Analize

Preko 50% Google pretraga završi se bez klikova

Analize

Do juna 2019. godine 50,3% Google pretraga ostalo je bez ijednog klika. Nasuprot tome, pretrage sa organskim klikovima na veb sajtove koji nisu Google-ovi sada čine samo 45% celokupnog saobraćaja

 

Ovo su podaci kompanije za marketinšku analitiku Jumpshot zasnovani na 40 miliona browser pretraga na desktop i mobilnim uređajima u SAD-u. Podatke je obradio Rand Fishkin, osnivač pretraživača SparkToro. Da stvari budu još gore, čini se da ovaj trend pretraživanja bez ikakvih klikova beleži stalni rast od 2016. godine. U međuvremenu, organski reach veb sajtova trećih strana nastavlja da se smanjuje.

Međutim, nije iznenađujuće što veliki broj pretraga rezultira nikakvim klikovima – pogotovo kada imamo u vidu da Google preusmerava pažnju na rezimiranje klipova na vrhu pretrage. Iako to čini korisnicima posao možda lakšim, oni „jedu“ u saobraćaju veb sajtove trećih strana.

Međutim, kako Fishkin ističe, US congressional panel nedavno je pitao Google da li je tačno da manje od 50% pretraga vodi na veb lokacije koje nisu Google-ove. Umesto direktnog i kratkog „da, ne“ odgovora, Google je raspravljao o autentičnosti citiranih podataka – bez demantovanja.

Autor izveštaja navedenog u našem pismu nije razjasnio svoju specifičnu metodologiju, ali je netačno prikazati izložene klipove kao jednostavno odgovaranje na pitanje koje ne rezultira klikom“, napisala je kompanija u izjavi. „Mnogi sajtovi nastoje da njihov sadržaj bude istaknut kao klip, koji može da privuče smislen saobraćaj.“ Zanimljivo je da Fishkin dalje napominje da je Google-ova dominacija u pretraživanju dostigla 94-postotni udeo na tržištu (podaci se zasnivaju samo na browser pretraživanjima).

Vredi napomenuti da ovo nije potpuno novi razvoj događaja. Još u junu, Search Engine Land je citirao ranija istraživanja Fishkin-a koja su sugerisala da je broj pretraživanja bez ikakvih klikova u prvom kvartalu 2019 dostigao skoro 49% svih zahteva. Ipak, primećeno je da Fishkin-ova metodologija nije baš neoboriva.

Podaci se baziraju na preko milijardu veb browser pretraga na deset miliona desktop i Android uređaja u SAD“, napisao je Search Engine Land. „Ne uključuje pretrage koje se vrše na iOS uređajima, aplikaciji Google pretraga, uređajima samo za glas ili pretrage koje su završile klikom na mobilnu aplikaciju.“

Ovaj nalaz ponovo pokreće diskusije o Google-ovom anti-konkurentskom ponašanju, koje su mnogi u prošlosti kritikovali. Zaista, TNW je pisao da 23 evropske kompanije za traženje posla rade na podnošenju antitrust žalbe protiv Google-a sa Evropskom unijom. Kompanije tvrde da je Google svoje rezultate pretrage vezane za nova radna mesta postavio iznad rezultata konkurenata. Ono što stvari čini još gorim je da ovo verovatno nije prvi put da je gigant među pretraživačima pokrenuo kritiku zbog svoje prakse protiv konkurencije.

U prošlosti je kompanija kažnjena sa 1,49 milijarde evra zbog gašenja konkurencije oglašavanja, 2,4 milijarde evra zbog nepravednog podsticanja sopstvene usluge kupovine i 4,34 milijarde evra zbog ilegalnog ograničavanja korišćenja Androida.

 
Izvor: nezavisne.com

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Analize

Unicode objavio listu najpopularnijih emoji-ja

Advertiser Serbia17. oktobra 2019.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 7. do 13. oktobra 2019

Advertiser Serbia15. oktobra 2019.

10 najgledanijih reklama na YouTube-u u trećem kvartalu 2019

Advertiser Serbia14. oktobra 2019.

Samo trećina kompanija ostvari korist od ulaganja u analitiku

Advertiser Serbia11. oktobra 2019.

Srbija ima 2.357 registrovanih medija

Advertiser Serbia10. oktobra 2019.

Predstavljeni rezultati Indeksa globalne konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma za Srbiju za 2019

Advertiser Serbia9. oktobra 2019.

SEBASTIAN RENNACK, viši ritejl analitičar, LZ Retailztics: Pred multi-format ritejlerima su veliki izazovi

Advertiser Serbia8. oktobra 2019.

Evropski javni servisi teško dolaze do nove publike online

Advertiser Serbia2. oktobra 2019.

Sedmično kretanje gledanosti TV programa u prvih devet meseci 2019

Advertiser Serbia2. oktobra 2019.

Objavljena komparativna analiza prakse samoregulacije oglašavanja u Republici Hrvatskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu

Advertiser Serbia1. oktobra 2019.

JEAN JACQUES VANDENHEEDE, futurolog i specijalista za trendove u ritejlu: Posledice četvrte industrijske revolucije na maloprodaju

Advertiser Serbia23. septembra 2019.

P3 objavio: Telenor mreža ponovo najbolja na testu

Advertiser Serbia18. septembra 2019.

Guardian: Porodica Soprano najbolja TV serija 21. veka

Advertiser Serbia18. septembra 2019.

Coca-Cola HBC najodrživiji proizvođač napitaka u Evropi

Advertiser Serbia16. septembra 2019.

Delez Srbija među najuspešnijim kompanijama

Advertiser Serbia10. septembra 2019.