Srbija

Slobodna Zona na bis

Srbija

Filmski hitovi koji su na 15. Slobodnoj Zoni izazvali najveću pažnju publike biće prikazani na bis u sredu, 13. novembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda

 

Film Jadnici koji je na repertoaru u sredu od 17 časova prati Stefanovu priču koji se nedavno pridružio odredu za borbu protiv kriminala u Monfermeju, predgrađu Pariza, gde je i Viktor Igo smestio svoj poznati roman Jadnici. Zajedno sa svojim novim kolegama Krisom i Gvadom, iskusnim članovima tima, ubrzo otkriva da među lokalnim bandama vlada tenzija. Kada se ova trojka nađe u haosu, nastalom tokom jednog hapšenja, dron će snimiti nešto što preti da otkrije istinu o svakodnevnom životu u getu. Inspirisan neredima u Parizu 2005. godine i Lađ Lijevim istoimenim kratkim filmom, Jadnici su provokativni uvid u napet odnos koji vlada između lokalnog stanovništva i policije.

Od 19 časova biće prikazan film Kordiljeri snova za koji je tokom festivala vladalo veliko interesovanje posetilaca. Posle filmova Nostalgija za svetlošću i Sedefno dugme, reditelj Patrisio Guzman se u filmu Kordiljeri snova okreće Kordiljerima kao metafori tragične istorije zemlje koju je napustio pre više od 40 godina. Ovaj film je prikazan u okviru zvanične selekcije Filmskog festivala u Kanu ove godine, dobitnik je nagrade za najbolji dokumentarni film i poslednji je deo njegove alegorijske trilogije (pustinja, voda, planine), kroz koju je naslikao veoma lični portret Čilea, njegovih stanovnika i duhova njihove prošlosti.

Ovogodišnja Slobodna Zona privukla je veliku pažnju i muzičkim dokumentarcima. Tako je film reditelja Andreja Korovljeva Tusta bio rasprodat i biće prikazan u sredu od 21. Reditelj nam otkriva nepoznate momente iz života Branka Črnca Tuste, frontmena legendarnog pank-rok benda KUD Idijoti iz Pule. Kroz arhivske materijale i intervjue s gitaristom Sašom Milovanovićem Verudom, basistom Nenadom Marjanovićem Fricom, bubnjarem Diegom Bosuscom Pticom, kolegama i savremenicima, film govori o neočekivanom proboju i meteorskom usponu pulskog sastava u bivšoj Jugoslaviji, ali i zabranama koje su doživljavali usled rata i nacionalizma u Hrvatskoj. Nepoljuljanih ideala i beskompromisnog stava, Tusta i KUD Idijoti bili su prvi hrvatski bend koji je nastupio u Srbiji nakon raspada SFRJ, na danas legendarnom koncertu u beogradskoj Hali sportova 2000. godine.

Karte za projekcije na bis u prodaji su na blagajni Dvorani Kulturnog centra Beograda po ceni od 300 dinara.

Da podsetimo, Filmski festival Slobodna Zona otvoren je 7. novembra svečano u Kombank dvorani uz film Areta Frenklin – Amazing Grace. Poslednja dva dana festivala posetioci će imati priliku da pogledaju film Dane Budisavljević Dnevnik Diane Budisavljević koji je rasprodat čak tri puta.

Veliku pažnju izazvao je i film Izbačeni koji možete pogledati i kroz program Kompas Slobodne Zone i učestvujete u panel diskusiji koja sledi sa rediteljem Fredrikom Gertenom nakon projekcije filma od 11 časova prepodne u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Više o ostvarenjima koja će još biti prikazana ovih dana možete naći na sajtu festivala www.freezonebelgrade.org.

 

Foto: Olivera Inđić

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Srbija

Rakić: Onlajn trgovina u ekspanziji, raste i broj prigovora

Advertiser Serbia10. jula 2020.

Raspisan konkurs za finansiranje programa od javnog interesa u oblasti zaštite potrošača

Advertiser Serbia8. jula 2020.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 29. juna do 5. jula 2020. godine

Advertiser Serbia8. jula 2020.

Održana online konferencija E-COMMERCE REVOLUTION – Transformacija e-trgovine nakon pandemije

Advertiser Serbia7. jula 2020.

Saopštenje Upravnog odbora RTS-a o kandidatima za generalnog direktora

Advertiser Serbia7. jula 2020.

Color Media Communications: Online konferencija „e-commerce revolution“

Advertiser Serbia6. jula 2020.

Novi letnji Master class u Represent Communications: TikTok like a PRO

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Novi maloprodajni lanac PEPCO stiže u Srbiju

Advertiser Serbia2. jula 2020.

PPF osnovao Cetin grupu u regionu centralno-istočne Evrope

Advertiser Serbia2. jula 2020.

Besplatni kampovi dokumentarnog filma za mlade iz cele Srbije

Advertiser Serbia1. jula 2020.

Mastercard omogućio Apple Pay svojim korisnicima u Srbiji

Advertiser Serbia30. juna 2020.

Budućnost maloprodaje: Sinergija razumevanja, efikasnosti i empatije

Advertiser Serbia30. juna 2020.

POLARIS otkriva kako COVID-19 kriza utiče na advertajzing industriju

Advertiser Serbia26. juna 2020.

PREDRAG VOJINOVIĆ: „Živimo u doba egzibicionizma, voajerizma, materijalizma i egoizma“

Advertiser Serbia26. juna 2020.

Plazma najomiljeniji brend kod potrošača Srbije

Advertiser Serbia23. juna 2020.