Analize

Proizvodi u Hrvatskoj i Nemačkoj samo naizgled isti

Analize

Analiza kvaliteta (naizgled) istih proizvoda u Hrvatskoj i Nemačkoj pokazala je da kod više od polovine ispitanih postoji razlika u kvalitetu, da su razlike najveće kod hrane i da je većina analiziranih proizvoda skuplja u Hrvatskoj nego u Nemačkoj

Rezultati istraživanja potvrdili su opravdanost uverenja većine građana iz tzv. novih članica EU da ih multinacionalne kompanije tretiraju kao građane drugog reda.

Rezultate analize kvaliteta istih proizvoda u Hrvatskoj i Nemačkoj danas su u Kući Evrope u Zagrebu predstavile hrvatska evroposlanica Biljana Borzan i direktorka Hrvatske agencije za hranu (HAH) Andrea Gros-Bošković (Gross-Bošković).

Gros-Boškovićeva je istakla da je uzorkovanje sprovedeno stručno i precizno, da su analize radile hrvatske akreditovane laboratorije a da je zaključke donela radna grupa stručnjaka koju je formirala HAH.

Istraživanje je pokazalo da samo kod četiri od 26 ispitanih proizvoda, odnosno 15 odsto, nije nađena razlika ni u kvalitetu, ni u ceni, navodi se u saopštenju iz kacelarije hrvatske evroposlanice.

Kod 54 odsto proizvoda utvrđena je razlika u kvalitetu, dok je više od 60 odsto proizvoda bilo skuplje na hrvatskom tržištu.

Najveće razlike su uočene kod pet prehrambenih proizvoda i jednog deterdženta.

Borzanov je navela da su npr. „Vudi“ (Woody) viršle od pilećeg i ćurećeg mesa na hrvatskom tržištu napravljene od tzv. otkoštenog mesa, koje se prema EU propisima ne sme označavati kao meso, dok je nemački proizvod od pravog ćurećeg i pilećeg mesa.

Ona je navela i primer „Hip“ (Hipp) dečije hrane sa pirinčom, šargarepom i ćuretinom gde proizvod namenjen hrvatskom tržištu sadrži znatno manje povrća a više pirinča od nemačkog.

Značajne razlike pronađene su i kod „Nutele“ (Nutella), voćnog jogurta od jagode „Aktivija“ (Activia) i „Haribo hepi kola“ (Haribo happy cola) gumenih bombona.

Inače, to je prvo istraživanje kvaliteta proizvoda u EU koje je uključilo i neprehrambene proizvode.

Od pet testiranih neprehrambenih proizvoda, velike razlike su nađene u kvalitetu deterdženta za rublje „Ariel“ koji u nemačkoj varijanti mnogo bolje pere na nižim temperaturama.

Deterdžent za nemačko tržište takođe je za oko 25 odsto jeftiniji od onog na hrvatskom tržištu.

I ovo istraživanje, kao i ranija evropska, potvrdilo je opravdanost stava više od 80 odsto naših građana koji misle da ih multinacionalne kompanije tretiraju kao građane drugog reda. Moj posao je da EU radi za ljude, a ovi rezultati su veliki doprinos rešavanju tog problema na nivou EU“ rekla je Borzanova.

Kako je dodala, rezultati su već poslati evropskoj komesarki za zaštitu potrošača Veri Jurovoj.

Gros-Boškovićeva je istakla da je važno obezbediti kriterijume koji će garantovati da razlike u kvalitetu ne budu diskriminišuće nego da su zaista odraz preferencija potrošača, razlika u prehrambenim navikama ili specifičnostima područja.

 

Izvor: Beta

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Analize

Sedmični pregled gledanosti televizije od 13. do 19. novembra 2017

Advertiser Serbia23. novembra 2017.

10 najgledanijih reklama na YouTube-u u oktobru

Advertiser Serbia23. novembra 2017.

Gledanost TV programa s nacionalnom pokrivenošću u oktobru 2017

Advertiser Serbia16. novembra 2017.

Hrvatska: Novine se sve manje prodaju, pad prihoda i od oglašavanja

Advertiser Serbia10. novembra 2017.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 30. oktobra do 5. novembra 2017

Advertiser Serbia10. novembra 2017.

Sedmično kretanje gledanosti TV programa u prvih deset meseci 2017

Advertiser Serbia7. novembra 2017.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 23. do 29. oktobra 2017

Advertiser Serbia3. novembra 2017.

Medijske organizacije nemaju dugoročne planove za budućnost

Advertiser Serbia25. oktobra 2017.

Gledanost TV programa s nacionalnom pokrivenošću u septembru 2017.godine

Advertiser Serbia24. oktobra 2017.