Analize

Proizvodi u Hrvatskoj i Nemačkoj samo naizgled isti

Analize

Analiza kvaliteta (naizgled) istih proizvoda u Hrvatskoj i Nemačkoj pokazala je da kod više od polovine ispitanih postoji razlika u kvalitetu, da su razlike najveće kod hrane i da je većina analiziranih proizvoda skuplja u Hrvatskoj nego u Nemačkoj

Rezultati istraživanja potvrdili su opravdanost uverenja većine građana iz tzv. novih članica EU da ih multinacionalne kompanije tretiraju kao građane drugog reda.

Rezultate analize kvaliteta istih proizvoda u Hrvatskoj i Nemačkoj danas su u Kući Evrope u Zagrebu predstavile hrvatska evroposlanica Biljana Borzan i direktorka Hrvatske agencije za hranu (HAH) Andrea Gros-Bošković (Gross-Bošković).

Gros-Boškovićeva je istakla da je uzorkovanje sprovedeno stručno i precizno, da su analize radile hrvatske akreditovane laboratorije a da je zaključke donela radna grupa stručnjaka koju je formirala HAH.

Istraživanje je pokazalo da samo kod četiri od 26 ispitanih proizvoda, odnosno 15 odsto, nije nađena razlika ni u kvalitetu, ni u ceni, navodi se u saopštenju iz kacelarije hrvatske evroposlanice.

Kod 54 odsto proizvoda utvrđena je razlika u kvalitetu, dok je više od 60 odsto proizvoda bilo skuplje na hrvatskom tržištu.

Najveće razlike su uočene kod pet prehrambenih proizvoda i jednog deterdženta.

Borzanov je navela da su npr. „Vudi“ (Woody) viršle od pilećeg i ćurećeg mesa na hrvatskom tržištu napravljene od tzv. otkoštenog mesa, koje se prema EU propisima ne sme označavati kao meso, dok je nemački proizvod od pravog ćurećeg i pilećeg mesa.

Ona je navela i primer „Hip“ (Hipp) dečije hrane sa pirinčom, šargarepom i ćuretinom gde proizvod namenjen hrvatskom tržištu sadrži znatno manje povrća a više pirinča od nemačkog.

Značajne razlike pronađene su i kod „Nutele“ (Nutella), voćnog jogurta od jagode „Aktivija“ (Activia) i „Haribo hepi kola“ (Haribo happy cola) gumenih bombona.

Inače, to je prvo istraživanje kvaliteta proizvoda u EU koje je uključilo i neprehrambene proizvode.

Od pet testiranih neprehrambenih proizvoda, velike razlike su nađene u kvalitetu deterdženta za rublje „Ariel“ koji u nemačkoj varijanti mnogo bolje pere na nižim temperaturama.

Deterdžent za nemačko tržište takođe je za oko 25 odsto jeftiniji od onog na hrvatskom tržištu.

I ovo istraživanje, kao i ranija evropska, potvrdilo je opravdanost stava više od 80 odsto naših građana koji misle da ih multinacionalne kompanije tretiraju kao građane drugog reda. Moj posao je da EU radi za ljude, a ovi rezultati su veliki doprinos rešavanju tog problema na nivou EU“ rekla je Borzanova.

Kako je dodala, rezultati su već poslati evropskoj komesarki za zaštitu potrošača Veri Jurovoj.

Gros-Boškovićeva je istakla da je važno obezbediti kriterijume koji će garantovati da razlike u kvalitetu ne budu diskriminišuće nego da su zaista odraz preferencija potrošača, razlika u prehrambenim navikama ili specifičnostima područja.

 

Izvor: Beta

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Analize

10 najgledanijih reklama na YouTube-u u januaru 2018

Advertiser Serbia19. februara 2018.

Facebook napušta sve veći broj mlađih korisnika

Advertiser Serbia13. februara 2018.

McDonald’s dominira na društvenim mrežama

Advertiser Serbia12. februara 2018.

U Srbiji registrovano 2.034 medija

Advertiser Serbia7. februara 2018.

Broj korisnika Facebook-a po prvi put u padu

Advertiser Serbia6. februara 2018.

Broj korisnika interneta premašio četiri milijarde

Advertiser Serbia6. februara 2018.

Kina ima više od 770 miliona korisnika interneta

Advertiser Serbia1. februara 2018.

Gledanost TV programa s nacionalnom pokrivenošću u 2017

Advertiser Serbia30. januara 2018.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 15. do 21. januara 2018

Advertiser Serbia25. januara 2018.