Mediji

RSF predlaže uvođenje oznake za pouzdane medije

Mediji

Međunarodna organizacja Reporteri bez granica (RSF) predstavila je predlog za borbu protiv „lažnih vesti“, odnosno uvođenje potvrde kojom bi se označilo da neki mediji poštuje norme po pitanju transparentnosti i profesionalnog morala

Ovaj sistem koji se priprema gotovo godinu dana nazvan Journalism Trust Initiative – JTI, ili Inicijativa za pouzdanost informacija, osmisila je organizacija Reporteri bez granica sa tri partnera, Agencijom Frans pres, Evropskom radiodifuznom unijom (EBU, poznatijom kao Evrovizija) i Globalnom mrežom glavnih urednika (GEN koja ima 2.300 članova).

Do sada su se inicijative razvijene za borbu protiv širenja lažnih informacija preko društvenih mreža uglavnom zasnivale na proveravanju činjenica, ili uspostavljanju crnih lista vebsajtova ili naloga odakle su širene lažne vesti, rekao je na konferenciji za novinare Kristof Deluar, generalni sekretar RSF-a.

To su korisne inicijative ali nedovoljne, posebno zato što se primenjuju pošto su lažne vesti već proširene, naveo je on. Da bi se više proaktivno borilo protiv toga RSF predlaže medijima sistem samoregulisanja, koji bi se sastojao u tome da se kolektivno ustanove referentne norme.

Oni koji ih poštuju mogli bi da dobiju oznaku pouzdanosti pod pokroviteljstvom Evropskog komiteta za normalizaciju ili tela kao što je Afnor u Francuskoj ili DIN, Nemački institut za normalizaciju.

Te norme bi na primer dozvolile da se izmeri transparentnost medija po pitanju akcionara ili finansiranja, postojanja uredničkih povelja, primeni novinarskih principa u redakciji, kapaciteta da priznaju grešku i da je israve itd.

Grupa zadužena da ustanovi te norme prvi put će se sastati 23. maja i vodiće široku raspravu otvorenu za medijie, novinnarska udruženja, regulatorna tela, onlajn platformame, predstavnike udruženja potrošača.

Rad te grupe trebalo bi da se završi sredinom 2019. godine, kada bi mogao da se pokrene proces izdavanja certifikata medijima koji ispunjavaju date kriterijume.

To je kolektivno evropsko delo, ali naš cilj je da ga proširimo dalje od Starog kontinenta„, rekao je Deluar, i izrazio nadu da će američki mediji da se pridruže.

Prema organizaciji RSF koja neće biti zadužena za uspostvljanje normi niti za izdavanje potvrdi medijima, ovaj postupak će dozvoliti da se favorizuju mediji koji rade pouzdano, posebno na eknomskom planu.

Na primer društvene mreže kao što su Facebook, Twitter i razni pretraživači mogli bi da koriste tu oznaku da preko svojih algoritama promovišu sadržaje koje proizvode mediji sa certifikatom.

To bi pomoglo medijima koji se smatraju pouzdanim da isplivaju na površinu u okeanu sadržaja koji se razmenjuju preko interneta.

 

Izvor: Beta

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Mediji

Večernje novosti slave 65 godina postojanja

Advertiser Serbia16. oktobra 2018.

Gajović: „Država treba da ima svoju novinsku agenciju“

Advertiser Serbia15. oktobra 2018.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 1. do 7. oktobra 2018

Advertiser Serbia12. oktobra 2018.

Pink M i Pink BH promenili naziv u Nova M i Nova BH

Advertiser Serbia11. oktobra 2018.

Sedmično kretanje gledanosti TV programa u prvih devet meseci 2018

Advertiser Serbia4. oktobra 2018.

Proslavljen rođendan Radio Beograda, dodeljene nagrade

Advertiser Serbia2. oktobra 2018.

Konferencija „Prava mera medija“

Advertiser Serbia2. oktobra 2018.

KKR prodaje većinski udeo u United Group

Advertiser Serbia28. septembra 2018.

Comcast preuzeo Sky

Advertiser Serbia27. septembra 2018.