Brendovi

Sberbank Srbija tokom 2018. godine ostvarila rast profitabilnosti od čak 63 odsto

BEOGRAD – Sberbank Srbija ostvarila je rast profitabilnosti od 63 odsto i postigla neto dobitod 1,31 milijardi dinara u 2018. godini

 

Porast broja korisnika, nova partnerstva, poboljšanje kvaliteta aktive, značajan porast poslovanja u transakcijama i depozita u svim segmentima poslovanja, zajedno s paušalnim operativnim troškovima bili su glavni pokretači ovakvih rezultata.

Ponosna sam što mogu da izjavim da je godina za nama, jedna od najuspešnijih godina za Sberbanku u Srbiji. Tokom 6 godina koliko poslujemo na srpskom tržištu, beležimo konstantan i kontinuiran rast u svim segmentima poslovanja. Posebno mi je zadovoljstvo što, zahvaljujući inovativnim i jedinstvenim proizvodima i izvrsnoj usluzi, baza naših klijenata je iz godinu u godinu sve veća i stabilnija”, izjavila je predsednica Izvršnog odbora Sberbanke, Marijana Vasilescu.

Sberbank je tokom 2018. godine ostvarila neto prihod od kamata u iznosu većem od četiri milijarde dinara dok je ukupan neto prihod od naknada nešto veći od 1,4 milijarde dinara, što predstavlja povećanje od 16 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Učešće prihoda od naknada u ukupnim prihodima je takođe u znatnom porastu u odnosu na 2017. godinu i iznosi 26 odsto.

U okviru poslovanja sa stanovništvom, Sberbank Srbija dodatno je ojačala i obogatila svoju ponudu u oblasti partnerstva, razvoja kartičnog poslovanja i digitalnih proizvoda i usluga. Opsežna anketa o zadovoljstvu klijenata koju je Sberbank Srbija sprovela tokom 2018. godine potvrdila je veoma visok nivo zadovoljstva klijenata. Čak sedam od deset ispitanika je spremno da preporuči usluge Sberbanke, što ovu banku stavlja na prvo mesto na srpskom tržištu.

Partnerstva su jedna od najvećih komparativnih prednosti naše banke. Biti deo najvećeg programa lojalnosti u regionu kao što je „Super Kartica” za nas je odlična osnova za postizanje snažnih poslovnih rezultata u segmentu poslovanja sa stanovništvom. Uspeh u ovom segmentu, naravno, bio je rezultat i veoma uspešne saradnje sa kompanijom NIS na zajedničkom projektu „Sa nama na putu”, koji je u proteklih godinu dana doneo odlične rezultate, a proglašen je i za najinovativniji bankarski proizvod u Srbiji”, dodalaje gospođa Vasilescu.

Konkurentne, transparentne i prilagođene ponude kredita dovele su do povećanja ukupnog kreditnog portfolija Sberbanke. Obim kredita na dan 31.12.2018. godine iznosio je čak 80.9 milijardi dinara, što je značajno povećanje u odnosu na 2017. godinu.
Ukupan iznos depozita stanovništva na dan 31.12.2018. godine iznosio je 47,8 milijardi evra, što predstavlja povećanje od 21 odsto. Ovakav rezultat očigledan je pokazatelj sve većeg poverenja koje klijenti imaju u banku. Takođe, stalni rad na unapređenju proizvoda i usluga rezultirao je rastom kredita stanovništvu za 14,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Tokom 2018. godine Sberbank Srbija nastavila je trend snažne migracije korisnika iz ekspozitura na digitalne kanale. Tako je u segmentu fizičkih lica broj korisnika koji su se registrovali za ove servise povećan za čak 52 odsto. Istovremeno, broj korisnika koji su aktivni na digitalnim kanalima povećan je za 50 odsto. Najveći rast je ostvaren u korišćenju mobilne bankarske aplikacije, koja je po istraživanjima korisničkog iskustva, najbolje ocenjeni proizvod banke, a gde je broj klijenata koji aktivno koristi aplikaciju povećan za čak 107 odsto.

U sektoru malih i srednjih preduzeća zabeleženo je povećanje nivoa depozita od 38,8 odsto, dok je evidentirani rast u sektoru velikih korporativnih klijenata iznosio 11,7 odsto.

Sberbank Srbija je na domaćem tržištu prepoznata kao most između srpskih i ruskih kompanija, što je rezultat značajnog učešća u spolјnoj trgovini sa Rusijom od čak 20 odsto.

Adekvatnost kapitala se iz godine u godinu poboljšava i na dan 31.12.2018. godine iznosila je 28.6 odsto, jednostavno ispunjavajući sve regulatorne zahteve.

Ključni rezultati ostvareni tokom 2018. godine:

• Ukupan iznos depozita od klijenata 87,9 milijardi dinara, što je povećanje od 15,6 milijardi dinara.
• Krediti klijentima iznose 85,9 milijardi dinara, sa značajnim poboljšanjem kvaliteta portfolija zahvaljujući smanjenju problematičnih kredita od 9,2 odsto.
• Broj klijenata bio je 148.776, štoje za 17 odsto više nego u 2017. godini.
• Učešće Banke u ukupnoj spolјnoj trgovini sa Rusijom dostiglo je 20 odsto.
• Realizovan rast neto prihoda od naknada iznosio je 16 odsto.
• Ukupna aktiva iznosila je 121,6 milijardi dinara, uz rast od skoro 5 odsto.

O Sberbank Europe Group
Sberbank Europe Grupa (Sberbank Europe AG) sa sedištem u Beču, Austrija, bankarska je grupacija u 100 procentnom vlasništvu Sberbank Rusija. Sberbank Europe Group prisutna je na osam tržišta Centralne i Istočne Evrope (CIE): u Austriji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj Republici, Nemačkoj, Mađarskoj, Sloveniji i Srbiji. Sberbank Europe Grupa ima preko 690.000 klijenata, zapošljava 4,080 ljudi u 191 ekspozituri širom Evrope. Zaključno sa 30. junom 2018. godine ukupana aktiva Sberbank Europe iznosi 11,8 milijardi eura.
Website: www.sberbank.at

O Sberbank Srbija
Sberbank Srbija je deo Sberbank Europe Grupe. Prisutna je na celoj teritoriji Srbije, sa ukupno 33 ekspoziture u 21 gradu (zaključno sa 31.12.2016. godine).

Sberbank Srbija je univerzalna banka koja pruža sve vrste usluga i proizvoda kako za fizička lica, tako i za mala, srednja i velika preduzeća. U kombinaciji sa stručnošću i usmerenošću zaposlenih na klijente, Sberbank Srbija je jedinstven partner u građenju mostova između kompanija u Srbiji, Rusiji i Zajednici nezavisnih država sa sveobuhvatnim portfolijom bankarskih usluga.

Sberbank Srbija kao prva banka u Srbiji, pristupila je u januaru mesecu 2017. godine prestižnom međunarodnom sertifikacijskom programu „Customers’ Friend“, potvrdivši time izrazito visok nivo kvaliteta usluge i odnos sa svojim klijentima i zaposlenima. Sberbank Srbija zasluženo nosi medalju “Jer cenimo naše klijente“.

Zvaničan sajt: www.sberbank.rs

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Brendovi

Nova Schweppes boca ispirisana originalom iz 1783. godine predstavljena na Noći muzeja

Advertiser Serbia19. maja 2019.

MAXI opet omiljeni supermarket kupaca

Advertiser Serbia19. maja 2019.

22 nagrade za vina Tikveš na takmičenjima u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Švajcarskoj

Advertiser Serbia19. maja 2019.

Potrošači izglasali – Nectar Family najomiljeniji brend u Srbiji u kategoriji „Bezalkoholni napici“

Advertiser Serbia16. maja 2019.

Plazma najomiljenija kod potrošača

Advertiser Serbia16. maja 2019.

Google razvija mašinsko učenje za mobilne uređaje

Advertiser Serbia14. maja 2019.

Humanitarna fondacija „Za dečje srce“ već 27 godina pomaže mališanima sa kardio-torakalnim bolestima

Advertiser Serbia14. maja 2019.

Dobavljači lakše do multinacionalnih kompanija

Advertiser Serbia13. maja 2019.

Tradicionalna uskršnja donacija Banci hrane Beograd – Prikupljeno više od 10 tona namirnica za najsiromašnije

Advertiser Serbia12. maja 2019.

Samsung daruje poklone kupcima Galaxy S10 serije

Advertiser Serbia10. maja 2019.

Nelt raspisao konkurs za plaćeni edukativni program „Dobar start 5“

Advertiser Serbia9. maja 2019.

Novo Jacobs zadovoljstvo za sve ljubitelje tradicionalne kafe

Advertiser Serbia9. maja 2019.

Triglav osiguranje Beograd na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Advertiser Serbia9. maja 2019.

Češka trgovcima zabranila bacanje hrane

Advertiser Serbia8. maja 2019.

Portfolio Nokia pametnih telefona sa Android Enterprise Recommended oznakom nudi najširi opseg uređaja za poslovne korisnike odobrenih od strane kompanije Google

Advertiser Serbia8. maja 2019.