Mediji

Saopštenje United Group: Zašto već mesec dana nijedna institucija u Srbiji ne istražuje plan eliminacije slobodnih medija i SBB-a?

Mediji

Ni posle mesec dana od kada su novinari N1 otkrili tajna dokumenta Telekoma o planovima za saradnju sa Telenorom, koji imaju za cilj gušenje medija N1 i Nova S i uništenje SBB kompanije, nijedna nadležna institucija u Srbiji nije reagovala i pokrenula istragu

 
„Namera uništenja konkurenta na tržištu ne zanima tužilaštvo, kod kojeg uopšte nema naznaka da će pokrenuti bilo kakav postupak iz svoje nadležnosti, ispitati obelodanjena dokumenta i pozadinu saradnje Telekoma i Telenora.
U institucijama kojima je posao da provere dokaze i istraže nezakonite postupke vlada upadljiva tišina, dok u isto vreme najviši predstavnici vlasti brane Telekom, unapred ga amnestirajući pričom o “internim aktima” i “neprimerenom jeziku”.
Upravo ovim navodima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno je stao u odbranu kartela Telekoma i Telenora, kao i Vladimira Lučića, generalnog direktora Telekoma, koji je stavio svoj potpis na zvanična dokumenta o eliminaciji SBB-a i gušenju medija N1 i Nova S.

United Grupa javno pita sve zaposlene u nadležnim institucijama u Srbiji da li su odlučili da ne rade posao za koji su odgovorni i za koji ih građani Srbije plaćaju, zato što je predsednik presudio u ime svih njih?
Da li tužilaštvo mesec dana ćuti, jer je predsednik Vučić zaključio da ne treba zamerati Telekomu što želi opstanak na tržištu? Da li policija i bezbednosne službe ne sprovode radnje iz svoje nadležnosti, jer ih od dogovora čiji je cilj uništenje konkurenta, više zanima da ispituju kako su procureli skandalozni dokumenti iz Telekoma?
Ni Ministarstvo kulture i informisanja ne interesuje što je cilj sporazuma uspostavljanje dominacije medijskih sadržaja državnog operatora, koji ne bi smeo ni da ima medije po medijskim propisima i uprkos tome što je svaki monopol u javnom informisanju zabranjen.

Zašto i Vlada Srbije na čelu sa Anom Brnabić koja daje novac građana za otvaranje svakog novog radnog mesta u Srbiji, nema problem sa ciljevima državnog Telekoma da u saradnji sa Telenorom uništi kompaniju sa 2.700 zaposlenih u Srbiji, koja je do sada uložila 900 miliona evra i planira još 240 miliona u naredne tri godine?

Jedina se oglasila Komisija za zaštitu konkurencije, ali tako što je svela uspostavljanje saradnje sa jasnim anti-konkurencijskim ciljevima i potencijalno značajnim anti-konkurencijskim efektima na pitanje čistog administrativno-birokratskog odobravanja izuzeća od restriktivnog sporazuma, kao da ne vidi ništa sporno u nameri uništavanja konkurenta i ujedno prejudicirajući kakav će biti ishod postupka.

Postavljamo javno pitanje svim nadležnim institucijama u Srbiji zašto ignorišu nameru uništenja jednog od najvećih stranih investitora u Srbiji United Grupe? Da li je na delu zabrana pokretanja postupaka, jer su Telekom i Telenor za svoj dogovor dobili potpunu podršku vlasti i predsednika Srbije Aleksandra Vučića?

United Grupa obaveštava sve građane Srbije da očigledni dokazi o uništenju slobodnih medija N1 i Nova S, kao i SBB kompanije već mesec dana nisu povod da institucije rade svoj posao. O pritiscima vlasti i lično Aleksandra Vučića, da se afera Telekoma i Telenora zataška i ne istražuje, obavestili smo sve nadležne institucije u Evropskoj uniji, uvereni da nije moguće da u današnjoj Evropi postoji zemlja u kojoj zakoni ne važe, ako predsednik tako kaže,“ navodi se u saopštenju.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Mediji

Australija usvojila zakon kojim nalaže Facebook-u i Google-u da plaćaju prenošenje vesti

Advertiser Serbia25. februara 2021.

Pojavio se lažni portal „Južnih vesti“

Advertiser Serbia25. februara 2021.

Saopštenje: United Grupa i SBB pozivaju RATEL da pokrene formalnu proceduru za aukciju 5G mreže u Srbiji

Advertiser Serbia24. februara 2021.

Saopštenje United Group: Telenor da pokaže zalaganje za konkurentnost omogućavanjem ulaska SBB na tržište mobilne telefonije

Advertiser Serbia24. februara 2021.

Google pristao da plaća sadržaje koje objavljuju mediji u vlasništvu Ruperta Mardoka

Advertiser Serbia18. februara 2021.

Google će zbog autorskih prava francuskim medijima platiti 76 miliona dolara

Advertiser Serbia16. februara 2021.

United Grupa preuzima bugarske operatore Net1 i ComNet Sofia

Advertiser Serbia12. februara 2021.

SBB omiljeni internet provajder i jedan od najpoželjnijih poslodavaca mladih u Srbiji

Advertiser Serbia12. februara 2021.

Preminuo Lari Flint, osnivač magazina Hustler

Advertiser Serbia11. februara 2021.

Crne naslovnice na poljskim nezavisnim medijima zbog poreza na reklame

Advertiser Serbia11. februara 2021.

United Grupa ponovo ima najbržu mobilnu mrežu u Evropi prema merenju Ookle®

Advertiser Serbia10. februara 2021.

Uskoro stiže EON Connect: SBB predstavlja revoluciju u bezbednosti interneta

Advertiser Serbia9. februara 2021.

YouTube umetnicima i medijima isplatio 30 milijardi dolara

Advertiser Serbia9. februara 2021.

750.000 britanskih penzionera neće da plaća pretplatu za BBC

Advertiser Serbia8. februara 2021.

Gospodar Prstenova je najskuplja TV serija u istoriji

Advertiser Serbia7. februara 2021.