Analize

Stručnjaci iz Dell-a prognoziraju: 2019 u znaku digitalnog ekosistema koji se zasniva na podacima

Analize

Uskoro se približavamo i sledećoj deceniji inovacija koja nas vodi prema 2030.godini, periodu koji stručnjaci iz Della vide kao novu eru ljudsko-mašinskog partnerstva – u kojem ćemo biti uronjeni u pametno življenje, inteligentan rad i besprekornu ekonomiju

 

Prošle smo godine imali nekoliko hrabrih predviđanja – i neka su se obistinila brže od drugih ali i dalje ima mnogo mesta za napredak u tehnologijama veštačke inteligencije i mašinskog učenja, a autonomni sistemi nastavljaju da se formiraju dok im organizacije grade digitalni oslonac.

Dakle, šta nas čeka u 2019? John Roese, glavni tehnološki direktor Dell EMC-a, izneo je pregled šest trendova koji će obeležiti sledeću godinu:

Više nego ikada ćemo biti uronjeni u posao i život

Virtuelni asistenti nastavljaju da budu sveprisutni u potrošačkoj tehnologiji – tehnologiji pametne kuće, „stvari“ i umreženih automobila – učeći o preferencijama korisnika proaktivno im serviraju sadržaj i informacije bazirane na proteklim interakcijama. U kućama ćemo videti spajanje mašinske inteligencije sa proširenom i virtuelnom stvarnošću kako bi stvorili sveobuhvatna iskustva – poput virtuelnog pomoćnog kuvara koji vam pomaže u pripremi jednostavnog jela za vašu porodicu. Više nego ikada ćete biti povezani s vlastitim zdravljem s još inteligentnijim wellness tracking uređajima koji će moći da prate još više informacija o telu, poput varijabilnosti pulsa (HRV), uzoraka spavanja i drugih, a prikupljene podatke ćete moći da podeliti sa svojim lekarima.

Sveobuhvatna inteligencija pratiće korisnike i na posao. Računari i uređaji koji se svakodnevno koriste nastaviće da uče iz navika te će proaktivno da nude aplikacije i usluge adekvatno potrebama korisnika. Napreci u procesiranju jezika i glasovne tehnologije stvoriće produktivniji dijalog sa mašinama, dok će automatizacija i robotika stvoriti bržu i fluidniju saradnju s tehnologijom kako bi bili produktivniji. I dok će aplikacije proširene i virtuelne stvarnosti stvarati sveobuhvatna iskustva, korisnici će imati pristup podacima koji su ima potrebni za obavljanje posla bilo kad i bilo gde.

Rudnik zlata odnosno podataka pokrenuće sledeći „Zlatnu groznicu“ u tehnološkim investicijama

Organizacije već godinama skupljaju big data. Predviđa se kako će do 2020. godine opseg tih podataka iznositi 44 biliona gigabajta odnosno 44 zeta bajta. To su podaci koji će napokon moći da se iskoriste razvitkom digitalne transformacije.

Kako će nove vrednosti proizlaziti iz tih podataka – šta će voditi u nove inovacije i efektnije poslovne procese – tehnološki sektor će primati i više investicija. Biće pokrenuti novi startupovi kako bi se savladali veliki izazovi primene veštačke inteligencije. Startupovi će omogućiti nove načine upravljanja podacima kao i nove analitike odnosno novije i sigurnije načine kako bi se došlo do neverovatnih rezultata.

5G će nas dovoditi do ivice

Prvi 5G uređaji sledeće godine dolaze na tržište. Ta širokopojasna mreža niske latencije i nove generacije omogućiće više spojenih uređaja, automobila i sistema – nove veštačke inteligencije, mašinsko učenje i računanja, događaće se na ivici ekosistema – kod korisnika.

Ubrzo će se svuda oko nas otvarati minijaturni podatkovni centri, habovi. Samim tim će gradovi postati povezaniji no ikada te će tako omogućiti pametne gradove i digitalnu infrastrukturu za koje se očekuje da će biti sve brojniji 2030. godine. To će uveliko promeniti medicinu i industriju – mogućnost da se podaci s terena odmah na terenu i obrade te podele, ubrzaće i olakšati svakodnevni život.

Sve veća potreba za cloudovima

Prošle je godine predviđen Mega Cloud – različiti cloudovi koji će činiti odličan operativni sistem jer IT strategije imaju potrebu za javnim i privatnim cloudovima. Za sada se to predviđanje pokazalo istinitim. Rasprava za jednom ili drugom vrstom cloudova će se pokazati uzaludnom jer će organizacije shvatiti da su im potrebni i jedni i drugi. Nedavna IDC anketa pokazala je kako više od 80% korisnika čuva podatke na vlastitim, privatnim claudovima, i taj će se trend i nastaviti čak i s rastom javnih cloudova.

Multi-cloud sistem pojačaće automatizaciju, mašinsko učenje i veštačku inteligenciju jer će davati organizacijama mogućnost da upravljaju, premeštaju i procesiraju podatke gde i kada to žele. Zapravo, sve će se više cloudova pojavljivati zbog sve veće distribucije podataka – od autonomnih automobilskih sistema, pametnih fabrika, privatnih in-house aplikacija pa sve do javnih cloudova za mnoštvo aplikacija i usluga koje svakodnevno koristimo.

Gen Z dolazi na tržište rada

Milenijalci će malo morati da se pomere za Generaciju Z (rođeni nakon 1995. godine) koja dolazi na tržište rada, a čime će se to tržište proširiti na čak pet generacija! To će doprineti jako širokom opsegu životnih, ali i poslovnih iskustava. 98 posto Generacije Z koristilo je tehnologiju kao deo zvaničnog obrazovanja, mnogi shvataju osnove kodiranja i očekuju samo najbolje tehnologije na svom radnom mestu.

Generacija Z pokrenuće novu evoluciju u poslovnim tehnološkim inovacijama te će podstaći više prilika za starije generacije – od razvitka tehnološke pismenosti do učenja novih tehnoloških veština. Proširena i virtualna stvarnost će postati deo svakodnevne pojave te će smanjiti jaz u veštinama između pet generacija tržišta rada, a pritom će dati Generaciji Z brzinu i produktivnost koju zahtevaju.

Eliminisanje slabih karika i otpada

Organizacije će još više verovati u održivo poslovanje te će pratiti u razvitku poslovnih modela i inovacija koji će odbaciti otpad. Kako bi pomogli, iz Della su javno podelili nacrte za pretvaranje plastike koja inače završi u okeanima u recikliranu ambalažu kao i pretvaranje čađi iz ispušnih plinova dizel goriva u boju za štampu na kutijama.

Pomake ćemo videti i u praćenju lanaca snabdevanja korišćenjem novih tehnologija. Blockchain će takođe odigrati ulogu u tom procesu kako bi se obezbedili poverenje i sigurnost kao i obezbeđenje informacija o podacima, robi i uslugama koje se pružaju.

Ovo je najbolje vreme za tehnologiju od kad je modernog sveta, jer inovacije u 5G, veštačkoj inteligenciji, mašinskom učenju, cloudu i blockchainu ubrzano napreduju. Siguran sam da ćemo izvrsno iskoristiti ona 44 zeta bajta podataka u 2020. godini. Otkrićemo moć podataka nikad pre zamišljenim načinima, usput transformisajući svakodnevne živote i svakodnevne poslove, rekao je John Roese

 

Izvor: bug.hr

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Analize

Amazon prestigao Google i postao vodeći globalni brend

Advertiser Serbia13. juna 2019.

Koliko smo bili društveno odgovorni u prvom kvartalu ove godine?

Advertiser Serbia11. juna 2019.

Microsoft najvrednija kompanija u SAD, premašio bilion dolara

Advertiser Serbia11. juna 2019.

Sedmično kretanje gledanosti TV programa do juna 2019

Advertiser Serbia6. juna 2019.

Brendovi i društvene mreže

Advertiser Serbia5. juna 2019.

Evrovizija – koja država je bila pobednik na društvenim mrežama?

Advertiser Serbia27. maja 2019.

Oko 19,3 miliona gledalaca pratilo finale „Igre prestola“

Advertiser Serbia21. maja 2019.

Sedmično kretanje gledanosti TV programa u prva četiri meseca 2019

Advertiser Serbia13. maja 2019.

Krizni PR i digitalna analitika

Advertiser Serbia8. maja 2019.

Alibaba najvredniji kineski brend

Advertiser Serbia8. maja 2019.

Srbija na 13. mestu u svetu po broju sajber napada koji dolaze sa interneta – svaki treći korisnik interneta bio izložen napadu

Advertiser Serbia7. maja 2019.

10 najgledanijih reklama na YouTube-u u prvom kvartalu 2019

Advertiser Serbia22. aprila 2019.

Rolex četvrtu godinu zaredom proglašen za najugledniju svetsku kompaniju

Advertiser Serbia18. aprila 2019.

„Utisak nedelje“ i „Veče sa Ivanom Ivanovićem“ ponovo najgledaniji programi, pokazuju merenja TVbeat-a

Advertiser Serbia16. aprila 2019.

N1 u subotu gledanija od RTS-a i nacionalnih televizija

Advertiser Serbia15. aprila 2019.