Agencije

Raste svest preduzetnika i zanatlija o važnosti odnosa s javnošću

ZAGREB – Stjepan Mesić, bivši predsednik Republike Hrvatske, i Ivana Crnić, glasnogovornica Kancelarije predsednice Republike Hrvatske istakli su da je kod preduzetnika, baš kao i kod političara, najvažnija verodostojnost. Komunikacijski stručnjaci preduzetnicima su preporučili intenziviranje odnosa s javnošću

 

Odnosi s javnošću imaju veliku moć. Među hrvatskim preduzetnicima i zanatlijama raste svest o tome, pa toj vrsti komunikacije posvećuju sve više pažnje. Istaknuto je to na PRpitchu, konferenciji o odnosima s javnošću za preduzetnike i zanatlije.

Svako, pa i najmanje preduzeće, danas treba da bude otvoreno za komunikaciju. Ona ima snagu da menja živote, organizacije i društvo“, istakla je Dijana Vetturelli, članica Upravnog odbora Hrvatske udruge za odnose s javnošću.

Program podsticanja razvoja zanata, malog i srednjeg preduzetništva Grada Zagreba 2019. – 2023. godine uz infrastrukturnu podršku predviđa i mere za razvoj marketinga i odnosa s javnošću.

Odnosima s javnošću preduzetnici i zanatlije identifikuju, uspostavljaju i neguju obostrano korisnu komunikaciju. Kvalitet te komunikacije ima jak uticaj na njihov uspeh na tržištu“, kazala je Olivera Majić, zamenica gradonačelnika Grada Zagreba i ekonomska stručnjakinja.

Daria Mateljak, direktorica kompanije Hauska & Partner istakla je kako treba da se razbije predrasuda da su odnosi s javnošću rezervisani samo za velike kompanije. Ohrabruje male preduzetnike i zanatlije da budu otvoreni za komunikaciju jer je ona preduslov uspeha na tržištu i izgradnje odnosa s korisnicima. Komunikacijski stručnjaci koji su s njom učestvovali u raspravi, dodali su kako ti rezultati ne dolaze preko noći, da je ulaganje u lični PR preduzetnika bitno, te da dobro razumeju ko su im klijenti i kako im mogu pomoći.

null

Iza nas su korisna predavanja o osnovama odnosa s javnošću te zanimljivi paneli o komunikaciji s medijima te specifičnim izazovima u komuniciranju na stranim tržištima“, rekla je Morena Begić, organizatorka konferencije PRpitch.

Andrea Perkov, sekretarica Italijansko hrvatske privredne komore koja je partner konferencije, istakla je zadovoljstvo sve snažnijom saradnjom hrvatskih i italijanskih privrednika. U trgovinskoj razmeni Italija je Hrvatskoj glavni partner.

Publika je veliko zanimanje pokazala za panel „Šta preduzetnici mogu naučiti od komunikacije političara.“ Na njemu su se Stjepan Mesić, bivši predsednik Republike Hrvatske, i Ivana Crnić, glasnogovornica Kancelarije predsednice Republike Hrvatske složili da je kod preduzetnika, baš kao i kod političara, najvažnija verodostojnost.

null

Komunikacijska stručnjakinja Mirela Holy preporučila je i političarima i preduzetnicima strateški pristup i bolje planiranje: „I jedni i drugi treba da znaju šta će raditi i komunicirati u sledeće četiri godine.“ I dok neki preduzetnici traže veći angažman političara u privrednoj diplomatiji, Davor Huić, predsednik Udruženja poreskih obveznika Lipa, smatra da bi preduzetništvo trebalo da se razvija što nezavisnije od politike.

Vanja Ovčar, posebni savetnik ministra privrede, preduzetništva i zanata, najavio je otvaranje Centra za razvoj novih tehnologija te izradu strategija za digitalnu privredu i veštačku inteligenciju.

Studenti su na konferenciji PRpitch predstavili kako komunicira generacija Z, a najbolja u tome je bila Barbara Šimundić. Time je osvojila nagradu Zagrebačke banke.
Konferenciju je organizovao prvi hrvatski portal za odnose s javnošću PRglas, a glavni partner mu je bila Italijansko hrvatska privredna komora. Ostali partneri su Idi Vidi, Bisneys, Dialogo i Jaškapack.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

MCCANN BEOGRAD najuspešnija agencija u Adriatik regionu na Golden Drum Festivalu

Advertiser Serbia19. oktobra 2019.

LEO BURNETT i VIP MOBILE osvojili Golden Drum za kampanju „Mame, dobro došle na svet“

Advertiser Serbia19. oktobra 2019.

HOWtoWOW dovodi jednog od top 10 svetskih advertajzing reditelja

Advertiser Serbia18. oktobra 2019.

Danas počinje 26. GOLDEN DRUM

Advertiser Serbia17. oktobra 2019.

MCCANN BEOGRAD i LEO BURNETT BEOGRAD u finalu festivala Golden Drum 2019

Advertiser Serbia16. oktobra 2019.

DIRECT MEDIA United Solutions i IPSOS Strategic Marketing predstavili rezultate istraživanja o Lajk generaciji – Mladi u Srbiji: Sreća nije u materijalnom bogatstvu

Advertiser Serbia16. oktobra 2019.

LEO BURNETT i VIP MOBILE donose prvi Euro Effie u Srbiju!

Advertiser Serbia16. oktobra 2019.

Jubilarna 20. KOMferencija postaje dvodnevni epicentar komunikacijske industrije

Advertiser Serbia15. oktobra 2019.

Autorski članak BORISLAVA MILJANOVIĆA: Represent Communications od sada i na TikTok-u – Šta će to nama?

Advertiser Serbia14. oktobra 2019.

„Cobi, jesi ti radio trrraku za novi neXt JOY?“ – Lansiranje novog ukusa neXt JOY u velikom stilu

Advertiser Serbia11. oktobra 2019.

21. SEMPL, VIKKI ROSS: „Za inspirativnu priču potrebno nam je više od samih podataka, od kojih polazi robot“

Advertiser Serbia11. oktobra 2019.

Jedinstvena receptura, jedinstveno oglašavanje

Advertiser Serbia11. oktobra 2019.

ALMA QUATTRO & ORANGE STUDIO – Saga o višedecenijskom prijateljstvu koje još uvek traje

Advertiser Serbia11. oktobra 2019.

[GOLDEN DRUM 2019] SHAILIN DHAR, CEO Method Media Intelligence: „Mislim da je prekomerna automatizacija advertajzinga znak naivne gluposti“

Advertiser Serbia10. oktobra 2019.

26. GOLDEN DRUM počinje za nedelju dana

Advertiser Serbia10. oktobra 2019.