Brendovi

Sastav visokokvalitetnih energetskih pića nije mit

Brendovi

Energetska pića, kao pića najnovije generacije, poslednjih godina su preplavila tržište prateći potrebe savremenih potrošača

 

Prema mišljenju nutricionista, svojim nutritivnim sastavom zadovoljavaju kriterijume naziva „energetska“ zato što vrlo brzo posle konzumacije dolazi do povećanja budnosti, koncentracije i priliva energije neophodnih za obavljanje kako svakodnevnih, tako i složenih fizičkih aktivnosti. Uzevši u obzir njihov specifičan sastav koji izaziva direktan fiziološki odgovor organizma, važno je da se pri izboru energetskih pića opredelimo za proizvođače koji koriste vrhunske sirovine, poštuju stroge procedure o higijensko-sanitetskim uslovima tehnološkog procesa proizvodnje, i ne sadrže konzervanse, već podležu pasterizaciji, što dodatno doprinosi kvalitetu proizvoda.

Visokokvalitetna energetska pića sadrže visok procenat vode i stoga su pogodna za nadoknadu tečnosti u organizmu, pogotovo u toplijem periodu godine, kada su potrebe za tečnošću povećane.

Šećer koji se nalazi u ovim pićima utiče na brzi priliv energije što direktno utiče na porast glukoze u krvi, inicirajući lučenje insulina, tako da osobe koje boluju od Diabetes Mellitusa (šećerne bolesti) moraju da budu obazrive prilikom upotrebe energetskih napitaka. Sa druge strane, u slučaju naglog pada šećera u krvi, dijabetičari opravdano mogu da popiju energetsko piće radi brzog regulisanja glikemije i izbegavanja daljih komplikacija. Kofein sadržan u energetskim pićima utiče na bolji dotok krvi do mozga i istovremeno povećava budnost zbog povećanja srčane frekvencije, pa se zato osobama sa srčanim problemima ograničava unos ovih pića“, objašnjava nutricionista dijetetičar- specijalista javnog zdravlja, Ana Todorović.

Taurin, sastojak visokokvalitetnih energetskih napitaka, je aminokiselina koja se u velikoj količini može naći u srcu i mozgu, i dodaje se energetskim pićima sa ciljem poboljšanja fizičke aktivnosti. Uočen je pozitivan uticaj ove aminokiseline na kontrolu visokog krvnog pritiska i srčanih oboljenja zbog njenog jakog antioksidativnog dejstva. Taurin utiče na mentalne sposobnosti (pamćenje, pažnju) i bezbedan je za odrasle, a važno je i naglasiti da se višak taurina izlučuje putem bubrega. U sastavu visokoenergetskih pića prisutni su vitamini iz grupe B koji blagotvorno utiču na naš vid, kožu i mentalne sposobnosti, smanjuju umor i povećavaju dotok energije.

Ključ je u umerenosti

Evropska agencija za bezbednost hrane (European Food Safety Authority- EFSA), posle sprovedene kredibilne studije, utvrdila je da 400 mg dnevnog unosa kofeina ne predstavlja nikakve zdravstvene rizike kod odraslih osoba u opštoj populaciji. Jedna limenka od 250 ml energetskog pića sadrži 80 mg kofeina što je ekvivalent šoljici espresa, dve šolje crnog čaja ili 150 g čokolade. Iako se energetski napici ne preporučuju deci i trudnicama, podaci ukazuju da oni unose kofein posredstvom drugih namirnica u istoj, ili čak i u većoj količini.

Jedan proizvođač visokokvalitetnih energetskih pića nedavno je kreirao nov, inovativan proizvod. Ovaj napitak sadrži čak 60% manje šećera u odnosu na uobičajenih 10,9g/100ml, kao i BCCA esencijalne aminokiseline – leucin, izoleucin i valin, koje organizam ne može samostalno da sintetiše, a veoma su važne jer utiču na oporavak, očuvanje i izgradnju mišićne mase. U slučaju deficita energije, organizam je crpi iz ovih aminokiselina. L karnitin, koji je takođe prisutan, učestvuje u procesima sagorevanja masti i povoljno utiče na kardiovaskularni sistem“, objašnjava nutricionista Ana Todorović.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Brendovi

Dan mladih na SBB festivalu u Beogradu

Advertiser Serbia26. juna 2019.

Vlasnik Novog lista želi da preuzme trgovinski lanac Metro

Advertiser Serbia24. juna 2019.

Samsung transformiše bioskopski doživljaj sa Onyx Cinema LED ekranom u Evropi i širom sveta

Advertiser Serbia24. juna 2019.

Campari masterclass i nezaboravna žurka u srcu Beograda

Advertiser Serbia24. juna 2019.

Kanski lavovi za kampanju kompanije Coca-Cola „Try not to hear this”

Advertiser Serbia24. juna 2019.

Kako će se promeniti kupovina na internetu u Srbiji

Advertiser Serbia24. juna 2019.

Vlada Srbije usvojila prеdlog zakona o trgovini

Advertiser Serbia22. juna 2019.

U Crnoj Gori od jeseni prodavnice i supermarketi ne rade nedeljom

Advertiser Serbia22. juna 2019.

Telenor pustio u rad prvu 5G baznu stanicu

Advertiser Serbia21. juna 2019.

SBERBANK SRBIJA s Tamarom u akciji

Advertiser Serbia21. juna 2019.

Predlozi za novi Zakon o zaštiti potrošača do 28. juna

Advertiser Serbia20. juna 2019.

Telenor sutra pušta u rad prvo 5G okruženje

Advertiser Serbia20. juna 2019.

Smart digitalni servisi SBERBANKE

Advertiser Serbia19. juna 2019.

Logo kompanije Adidas nevažeći, nedostaje mu posebnost

Advertiser Serbia19. juna 2019.

Beiersdorf kupuje Coppertone od kompanije Bayer

Advertiser Serbia18. juna 2019.