Dizajn

RTS 3: Novo ime i znak programa kulture i umetnosti

Dizajn

BEOGRAD – Od juče, specijalizovani celodnevni program kulture i umetnosti RTS Digital promenio je naziv i vizuelni identitet u RTS 3

Na pragu prelaska sa analognog na digitalni sistem emitovanja, od samog početka emitovanja 2008. godine, ovaj program se razvio u kanal prepoznatljivog identiteta, kao jedinstveni TV kanal kulture i umetnosti.

Osim značajne programske misije u približavanju kulturno-umetničkih sadržaja domaće i strane proizvodnje vrhunskog kvaliteta najširoj publici, ovaj program tokom proteklih šest i po godina emitovanja ima značajnu tehničko-tehnološku misiju u tranziciji na digitalnu tehnologiju i standarde u proizvodnji i emitovanju programa koje donosi novo doba televizije.

Ovo je prvi domaći program koji se od prvog dana emituje u formatu slike 16:9.

U skladu sa jasnim ciljevima i uredničkom koncepcijom iskazanom u realizovanom emitovanju tokom prethodnih godina, RTS će na svom celodnevnom specijalizovanom programu kulture i umetnosti – RTS 3, nastaviti da emituje program koji je namenjen zahtevnim gledaocima i pridobijanju njihovog poverenja, kako u pogledu kvaliteta slike i zvuka tako i kvaliteta emitovanih emisija i drugih sadržaja.

U buduće RTS 3 će istovremeno nastojati ne samo da održi postignuti nivo kvaliteta nego i da dopre do gledalaca povećanim brojem emisija proizvedenih u HD tehnologiji i još probranijim programskim sadržajima: muzičkim, kulturno-umetničkim, dokumentarnim, dečjim… poštujući postavljene i uspostavljajući nove standarde kvaliteta.

STRUKTURA RTS 3 PO PROGRAMSKIM BLOKOVIMA EMITOVANjA

Specijalizovani program kulture i umetnosti se emituje 24 sata dnevno, od čega osam sati premijerno i dva puta reprizno:
Premijerni blok – 16,00 do 00,00
prva repriza – 00,00 do 08,00 (narednog dana) i
druga repriza – 08,00 do 16,00.

TIP PROGRAMA

RTS 3 je specijalizovani program kulture i umetnosti. Budući da je nekomercijalni program u programskoj šemi nema reklamnih blokova niti bilo koje druge programske mogućnosti za ostvarivanje profita.

null

PROFIL PROGRAMA I PROGRAMSKE PROPORCIJE

RTS 3, kao kanal kulture i umetnosti, u svojoj programskoj ponudi i dalje će imati visokokvalitetna programska ostvarenja koja prate evropske tokove i istovremeno neguju nacionalni identitet, kulturu, jezik, tradiciju…

U projekciji strukture emitovanja programa definisane su proporcije u emitovanju pojedinih programskih vrsta koje bi trebalo da zadovolje i opravdaju kako zakonske smernice tako i definisani profil specijalizovanog programa RTS 3.

Budući da je reč o specijalizovanom programu kulture i umetnosti sa dominantnim muzičkim programskim sadržajem, zastupljenost ovog žanra je na godišnjem nivou, od početka emitovanja ovog programa, između 65 i 70 odsto od ukupnog emitovanja programa.

null

Na godišnjem nivou RTS 3 (RTS Digital) emituje 4 200 sati muzičkog programa (premijernog i repriznog – domaćeg i stranog). Od toga je 3 000 sati koncerata svih žanrova, 660 sati dokumentarno- muzičkih programa, 300 sati opera, 240 sati baleta.

U narednom periodu u programskoj ponudi će se naći argentinska serija o tangu, Sto dana džeza, izabrani koncerti Berlinske, Bečke, Čikaške filharmonije i ciklus Pučinijevih jednočinih opera. Osim muzike raznih nacija, na našem programu gledaoci imaju priliku da uživaju i u direktnim prenosima i snimcima koncerata strane i domaće produkcije – Simfonijskog orkestra i hora RTS-a, Big benda itd.

U programskoj šemi su zastupljene i dokumentarne emisije, oko 1 560 sati godišnje.Dokumentarne serije čine oko 660 sati programa, (Stilografija, Kroz njene oči, Globalna pića, Uloga koja mi je promenila život, Šik, Stritosfera, GEO 360, Moda, Dan pre… itd.), dok pojedinačne emisije obrazovnog, putopisnog, etnološkog sadržaja, čine dodatnih 450 sati programa.

null

Za program sa pretežno kulturim sadržajima u planu je 450 sati u emitovanju Specijalizovanog programa kulture i umetnosti RTS 3 u narednom periodu i obeležiće ga serijali „Kopija ili original“, „Dnevnik vajara“, „Mit i umetnost“, „Put do umetnosti“, „Rokoko“, „Barok“, „Impresionizam“, „Palete“, itd.

U okviru filmskog programa, u ponudi je godišnje oko 400 sati odabranih filmskih sadržaja iz ciklusa ruskih i evropskih filmova, ciklusa retrospektiva filmskih autora, ali i serijali francuske, ruske, engleske i kineske proizvodnje.

Za dramski i serijski program rezervisano je 250 sati u emitovanju RTS 3 programa (domaći i strani proizvedeni program poput serijala TV teatar i sličnih).

Posebnu pažnju i plasman u programu dajemo premijernim emisijama domaće produkcije koje predstavljaju značajnu okosnicu domaćih sadržaja u oblasti knjige, kulture, društvenih tema, očuvanja kulturne baštine (Ostavi sve i čitaj, Digitalizacija kulturne baštine), muzičkog obrazovanja (Muzički bonton), moderne dokumentaristike kroz priče o Beogradskom blagu. Posebno smo ponosni na koncerte u Studiju 6 koje od 2013. uživo emitujemo na Specijalizovanom programu kulture i umetnosti i Trećem programu Radio Beograda.

Na RTS 3 se emituje program sa značajnim udelom domaće proizvedenih emisija (preko 50 %).

U narednom periodu, RTS 3 će nastojati da održi ili poveća udeo domaće proizvedenih emisija, a iz Arhiva TVB plasiraće odabrane najkvalitetnije emisije.

Takođe, Specijalizovani program kulture i umetnosti će, kao i do sada, nastaviti da neguje vrednosti kulturnih sadržaja i umetničkog izražavanja i ostvariće tehničko-tehnološka unapređenja koja se odnose na plasman novih programskih sadržaja domaće i strane produkcije.

 

Izvor: RTS

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Dizajn

Plakati iz vremena Sovjetskog Saveza sa motom „Perite ruke“

Advertiser Serbia16. oktobra 2020.

Plakati koji su promenili svet

Advertiser Serbia13. oktobra 2020.

SAATCHI & SAATCHI HRVATSKA osvojio Srebro na Cresta Awards

Advertiser Serbia7. oktobra 2020.

Gucci predstavio haljinu za muškarce

Advertiser Serbia5. oktobra 2020.

Osuđenici iz Srbije dizajnirali i sašili zaštitne maske za Nedelju mode u Torinu

Advertiser Serbia5. oktobra 2020.

Od posledica korona virusa preminuo osnivač brenda Kenzo

Advertiser Serbia4. oktobra 2020.

Doktori superheroji dobitnici “ACT Responsible” priznanja u kategoriji COVID 19

Advertiser Serbia2. oktobra 2020.

Wikipedia desktop verzija dobija prvi redizajn u poslednjih 10 godina

Advertiser Serbia25. septembra 2020.

Prva „Ruska nedelja kreativnosti“ 2020

Advertiser Serbia18. septembra 2020.

Pringles kritikuju zbog ambalaže – mora da menja pakovanje

Advertiser Serbia14. septembra 2020.

Rolls-Royce redizajnirao vizuelni identitet

Advertiser Serbia31. avgusta 2020.

Nova kampanja JAZAS-a i Degordiana: Distanca od 2 mikrona štiti od virusa!

Advertiser Serbia7. avgusta 2020.

Nemačka: Samo čokolada Ritter može da bude kvadratnog oblika

Advertiser Serbia24. jula 2020.

Toyota predstavila nov vizuelni identitet

Advertiser Serbia21. jula 2020.

Nissan redizajnirao logo

Advertiser Serbia20. jula 2020.