Izložbe

Proglašeni pobednici konkursa Betina fotografija godine

Izložbe

Na regionalnom konkursu Novinske agencije Beta, za najbolje medijske fotografije proglašeni su radovi fotoreportera Radija Slobodna Evropa Midhata Poturovića „Šampion“, „Football war“ Stefana Stojanovića iz portala „Mondo“ i „Odumiranje“ Predraga Dedijera iz kompanije „Ringier Axel Springer“

 

Nagradu publike sa više od 400 glasova osvojio je Sreten Pantelić sa portala „U gradu.info“ za foto „Jutarnji voz“.

Glavni i odgovorni urednik agencije Beta Dragan Janjić rekao je da Beta već 15 godina uspeva da održi taj regionalni konkurs, kao jedan od retkih koji se bave novinarskom fotografijom.

Izuzetno nam je drago što smo uspeli da preživimo i što se javljaju naše kolege fotoreporetri iz regiona„, rekao je Janić na otvarnju izložbe u beogradskom „Dorćol Placu“.

Pobednik konkursa fotoreporter Midhat Poturović, autor fotografije „Šampion“ o dečaku koji nema ruke, a bavi se plivanjem i skijanjem, rekao je da je njegov cilj bio da se podigne svest o tome da i „netipične osobe“ mogu da postignu mnogo i da društvo to treba da im omogući.

Šampion je Ismail zulfić iz Zenice, šestogodišnji dečak… Ova fotografija treba da menja ovo društvo koja nema baš dobar odnos prema netipičnim osobama, da li je to osoba sa invaliditetom ili nekim hendikepom. Ovo je pozitivna fotografija koja pokazuje šta sve netipične osobe mogu da urade ako im se da šansa„, rekao je Poturović agenciji Beta.

On dečaka prati u njegovim uspesima više od dve godine, a najavio je da će to i nastaviti, jer je dečak počeo da vozi i bicikl.

Sreten Pantelić, čija je fotografija jutarnjeg voza u februarsko snežno jutro dobila najviše glasova publike, rekao je da je voz uslikao izmedju dva tunela kod Valjeva i manastira Ćelije.

Ja sam još prošle godine tražio ovaj momenat da ga fotografišem, ali nije bilo velikih snegova. Kada su počeli ovi crveni štedler vozovi osetio sam da je to momenat. Došao sam negde oko 8.00 i sačekao taj voz koji dolazi iz Prijepolja i Užica. Već posle sat dva takvog snega nije bilo„, rekao je Pantelić.

Konkurs za najbolju medijsku fotografiju koji organizuje Novinska agencija Beta podržali su Javno preduzeće „Pošta Srbije“, Turistička organizacija Budve, kao i kompanije „Bambi“, „Imlek“ i „Knjaz Miloš“.

Predstavnik kompanije Bambi Nemanja Brković, čija firma šest godina podržava izložbu, rekao je da je cilj da podrže akcije koje govore o bitnim temama u društvu, što Betina izložba fotografija čini.

Ima dosta fotografa iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije. Oni dosta obradjuju tu društvenu sliku u zemljama… Smatramo da ova organizacija treba da nastavi da raste„, rekao je Brković.

Betinu izložbu fotografija prati mini izložba poštanskih marki, odnosno ekponata iz PTT muzeja povodom 95 godina njegovog postojanja.

Rukovodilac za korporativni marketing i odgovornost „Pošta Srbije“ Nela Bojović rekla je da to javno preduzeće prepoznaje značaj fotografije i njenog univerzalnog jezika.

Ovo je tradicionalni konkurs. Prepoznajemo i njegov uticaj i poziv autorima da dalje razvijaju ovu oblast. ‘Pošta Srbije’ predstavlja i svoje umetničke minijature i mi u svom radu znamo kolika je važnost dobrog oka i dobre fotografije. Hvala Beti što je omogućila da predstavimo deo opousa ‘Srbija marke’„, rekla je Bojović.

Predstavnica Turističke organizacije Budva Tijana Kotarac uručila je autoru najbolje fotografije po izboru publike nagradu i rekla da „jutarnji voz“ najviše asocira na odmor i turizam i da će se mnogi Beogradjani i Crnogorci sa setom sećati voza Beograd Bar koji je do pre nekoliko dana polazio sa glavne železničke stanice u Beogradu.

Većina fotografija se odnosi na neki aktuelni društveno-socijalno-ekonomski trenutak uhvaćen u vremenu i negde shvatamo da fotografija nema vek trajanja. ‘Jutarnji voz’ je jedna od retkih koje se mogu okarakterisati i kao turističke fotografije. Upravo se radi o vozu na pruzi Beograd Bar„, rekla je Kotarac i dodala da su gosti iz Srbije, kako god da dolaze, dobrodošli u Crnoj Gori.

Na 15. konkurs „Betina fotografija godine 2018.“ stiglo je 226 radova 55 medijskih profesionalaca iz Srbije i regiona, a autori najboljih radova nagradjeni su sa tri novčane nagrade.

Izložba „Betina fotografija godine“ traje do 30. juna u „Dorćol Placu“.

 

Izvor: Beta

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Više u Izložbe

Beogradski sajam i Sajam tehnike predstavljeni u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku

Advertiser Serbia15. januara 2019.

VLADA ČEH, autor izložbe „Rat i humor 1914-1918“: ”Kada se sužava prostor slobodnog izražavanja u kriznim i posebno ratnim uslovima, prva žrtva je – istina“

Advertiser Serbia10. decembra 2018.

10. Mikser festival 2019: CIRKULIŠI!

Advertiser Serbia7. decembra 2018.

Otvorena izložba “Rat i humor 1914-1918”

Advertiser Serbia19. novembra 2018.

Otvoren 56. Sajam nameštaja

Advertiser Serbia7. novembra 2018.

Audio-vizuelni i džez performans na 10. PDP konferenciji od 11. do 14. oktobra u Novom Sadu

Advertiser Serbia1. oktobra 2018.

Održana završna izložba trećeg ciklusa Nelt edukativnog programa

Advertiser Serbia28. septembra 2018.

10. PDP konferencija od 11. do 14. oktobra u Novom Sadu

Advertiser Serbia28. septembra 2018.

Sutra počinje Bečka nedelja dizajna

Advertiser Serbia27. septembra 2018.

Prosvetljeni bilbord kompanije ALMA QUATTRO dobio novi život u sklopu jedne umetničke instalacije

Advertiser Serbia19. septembra 2018.

Otvoren konkurs jubilarne desete PDP konferencije za izložbu grafičkih radova

Advertiser Serbia24. avgusta 2018.

Otvorena izložba fotografija iz Programskog arhiva RTS-a „Prvi koraci“

Advertiser Serbia22. avgusta 2018.

Otvorena deveta po redu Ariljska letnja muzička manifestacija ARLEMM 2018

Advertiser Serbia15. jula 2018.

Otvorena izložba „Gustav Klimt“ i predstavljen nov Grandissimo

Advertiser Serbia3. aprila 2018.

Međunarodna konferencija (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik

Advertiser Serbia16. marta 2018.