Agencije

Saatchi & Saatchi Croatia & Violeta: Ovo pakovanje je smeće i na to smo ponosni

Violeta, regionalni lider u proizvodnji i razvoju proizvoda za održavanje higijene doma, odlučila je da svojim primerom predvodi promenu u pristupu razvoja i oblikovanja pakovanja proizvoda na našim prostorima

 

Imajući u vidu uticaj robe široke potrošnje na okolinu i održivost životne sredine, Violeta je odlučila da bude lider na tržištu kada je reč o ekološkoj održivosti ambalaže pakovanih proizvoda.

Po poslednjim dostupnim podacima Eurostata, prosečni građanin EU godišnje svojom potrošnjom proizvede čak 169,7 kg otpada, koji se generiše samo od odbačene ambalaže i bespotrebnog pakovanja proizvoda robe široke potrošnje. U ukupnim bi brojkama ovo značilo da građani EU proizvedu preko 80 miliona tona otpada samo zbog loših, nefunkcionalnih ili nemarno osmišljenih pakovanja proizvoda.

Violeta ove brojke shvata ozbiljno pa je tako odlučila da, koliko god je moguće, uloži dodatne napore u dizajn i oblikovanje novih proizvoda, sa ciljem da oni minimalno štete našoj životnoj sredini.

Ovih dana, police svih prodavnica u Hrvatskoj pune se prvim Violetinim proizvodom osmišljenim radi očuvanja životne sredine. Radi se o toalet papiru, proizvodu koji nam je svima potreban i o kojem previše ne razmišljamo. Violeta je odlučila da svoj novi toalet papir pakuje u ništa manje, nego u iskoristivu vreću za otpad. Razmišljanje je vrlo jednostavno, kada već bacamo ambalažu zašto je ne bismo iskoristili kao vreću za smeće.

null

null

Pakovanje Violetinog novog toalet papir dizajnirano je u potpunosti kao i svako drugo pakovanje ovog prizvoda, osim što u sebi ima integrisanu i tipičnu vezicu za zatvaranje, kakve koristimo na kupljenim vrećama za odlaganje otpada. S ovom malom intervencijom na pakovanju, nastao je zaista veliki proizvod – proizvod s misijom.

Novi Violetin toalet papir sa pakovanjem s dvostrukom namenom, ima potencijal da smanji ukupnu proizvodnju otpada na godišnjem nivou za 10.552 kg. To je možda mali korak, ali je prvi u odgovornom smeru.

Na razvoju ideje i samog dizajna pakovanja od početka je učestvovala i hrvatska agencija Saatchi&Saatchi. Saatchi je umesto standardnog brandinga i komunikacijske kampanje, kakve se redovno rade prilikom lansiranjanovih proizvoda, predložio da pakovanje bude glavni komunikacijski kanal.

null

null

Ovom prilikom nismo želeli da koristimo standardne metode brandinga, osmislimo zgodno ime i složimo još jedan logo s “eko” ilustracijom ili vrckavi hipsterski slogan, već smo shvatili važnost i različitost ovog proizvoda jer se razlikuje od svih drugih na našem, a i svetskom tržištu. Pokušali smo da stvorimo brand s misijom podizanja svesti javnosti a i naše industrije o uticaju robe široke potrošnje, pa i samih brandova na životnu sredinu”. – izjavili su iz Saatchi-ja.

Istovremeno, iz Violete najavljuju da je ovo tek prvi u nizu planiranih proizvoda koji će jedan za drugim raditi na tome da se ta svest javnosti poveća.

null

Pakovanja i ambalaže osuđene su na to da završe u smeću, ako je to tako zašto ih onda i mi sami ne bismo iskoristili kao vreće za odlaganje otpada. Nadamo se da će ovaj primer iz Violete podstaknuti i druge proizvođače da počnu da razmišljaju o uticaju njihove ambalaže na okolinu, a potrošače da razmišljaju o iskoristivosti svake ambalaže kao sredstva za odlaganje otpada, jer takvih mogućnosti ima na pretek.

Ceo projekt pogledajte na: www.behance.net/gallery/91390399/Dual-purpose

Saatchi&Saatchi Croatia

Ivan Tanić – Creative Director
Nebojša Cvetković – Art Director
Ivan Pavičić – Senior Copywriter
Robert Pešić – Client Service Director
Marija Belamarić – Account Executive

Violeta

Ljubica Čorluka – Marketing Director
Dijana Bilić – Marketing Manager

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

JOVAN STOJANOVIĆ: Zašto ne smemo stati?

Advertiser Serbia27. marta 2020.

Šta brendovi mogu da rade tokom i posle COVID-19

Advertiser Serbia25. marta 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] MCCANN SARAJEVO, UM SARAJEVO i DEGORDIAN BiH: „dm Ženska utrka“ za DM DROGERIE MARKT BOSNA i HERCEGOVINA

Advertiser Serbia25. marta 2020.

Dr BORISLAV MILJANOVIĆ: Komunikacija u doba korone

Advertiser Serbia24. marta 2020.

TOMICA OREŠKOVIĆ: Šta sam naučio tokom rada od kuće

Advertiser Serbia20. marta 2020.

ADISA POBRIĆ: Veštine čarobnjaka u doba korone – Kako raditi od kuće kada imate decu

Advertiser Serbia20. marta 2020.

MCCANN WORLDGROUP najefektivnija agencijska mreža prema WARC izveštaju za 2020

Advertiser Serbia20. marta 2020.

Petrol-ov „Pobednički servis“ osvojio Bronzu na European Sponsorship Awards (ESA)

Advertiser Serbia18. marta 2020.

MILEVA SERATLIĆ: Korona alarm – buđenje lične i kolektivne odgovornosti

Advertiser Serbia18. marta 2020.

Stručnjaci komunikacijske industrije odabrali finaliste Effie Awards Croatia 2020

Advertiser Serbia18. marta 2020.

MILOJE SEKULIĆ: Da li u kriznim vremenima treba smanjivati marketinške aktivnosti?

Advertiser Serbia17. marta 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Beba bira gde“ za brend ROSA (The Coca-Cola Company)

Advertiser Serbia12. marta 2020.

Boris Ličina Borja novo pojačanje digitalnog tima kreativne agencije I TO NIJE SVE!

Advertiser Serbia11. marta 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] SEÑOR: „Veliki hrvatski naivci“ za CERT.hr (CARNET – Hrvatska akademska i istraživačka mreža)

Advertiser Serbia10. marta 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] MCCANN BEOGRAD, UM BEOGRAD i DRIVE: „Ne odričem se“ za NVO DA SE ZNA

Advertiser Serbia9. marta 2020.