naše zemlje – „Srbija. Doživi!“

Advertiser Serbia13. januara 2022.

Samsung lansirao Home Hub, centralni uređaj za upravljanje pametnom kućom

Advertiser Serbia13. januara 2022.

SBB fondacija donirala kompjutersku opremu Ženskom centru Užice

Advertiser Serbia13. januara 2022.

Linija monitora kompanije Samsung postavila novi rekord sajma CES sa devet osvojenih nagrada

Advertiser Serbia13. januara 2022.

Samsung Galaxy S21 FE 5G od sada dostupan i u Srbiji!

Advertiser Serbia11. januara 2022.

Samsung na sajmu CES 2022 predstavio najnovije Bespoke frižidere sa francuskim vratima, nove Bespoke kućne aparate, kao i mogućnosti integracije SmartThings tehnologije

Advertiser Serbia10. januara 2022.

Miljenik potrošača: Potrošači biraju najbolje brendove na tržištu Srbije

Advertiser Serbia10. januara 2022.

Samsung na CES 2022 sajmu predstavio najnovije modele MICRO LED, Neo QLED i Lifestyle televizora

Advertiser Serbia7. januara 2022.

Samsung predstavio The Freestyle: Prenosivi projektor za zabavu na svakom koraku

Advertiser Serbia5. januara 2022.

SBB fondacija donirala automobil dobrotvornoj organizaciji BELhospice

Advertiser Serbia4. januara 2022.

Mondelēz International završio dogovor o kupovini kompanije Chipita Global S.A.

Advertiser Serbia4. januara 2022.

Samsung predstavio novi Galaxy S21 FE 5G – vrhunski pametni telefon dizajniran po meri korisnika

Advertiser Serbia4. januara 2022.

MK Group dobitnik nagrade Poslodavac godine

Advertiser Serbia30. decembra 2021.

EU podrška razvoju turizma Topolе i Oplencа

Advertiser Serbia30. decembra 2021.