Internet

Senat glasao za obnovu neutralnosti interneta

Internet

Američki Senat glasao je većinom od 52 prema 47 glasova za poništavanje odluke Federalne komisije za komunikacije (FCC) iz 2017. godine, kojom su ukinuta pravila neutralnosti interneta doneta u vreme administracije predsednika Obame

 

Za obnovu neutralnosti interneta glasali su svi demokratski i troje republikanskih senatora

Senat je usvojio rezoluciju kojom bi se poništila odluka FCC o deregulativi internet industrije. Ako bi rezolucija bila usvojena i u Predstavničkom domu i dobila potpis predsednika Trampa, internet provajderi bi morali da nastave da poštuju pravila koja zabranjuju blokiranje, usporavanje pristupa i plaćanje davanja prioriteta određenim internet adresama.

Federalna komisija za komunikacije, koju kontrolišu republikanci, u decembru je glasala za ukidanje pravila kojima se od internet provajdera traži da obezbede jednake osnove za celokupan saobraćaj na internetu.

Demokrate su isticale da odbacivanje tih pravila daje provajderima odrešene ruke da potiskuju određene sadržaje ili pak promovišu sajtove koji im plaćaju tu uslugu.

Republikanci insistiraju da i oni veruju u neutralnost interneta ali žele da je zaštite stvaranjem savremenijih zakona umesto primene zastarele regulatorne strukture.

Demokrate su odlučile da pitanje neutralnosti interneta pretvore u stranačko pitanje„, izjavio je republikanski senator Džon Tun. „Umesto da sarađuju sa republikancima da razviju trajne zakone o neutralnosti interneta, oni su odlučili da pokušaju da osvoje političke poene stranačkom rezolucijom koja neće ništa učiniti da trajno osigura neutralnost interneta.“

Pre glasanja, senator Ed Marki, demokrata iz Masačusetsa, pozvao je svoje kolege u Senatu da „ne obraćaju pažnju na armiju lobista koji marširaju hodnicima Kongresa u ime velikih internet provajdera.“

Lobisti su pokušali da ubede senatore da pravila neutralnosti interneta nisu potrebna jer će se „internet provajderi samoregulisati“, kao i da su blokiranje, usporavanje i plaćeno davanje prioriteta samo hipotetičke opasnosti“, naveo je Marki.

Lobističke grupe koje zastupaju sve velike kablovske i telekom kompanije apelovale su na senatore da odbace pokušaj da se obnove pravila neutralnosti interneta.

Male su šanse da će rezolucija proći Predstavnički dom. Potrebno je da je dobije 218 glasova a samo 160 kongresnih demokrata za sada podržava meru. Takođe, da bi zakon stupio na snagu potrebno je da ga potpiše Tramp, koji je kritikovao pravila o neutralnosti interneta.

Dok demokrate priznaju da je malo verovatno da će oboriti odluku Federalne komisije za komunikacije, oni vide to pitanje kao veliku političku želju birača iz svoje baze, što je prioritet pred kongresne izbore na sredini predsednikovog mandata.

 

Izvor: Glas Amerike

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Internet

Google u problemu: Korisnici iPhone-a traže milijarde dolara odštete

Advertiser Serbia24. maja 2018.

Zakerberg: Spreman sam da sprovedem promene i ispravim greške

Advertiser Serbia23. maja 2018.

Snapchat prikazuje reklame koje nije moguće preskočiti

Advertiser Serbia17. maja 2018.

Facebook sve posećeniji i pored skandala

Advertiser Serbia15. maja 2018.

Žitelji Berlina se protive dolasku Google-a

Advertiser Serbia15. maja 2018.

Zatvara se Google Research i pokreće novo istraživačko odeljenje – Google AI

Advertiser Serbia10. maja 2018.

Facebook zabranio reklame u vezi sa irskim referendumom o abortusu

Advertiser Serbia10. maja 2018.

IAB AdEx: Vrednost tržišta digitalnog marketinga u Srbiji 29,48 miliona evra

Advertiser Serbia9. maja 2018.

Srbi sve više kupuju online

Advertiser Serbia9. maja 2018.