Srbija

Slobodna Zona na bis

Srbija

Filmski hitovi koji su na 15. Slobodnoj Zoni izazvali najveću pažnju publike biće prikazani na bis u sredu, 13. novembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda

 

Film Jadnici koji je na repertoaru u sredu od 17 časova prati Stefanovu priču koji se nedavno pridružio odredu za borbu protiv kriminala u Monfermeju, predgrađu Pariza, gde je i Viktor Igo smestio svoj poznati roman Jadnici. Zajedno sa svojim novim kolegama Krisom i Gvadom, iskusnim članovima tima, ubrzo otkriva da među lokalnim bandama vlada tenzija. Kada se ova trojka nađe u haosu, nastalom tokom jednog hapšenja, dron će snimiti nešto što preti da otkrije istinu o svakodnevnom životu u getu. Inspirisan neredima u Parizu 2005. godine i Lađ Lijevim istoimenim kratkim filmom, Jadnici su provokativni uvid u napet odnos koji vlada između lokalnog stanovništva i policije.

Od 19 časova biće prikazan film Kordiljeri snova za koji je tokom festivala vladalo veliko interesovanje posetilaca. Posle filmova Nostalgija za svetlošću i Sedefno dugme, reditelj Patrisio Guzman se u filmu Kordiljeri snova okreće Kordiljerima kao metafori tragične istorije zemlje koju je napustio pre više od 40 godina. Ovaj film je prikazan u okviru zvanične selekcije Filmskog festivala u Kanu ove godine, dobitnik je nagrade za najbolji dokumentarni film i poslednji je deo njegove alegorijske trilogije (pustinja, voda, planine), kroz koju je naslikao veoma lični portret Čilea, njegovih stanovnika i duhova njihove prošlosti.

Ovogodišnja Slobodna Zona privukla je veliku pažnju i muzičkim dokumentarcima. Tako je film reditelja Andreja Korovljeva Tusta bio rasprodat i biće prikazan u sredu od 21. Reditelj nam otkriva nepoznate momente iz života Branka Črnca Tuste, frontmena legendarnog pank-rok benda KUD Idijoti iz Pule. Kroz arhivske materijale i intervjue s gitaristom Sašom Milovanovićem Verudom, basistom Nenadom Marjanovićem Fricom, bubnjarem Diegom Bosuscom Pticom, kolegama i savremenicima, film govori o neočekivanom proboju i meteorskom usponu pulskog sastava u bivšoj Jugoslaviji, ali i zabranama koje su doživljavali usled rata i nacionalizma u Hrvatskoj. Nepoljuljanih ideala i beskompromisnog stava, Tusta i KUD Idijoti bili su prvi hrvatski bend koji je nastupio u Srbiji nakon raspada SFRJ, na danas legendarnom koncertu u beogradskoj Hali sportova 2000. godine.

Karte za projekcije na bis u prodaji su na blagajni Dvorani Kulturnog centra Beograda po ceni od 300 dinara.

Da podsetimo, Filmski festival Slobodna Zona otvoren je 7. novembra svečano u Kombank dvorani uz film Areta Frenklin – Amazing Grace. Poslednja dva dana festivala posetioci će imati priliku da pogledaju film Dane Budisavljević Dnevnik Diane Budisavljević koji je rasprodat čak tri puta.

Veliku pažnju izazvao je i film Izbačeni koji možete pogledati i kroz program Kompas Slobodne Zone i učestvujete u panel diskusiji koja sledi sa rediteljem Fredrikom Gertenom nakon projekcije filma od 11 časova prepodne u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Više o ostvarenjima koja će još biti prikazana ovih dana možete naći na sajtu festivala www.freezonebelgrade.org.

 

Foto: Olivera Inđić

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Srbija

Saradnja Srpske asocijacije menadžera i Ekonomskih fakulteta u Beogradu i Subotici

Advertiser Serbia23. oktobra 2020.

16. Slobodna zona: Horizonti Balkana – Koja zemlja se zove dom?

Advertiser Serbia23. oktobra 2020.

Najnovija serija telefona iPhone 12 u Telenoru

Advertiser Serbia23. oktobra 2020.

TVOJA RADNJA 24/7 NA SHOPPSTER.COM – nova šansa za mala preduzeća

Advertiser Serbia23. oktobra 2020.

Najnovije knjige – digitalno i bezbedno

Advertiser Serbia22. oktobra 2020.

Sednica REM-a odložena jer novinari nisu mogli da prisustvuju

Advertiser Serbia21. oktobra 2020.

Magija filmskog dodira: 16. Slobodna Zona

Advertiser Serbia21. oktobra 2020.

Represent Communications je zvanična agencija CEFTA sporazuma

Advertiser Serbia21. oktobra 2020.

Preminuo direktor lista Danas Dušan Mitrović

Advertiser Serbia20. oktobra 2020.

Httpool postao ekskluzivni zastupnik Spotify za oglasna rešenja na Balkanu

Advertiser Serbia20. oktobra 2020.

PEPCO otvara prvu radnju u Srbiji

Advertiser Serbia19. oktobra 2020.

Da li će rijaliti program zaista moći da se emituje samo posle 11 uveče?

Advertiser Serbia19. oktobra 2020.

NEVENA RAŠIĆ, Avon: „Vreme je da pokažemo da smo moderan i odvažan beauty brend“

Advertiser Serbia18. oktobra 2020.

PKS: Žig Čuvarkuća dobili i proizvodi građevinske i hemijske industrije

Advertiser Serbia16. oktobra 2020.

Telenor pomaže roditeljima da budu bezbrižni uz Go Smart

Advertiser Serbia16. oktobra 2020.