Agencije

Saatchi & Saatchi Croatia & Violeta: Ovo pakovanje je smeće i na to smo ponosni

Violeta, regionalni lider u proizvodnji i razvoju proizvoda za održavanje higijene doma, odlučila je da svojim primerom predvodi promenu u pristupu razvoja i oblikovanja pakovanja proizvoda na našim prostorima

 

Imajući u vidu uticaj robe široke potrošnje na okolinu i održivost životne sredine, Violeta je odlučila da bude lider na tržištu kada je reč o ekološkoj održivosti ambalaže pakovanih proizvoda.

Po poslednjim dostupnim podacima Eurostata, prosečni građanin EU godišnje svojom potrošnjom proizvede čak 169,7 kg otpada, koji se generiše samo od odbačene ambalaže i bespotrebnog pakovanja proizvoda robe široke potrošnje. U ukupnim bi brojkama ovo značilo da građani EU proizvedu preko 80 miliona tona otpada samo zbog loših, nefunkcionalnih ili nemarno osmišljenih pakovanja proizvoda.

Violeta ove brojke shvata ozbiljno pa je tako odlučila da, koliko god je moguće, uloži dodatne napore u dizajn i oblikovanje novih proizvoda, sa ciljem da oni minimalno štete našoj životnoj sredini.

Ovih dana, police svih prodavnica u Hrvatskoj pune se prvim Violetinim proizvodom osmišljenim radi očuvanja životne sredine. Radi se o toalet papiru, proizvodu koji nam je svima potreban i o kojem previše ne razmišljamo. Violeta je odlučila da svoj novi toalet papir pakuje u ništa manje, nego u iskoristivu vreću za otpad. Razmišljanje je vrlo jednostavno, kada već bacamo ambalažu zašto je ne bismo iskoristili kao vreću za smeće.

null

null

Pakovanje Violetinog novog toalet papir dizajnirano je u potpunosti kao i svako drugo pakovanje ovog prizvoda, osim što u sebi ima integrisanu i tipičnu vezicu za zatvaranje, kakve koristimo na kupljenim vrećama za odlaganje otpada. S ovom malom intervencijom na pakovanju, nastao je zaista veliki proizvod – proizvod s misijom.

Novi Violetin toalet papir sa pakovanjem s dvostrukom namenom, ima potencijal da smanji ukupnu proizvodnju otpada na godišnjem nivou za 10.552 kg. To je možda mali korak, ali je prvi u odgovornom smeru.

Na razvoju ideje i samog dizajna pakovanja od početka je učestvovala i hrvatska agencija Saatchi&Saatchi. Saatchi je umesto standardnog brandinga i komunikacijske kampanje, kakve se redovno rade prilikom lansiranjanovih proizvoda, predložio da pakovanje bude glavni komunikacijski kanal.

null

null

Ovom prilikom nismo želeli da koristimo standardne metode brandinga, osmislimo zgodno ime i složimo još jedan logo s “eko” ilustracijom ili vrckavi hipsterski slogan, već smo shvatili važnost i različitost ovog proizvoda jer se razlikuje od svih drugih na našem, a i svetskom tržištu. Pokušali smo da stvorimo brand s misijom podizanja svesti javnosti a i naše industrije o uticaju robe široke potrošnje, pa i samih brandova na životnu sredinu”. – izjavili su iz Saatchi-ja.

Istovremeno, iz Violete najavljuju da je ovo tek prvi u nizu planiranih proizvoda koji će jedan za drugim raditi na tome da se ta svest javnosti poveća.

null

Pakovanja i ambalaže osuđene su na to da završe u smeću, ako je to tako zašto ih onda i mi sami ne bismo iskoristili kao vreće za odlaganje otpada. Nadamo se da će ovaj primer iz Violete podstaknuti i druge proizvođače da počnu da razmišljaju o uticaju njihove ambalaže na okolinu, a potrošače da razmišljaju o iskoristivosti svake ambalaže kao sredstva za odlaganje otpada, jer takvih mogućnosti ima na pretek.

Ceo projekt pogledajte na: www.behance.net/gallery/91390399/Dual-purpose

Saatchi&Saatchi Croatia

Ivan Tanić – Creative Director
Nebojša Cvetković – Art Director
Ivan Pavičić – Senior Copywriter
Robert Pešić – Client Service Director
Marija Belamarić – Account Executive

Violeta

Ljubica Čorluka – Marketing Director
Dijana Bilić – Marketing Manager

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] SEÑOR: „Prilika života“ za ISKON

Advertiser Serbia20. februara 2020.

Deca biraju operu – zahvaljujući brokoliju

Advertiser Serbia19. februara 2020.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2019/20] ROBERT BOHINEC, Futura DDB: „U kreativnom smislu, 2019. godina bila je sjajna za Futuru“

Advertiser Serbia19. februara 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] DRIVE i MCCANN BEOGRAD: „NeXtvARna Avantura“ za NEXT

Advertiser Serbia19. februara 2020.

Webfluential – Najveća „influencer peformance“ marketinška platforma za brendove i agencije od sada i u Hrvatskoj

Advertiser Serbia18. februara 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Summer Get Together“

Advertiser Serbia18. februara 2020.

[POGLED SA VRHA 2019/20] MIJA GAČNIK KRPIČ, Futura DDB: „Više od bilo koje nagrade znače nam zadovoljni klijenti, koji uz našu pomoć postižu bolje poslovne rezultate“

Advertiser Serbia14. februara 2020.

Nova studija ističe efikasnost oglasa u trajanju od 2 sekunde

Advertiser Serbia13. februara 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] MCCANN SARAJEVO, UM SARAJEVO i AQUA DIGITAL: „Olimpija – Manji od 37″ za brend OLIMPIJA (The Coca-Cola Company)

Advertiser Serbia13. februara 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] IMAGO OGILVY: „Spomenik neisklesanom tijelu“ za PIPI

Advertiser Serbia12. februara 2020.

Grayling predstavlja pet ključnih marketinških i komunikacijskih trendova za 2020

Advertiser Serbia11. februara 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] MCCANN BEOGRAD i DRIVE: „#StayClean“ za EXIT

Advertiser Serbia11. februara 2020.

[POGLED SA VRHA 2019/20] BRANISLAV ČERUBDŽIĆ, Homepage.Creative.Digital.: „U 2019 smo iskristalisali neke zamisli i doneli nove strateške odluke“

Advertiser Serbia7. februara 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] REPRESENT COMMUNICATIONS: „125 godina Beogradske berze“ za Beogradsku berzu

Advertiser Serbia7. februara 2020.

Novi alat za medija planiranje kampanja na vozilima gradskog prevoza

Advertiser Serbia6. februara 2020.