Dr. mreže

Prihodi Facebook-a skočili 47 posto, broj oglašivača veći od 6 miliona

Dr. mreže

Facebook je u četvrtom prošlogodišnjem tromesečju ostvario prihode od gotovo 13 milijardi dolara, 47 posto više nego u istom periodu prošle godine, a snažno je porasla i dobit najveće svetske društvene mreže

Prema u sredu objavljenom poslovnom izveštaju, čista dobit Facebook-a iznosila je u proteklom kvartalu 4,3 milijarde dolara, što je 20 posto više nego godinu dana ranije.

Pritom su prihodi od oglašavanja porasli oko 50 posto, na 12,78 milijardi dolara, pri čemu prihodi od oglašavanja na mobilnim uređajima čine 89 posto ukupnih prihoda od oglašavanja, dok su godinu dana ranije iznosili 84 posto.

Kompanija je objavila da više od 70 miliona kompanija širom sveta održava zvaničnu Facebook stranicu, a više od 6 miliona kompanija se oglašava na Facebook-u.

Oglašivači već duže vreme preusmeruju novac iz televizijskog u oglašavanje na web i mobilnim platformama, a Facebook je jedna od kompanija koja od toga ima najviše koristi, premda je na mobilnom video tržištu suočen sa žestokom konkurencijom Snapchat-a i YouTube-a, koji takođe svakodnevno privlače milione posetilaca.

Analitičari procenjuju da će u ovoj godini Facebook-ovi prihodi od oglašavanja dostići 53,8 milijardi dolara, pa će ta društvena mreža biti najveći prodavac oglasa u svetu nakon Google-a.

Prema podacima iz poslovnog izveštaja, Facebook je na kraju proteklog tromesečja imao 2,13 milijardi aktivnih mesečnih korisnika širom sveta, dok je toj društvenoj mreži svakoga dana pristupalo njih 1,4 milijarde, 14 posto više nego godinu dana pre.

U celoj 2017. godini prihodi Facebook-a porasli su 47 posto, na 40,65 milijardi dolara, pri čemu je čista dobit kompanije skočila 56 posto, na gotovo 16 milijardi.

2017. je bila snažna godina za Facebook, ali i teška„, poručio je u izveštaju Mark Zuckerberg, izvršni direktor koji je i osnovao Facebook 2004. godine.

Sudeći po poslovnim rezultatima, skandal zbog lažnih oglasa na Facebook-u plaćenih iz Rusije kojima se pokušalo uticati na predsedničke izbore u SAD-u pre više od godinu dana nije uticao na finansijsko poslovanje te društvene mreže.

No, Facebook je nedavno najavio da će zaposliti nove radnike koji će se boriti protiv lažnih oglasa, a najavio je i druge mere kako bi se povećala sigurnost te društvene mreže.

Zbog toga su, između ostalog, u četvrtom kvartalu 2017 troškovi kompanije porasli za 34 posto na godišnjem nivou, na 5,6 milijardi dolara.

Facebook je objavio i da su njegove promene u News Feedu dovele do smanjenja vremena koje su korisnici proveli na društvenoj mreži za otprilike 50 miliona sati dnevno u odnosu na prethodno tromesečje, što je podstaklo raspravu među analitičarima.

No, Zuckerberg je poručio da kompanija preduzima vrlo ozbiljnu debatu o korisnosti stranica društvenih medija i želi da obezbedi da vreme potrošeno na mreži ima „više smisla“.

 

Izvor: SEEbiz

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Dr. mreže

Zakerberg priznao greške, najavljuje bolju zaštitu podataka

Advertiser Serbia22. marta 2018.

Britanska televizija tajno snimila izjavu generalnog direktora Cambridge Analytica o Trampu

Advertiser Serbia21. marta 2018.

Novi skandal s Trampovom izbornom kampanjom na Facebook-u?

Advertiser Serbia19. marta 2018.

Reklama u kojoj se korisnici pozivaju na nasilje koštala Snap 800 miliona dolara

Advertiser Serbia19. marta 2018.

Instagram i Snapchat uklonili GIF-ove zbog rasističkih ispada

Advertiser Serbia12. marta 2018.

Lažne vesti se na Twitter-u šire mnogo brže od istinitih

Advertiser Serbia11. marta 2018.

Kim Dotcom nezadovoljan Twitter-ovom politikom preti alternativnom platformom

Advertiser Serbia8. marta 2018.

Oglašivači na Facebook-u će uskoro znati najličnije stvari o vama

Advertiser Serbia6. marta 2018.

Facebook priznao grešku, ukida se Explore feed

Advertiser Serbia2. marta 2018.