Brendovi

Sastav visokokvalitetnih energetskih pića nije mit

Brendovi

Energetska pića, kao pića najnovije generacije, poslednjih godina su preplavila tržište prateći potrebe savremenih potrošača

 

Prema mišljenju nutricionista, svojim nutritivnim sastavom zadovoljavaju kriterijume naziva „energetska“ zato što vrlo brzo posle konzumacije dolazi do povećanja budnosti, koncentracije i priliva energije neophodnih za obavljanje kako svakodnevnih, tako i složenih fizičkih aktivnosti. Uzevši u obzir njihov specifičan sastav koji izaziva direktan fiziološki odgovor organizma, važno je da se pri izboru energetskih pića opredelimo za proizvođače koji koriste vrhunske sirovine, poštuju stroge procedure o higijensko-sanitetskim uslovima tehnološkog procesa proizvodnje, i ne sadrže konzervanse, već podležu pasterizaciji, što dodatno doprinosi kvalitetu proizvoda.

Visokokvalitetna energetska pića sadrže visok procenat vode i stoga su pogodna za nadoknadu tečnosti u organizmu, pogotovo u toplijem periodu godine, kada su potrebe za tečnošću povećane.

Šećer koji se nalazi u ovim pićima utiče na brzi priliv energije što direktno utiče na porast glukoze u krvi, inicirajući lučenje insulina, tako da osobe koje boluju od Diabetes Mellitusa (šećerne bolesti) moraju da budu obazrive prilikom upotrebe energetskih napitaka. Sa druge strane, u slučaju naglog pada šećera u krvi, dijabetičari opravdano mogu da popiju energetsko piće radi brzog regulisanja glikemije i izbegavanja daljih komplikacija. Kofein sadržan u energetskim pićima utiče na bolji dotok krvi do mozga i istovremeno povećava budnost zbog povećanja srčane frekvencije, pa se zato osobama sa srčanim problemima ograničava unos ovih pića“, objašnjava nutricionista dijetetičar- specijalista javnog zdravlja, Ana Todorović.

Taurin, sastojak visokokvalitetnih energetskih napitaka, je aminokiselina koja se u velikoj količini može naći u srcu i mozgu, i dodaje se energetskim pićima sa ciljem poboljšanja fizičke aktivnosti. Uočen je pozitivan uticaj ove aminokiseline na kontrolu visokog krvnog pritiska i srčanih oboljenja zbog njenog jakog antioksidativnog dejstva. Taurin utiče na mentalne sposobnosti (pamćenje, pažnju) i bezbedan je za odrasle, a važno je i naglasiti da se višak taurina izlučuje putem bubrega. U sastavu visokoenergetskih pića prisutni su vitamini iz grupe B koji blagotvorno utiču na naš vid, kožu i mentalne sposobnosti, smanjuju umor i povećavaju dotok energije.

Ključ je u umerenosti

Evropska agencija za bezbednost hrane (European Food Safety Authority- EFSA), posle sprovedene kredibilne studije, utvrdila je da 400 mg dnevnog unosa kofeina ne predstavlja nikakve zdravstvene rizike kod odraslih osoba u opštoj populaciji. Jedna limenka od 250 ml energetskog pića sadrži 80 mg kofeina što je ekvivalent šoljici espresa, dve šolje crnog čaja ili 150 g čokolade. Iako se energetski napici ne preporučuju deci i trudnicama, podaci ukazuju da oni unose kofein posredstvom drugih namirnica u istoj, ili čak i u većoj količini.

Jedan proizvođač visokokvalitetnih energetskih pića nedavno je kreirao nov, inovativan proizvod. Ovaj napitak sadrži čak 60% manje šećera u odnosu na uobičajenih 10,9g/100ml, kao i BCCA esencijalne aminokiseline – leucin, izoleucin i valin, koje organizam ne može samostalno da sintetiše, a veoma su važne jer utiču na oporavak, očuvanje i izgradnju mišićne mase. U slučaju deficita energije, organizam je crpi iz ovih aminokiselina. L karnitin, koji je takođe prisutan, učestvuje u procesima sagorevanja masti i povoljno utiče na kardiovaskularni sistem“, objašnjava nutricionista Ana Todorović.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Brendovi

Povratak Dr. Martens-a u velikom stilu

Advertiser Serbia19. avgusta 2019.

U Velikoj Britaniji zabranjena reklama za električni Golf zbog rodnih stereotipa

Advertiser Serbia18. avgusta 2019.

Zagrebačka kompanija Zhejiang će morati da uništi svu sportsku obuću koja podseća na Adidas

Advertiser Serbia16. avgusta 2019.

Budućnost fotografije i videografije je u Canon-ovim rukama, zahvaljujući EISA 2019 nagradama

Advertiser Serbia16. avgusta 2019.

Fijat potvrdio da će se novi terenac sa sedam sedišta proizvoditi u Srbiji

Advertiser Serbia14. avgusta 2019.

Walmart povukao iz prodaje nasilne video igre i reklame

Advertiser Serbia13. avgusta 2019.

Verizon prodaje Tumblr vlasniku WordPress-a

Advertiser Serbia13. avgusta 2019.

Mađarska: Blokada kompanije Coca-Cola zbog gej reklame

Advertiser Serbia12. avgusta 2019.

Versace uništio robu i izvinio se Kini zbog pogrešnih naziva na etiketama

Advertiser Serbia12. avgusta 2019.

Beograd od 1. januara zabranjuje plastične kese

Advertiser Serbia12. avgusta 2019.

Jagodinsko pivo se vraća na rafove

Advertiser Serbia10. avgusta 2019.

Mercator prodaje 13 šoping centara u ex-YU zemljama

Advertiser Serbia9. avgusta 2019.

Nova Samsung Galaxy Note serija telefona u Telenoru

Advertiser Serbia8. avgusta 2019.

Mercator-S prikuplja ponude za prodaju Roda centra na Novom Beogradu

Advertiser Serbia7. avgusta 2019.

Rumunija uvodi porez na slatka bezalkoholna pića

Advertiser Serbia7. avgusta 2019.