Mediji

Serija BESA oduševila publiku Sarajevo Film Festivala

SARAJEVO – Na 25. Sarajevo Film Festivalu, u okviru programa Avant Premiere Gala, u Cinema Cityju sinoć su prikazane prve dve epizode kriminalističke serije BESA, čija napeta priča o čvrstom obećanju koje se mora održati i po cenu života – „besi“, garantuje da će publiku držati na rubu stolice tokom svih 12 epizoda

 

Serija, koja je oduševila publiku u Sarajevu, nastala je u međunarodnoj koprodukciji Adrenalin i Red Planet Pictures, a rađena je prema najvišim produkcijskim standardima.

BESA je okupila i međunarodnu i regionalnu ekipu autora i glumaca, predvođenu poznatim britanskim scenaristom Tonyjem Jordanom, proslavljenim sa TV serijama Hustle i Life on Mars. Jordan je, zajedno sa scenaristom Mladenom Matičevićem i timom pisaca iz našeg regiona, a po originalnoj ideji Srđana Šapera, tako kreirao prvi regionalni serijal koji zadovoljava sve standarde poznatih britanskih dramskih serija, što je ujedno specifikum BESE. Uzbudljive epizode donose priču jedne porodice kojoj se život dramatično menja kada lavirint nepredvidivih okolnosti ukrsti puteve Uroša, običnog čoveka, i Dardana, regionalnog šefa mafije.

Rad na Besi bilo jedno fantastično iskustvo zato što je priča odlična, jer je ceo region na neki način učestvovao u stvaranju „Bese“ i ceo region treba da bude ponosan na jedan ovakav projekat. Odlična produkcija i glumačka ekipa. Lepo je videti da originalne drame, kao one koje se mogu videti širom sveta, dolaze i sa Balkana i da predstavljaju univerzalne priče sa kojima možemo svi da se identifikujemo i budu zanimljive gledaocima širom sveta”, izjavio je Toni Džordan, glavni pisac i kreator serije.

null

Pod rediteljskom palicom Dušana Lazarevića, serija u kojoj uloge ostvaruje čak 200 glumaca sa prostora bivše Jugoslavije, ali i Albanije, Velike Britanije i Francuske, snimana je 120 dana na atrkativnim lokacijam širom regiona.

Lazarević, koji potpisuje režiju TV serija uspešno prikazivanih na BBC-u i Netflix-u, a lokalnoj publici je poznat po režiji prve sezone serije Žene sa Dedinja, sinoć je pozdravio festivalsku publiku i sa njom podelio svoje utiske rada na BESI: „Uložili smo puno truda da jedna dobro smišljena žanrovska priča, netipična za ovo područje, na autentičan način bude utkana u istorijski i kulturološki milje i mentalitet naroda ovog prostora. Vrhunska glumačka podela, inspirisan scenaristički rad i izuzetno kreativan autorski tim je moj dolazak u zemlju iz koje potičem, da bih prihvatio režiju Bese, na nezaboravan način doprineo ispunjenju stare želje.“

Koliko je bilo izazovno uvezati domaću i međunarodnu ekipu vrsnih autora i glumaca i uspešno odgovoriti najvišim produkcijskim standardima, producentkinja serije BESA, Tea Korolija, kazala je: „Rad na Besi bio je veliki izazov od samog početka, od razvoja scenarija i upoznavanja sa Tonyem Jordanom i njegovim načinom rada. Projekat je bio izrazito kompleksan u svakom segmentu. Igor Stoimenov i ja radili smo kao producentski tim i ispratili bukvalno svaku kreativnu odluku od mnogobrojnih verzija scenarija, preko castinga, rešavanja svih problema do finalnih verzija u montaži, i imali smo ogromnu odgovornost tokom ovog dugotrajnog procesa, gde smo sve vreme bili između engleskog tima i njihovih očekivanja i standarda, sa jedne strane, te naše ekipe i lokalnih uslovnosti i mogućnosti sa druge. Volim ovaj projekat i verujem u njega od prvog dana, i verovatno sam iz toga crpela snagu da guram do kraja najbolje što umem. Danas sam srećna kad vidim kako publika reaguje, i to mi je najveća nagrada.“

Sarajevskoj projekciji, između ostalih, sinoć su prisustvovali i Radivoje Raša Bukvić, glumac sa zavidnom međunarodnom karijerom, poznat po ulogama Die Hard 3 i Taken, a koji u ovoj seriji igra Uroša, jednu od glavnih uloga, te Arben Bajraktaraj, poznat po ulogama u filmovima Taken i serijalu Harry Potter, a kojeg će gledaoci BESE pratiti u ulozi Dardana.

Festivalsku premijeru svojim prisustvom uveličali su i ostali protagonisti serije, poput Grese Pallaske, Mensura Safqiua i Sebastiana Cavazza. Nakon glamura crvenog tepiha, ekipa je druženje nastavila na after partyju, priređenom u lokalu Dos Hermanos, gde su im se pridružila poznata svetskai regionalna imena iz sveta filma, koja tokom SFF-a borave u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Mediji

Guardian: Porodica Soprano najbolja TV serija 21. veka

Advertiser Serbia18. septembra 2019.

Saopštenje kompanije SBB: Udruženje “Efektiva” kao i vlast identičnim neistinama napada SBB

Advertiser Serbia17. septembra 2019.

Blic uz specijalno luksuzno izdanje slavi 23. rođendan

Advertiser Serbia16. septembra 2019.

Slovenački javni servis uvodi „porez na internet“

Advertiser Serbia16. septembra 2019.

Novo istraživanje otkrilo pozitivan uticaj televizije na današnje društvo

Advertiser Serbia11. septembra 2019.

Vikend u znaku RTS-a

Advertiser Serbia9. septembra 2019.

BBC i tehnološke kompanije zajedno u borbi protiv dezinformacija

Advertiser Serbia9. septembra 2019.

I prva i druga nagrada za Radio Beograd na festivalu „Profest“

Advertiser Serbia8. septembra 2019.

SQUID – Aplikacija za vesti stiže i u Srbiju

Advertiser Serbia3. septembra 2019.

Sedmično kretanje gledanosti TV programa do septembra 2019

Advertiser Serbia2. septembra 2019.

Vukosavljević: Skaredni sadržaji ne mogu na televizije sa nacionalnim frekvencijama

Advertiser Serbia29. avgusta 2019.

BBC razvija vlastitog glasovnog asistenta

Advertiser Serbia29. avgusta 2019.

Štamparija Borba prodala Novosti kompaniji Media 026 iz Smedereva

Advertiser Serbia27. avgusta 2019.

Nova SBB investicija u Srbiji: Počinje besplatna digitalizacija TV signala u Kragujevcu

Advertiser Serbia27. avgusta 2019.

Više od dva miliona gledalaca sinoć bilo uz RTS

Advertiser Serbia22. avgusta 2019.