Analize

Proizvodi u Hrvatskoj i Nemačkoj samo naizgled isti

Analize

Analiza kvaliteta (naizgled) istih proizvoda u Hrvatskoj i Nemačkoj pokazala je da kod više od polovine ispitanih postoji razlika u kvalitetu, da su razlike najveće kod hrane i da je većina analiziranih proizvoda skuplja u Hrvatskoj nego u Nemačkoj

Rezultati istraživanja potvrdili su opravdanost uverenja većine građana iz tzv. novih članica EU da ih multinacionalne kompanije tretiraju kao građane drugog reda.

Rezultate analize kvaliteta istih proizvoda u Hrvatskoj i Nemačkoj danas su u Kući Evrope u Zagrebu predstavile hrvatska evroposlanica Biljana Borzan i direktorka Hrvatske agencije za hranu (HAH) Andrea Gros-Bošković (Gross-Bošković).

Gros-Boškovićeva je istakla da je uzorkovanje sprovedeno stručno i precizno, da su analize radile hrvatske akreditovane laboratorije a da je zaključke donela radna grupa stručnjaka koju je formirala HAH.

Istraživanje je pokazalo da samo kod četiri od 26 ispitanih proizvoda, odnosno 15 odsto, nije nađena razlika ni u kvalitetu, ni u ceni, navodi se u saopštenju iz kacelarije hrvatske evroposlanice.

Kod 54 odsto proizvoda utvrđena je razlika u kvalitetu, dok je više od 60 odsto proizvoda bilo skuplje na hrvatskom tržištu.

Najveće razlike su uočene kod pet prehrambenih proizvoda i jednog deterdženta.

Borzanov je navela da su npr. „Vudi“ (Woody) viršle od pilećeg i ćurećeg mesa na hrvatskom tržištu napravljene od tzv. otkoštenog mesa, koje se prema EU propisima ne sme označavati kao meso, dok je nemački proizvod od pravog ćurećeg i pilećeg mesa.

Ona je navela i primer „Hip“ (Hipp) dečije hrane sa pirinčom, šargarepom i ćuretinom gde proizvod namenjen hrvatskom tržištu sadrži znatno manje povrća a više pirinča od nemačkog.

Značajne razlike pronađene su i kod „Nutele“ (Nutella), voćnog jogurta od jagode „Aktivija“ (Activia) i „Haribo hepi kola“ (Haribo happy cola) gumenih bombona.

Inače, to je prvo istraživanje kvaliteta proizvoda u EU koje je uključilo i neprehrambene proizvode.

Od pet testiranih neprehrambenih proizvoda, velike razlike su nađene u kvalitetu deterdženta za rublje „Ariel“ koji u nemačkoj varijanti mnogo bolje pere na nižim temperaturama.

Deterdžent za nemačko tržište takođe je za oko 25 odsto jeftiniji od onog na hrvatskom tržištu.

I ovo istraživanje, kao i ranija evropska, potvrdilo je opravdanost stava više od 80 odsto naših građana koji misle da ih multinacionalne kompanije tretiraju kao građane drugog reda. Moj posao je da EU radi za ljude, a ovi rezultati su veliki doprinos rešavanju tog problema na nivou EU“ rekla je Borzanova.

Kako je dodala, rezultati su već poslati evropskoj komesarki za zaštitu potrošača Veri Jurovoj.

Gros-Boškovićeva je istakla da je važno obezbediti kriterijume koji će garantovati da razlike u kvalitetu ne budu diskriminišuće nego da su zaista odraz preferencija potrošača, razlika u prehrambenim navikama ili specifičnostima područja.

 

Izvor: Beta

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Analize

Najpopularnije reklame na YouTube-u u periodu između dva Kanska festivala advertajzinga

Advertiser Serbia18. juna 2018.

Korisnici sa Facebook-a beže na WhatsApp

Advertiser Serbia15. juna 2018.

Hrvatska: Za oglase 1,4% manje – uloženo 1,47 milijardi kuna

Advertiser Serbia11. juna 2018.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 28. maja do 3. juna 2018

Advertiser Serbia8. juna 2018.

Ovo je prva procena – koliko će Lidl zauzeti u Srbiji?

Advertiser Serbia5. juna 2018.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 21. do 27. maja 2018

Advertiser Serbia1. juna 2018.

BrandZ: Brendovi porasli rekordnih 21 posto

Advertiser Serbia30. maja 2018.

Gledanost TV programa s nacionalnom pokrivenošću u aprilu 2018

Advertiser Serbia23. maja 2018.

Isti proizvod a različit kvalitet za Istočnu i Zapadnu Evropu

Advertiser Serbia21. maja 2018.