Analize

Preko 50% Google pretraga završi se bez klikova

Analize

Do juna 2019. godine 50,3% Google pretraga ostalo je bez ijednog klika. Nasuprot tome, pretrage sa organskim klikovima na veb sajtove koji nisu Google-ovi sada čine samo 45% celokupnog saobraćaja

 

Ovo su podaci kompanije za marketinšku analitiku Jumpshot zasnovani na 40 miliona browser pretraga na desktop i mobilnim uređajima u SAD-u. Podatke je obradio Rand Fishkin, osnivač pretraživača SparkToro. Da stvari budu još gore, čini se da ovaj trend pretraživanja bez ikakvih klikova beleži stalni rast od 2016. godine. U međuvremenu, organski reach veb sajtova trećih strana nastavlja da se smanjuje.

Međutim, nije iznenađujuće što veliki broj pretraga rezultira nikakvim klikovima – pogotovo kada imamo u vidu da Google preusmerava pažnju na rezimiranje klipova na vrhu pretrage. Iako to čini korisnicima posao možda lakšim, oni „jedu“ u saobraćaju veb sajtove trećih strana.

Međutim, kako Fishkin ističe, US congressional panel nedavno je pitao Google da li je tačno da manje od 50% pretraga vodi na veb lokacije koje nisu Google-ove. Umesto direktnog i kratkog „da, ne“ odgovora, Google je raspravljao o autentičnosti citiranih podataka – bez demantovanja.

Autor izveštaja navedenog u našem pismu nije razjasnio svoju specifičnu metodologiju, ali je netačno prikazati izložene klipove kao jednostavno odgovaranje na pitanje koje ne rezultira klikom“, napisala je kompanija u izjavi. „Mnogi sajtovi nastoje da njihov sadržaj bude istaknut kao klip, koji može da privuče smislen saobraćaj.“ Zanimljivo je da Fishkin dalje napominje da je Google-ova dominacija u pretraživanju dostigla 94-postotni udeo na tržištu (podaci se zasnivaju samo na browser pretraživanjima).

Vredi napomenuti da ovo nije potpuno novi razvoj događaja. Još u junu, Search Engine Land je citirao ranija istraživanja Fishkin-a koja su sugerisala da je broj pretraživanja bez ikakvih klikova u prvom kvartalu 2019 dostigao skoro 49% svih zahteva. Ipak, primećeno je da Fishkin-ova metodologija nije baš neoboriva.

Podaci se baziraju na preko milijardu veb browser pretraga na deset miliona desktop i Android uređaja u SAD“, napisao je Search Engine Land. „Ne uključuje pretrage koje se vrše na iOS uređajima, aplikaciji Google pretraga, uređajima samo za glas ili pretrage koje su završile klikom na mobilnu aplikaciju.“

Ovaj nalaz ponovo pokreće diskusije o Google-ovom anti-konkurentskom ponašanju, koje su mnogi u prošlosti kritikovali. Zaista, TNW je pisao da 23 evropske kompanije za traženje posla rade na podnošenju antitrust žalbe protiv Google-a sa Evropskom unijom. Kompanije tvrde da je Google svoje rezultate pretrage vezane za nova radna mesta postavio iznad rezultata konkurenata. Ono što stvari čini još gorim je da ovo verovatno nije prvi put da je gigant među pretraživačima pokrenuo kritiku zbog svoje prakse protiv konkurencije.

U prošlosti je kompanija kažnjena sa 1,49 milijarde evra zbog gašenja konkurencije oglašavanja, 2,4 milijarde evra zbog nepravednog podsticanja sopstvene usluge kupovine i 4,34 milijarde evra zbog ilegalnog ograničavanja korišćenja Androida.

 
Izvor: nezavisne.com

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Analize

Osnivač Lidla najbogatiji Nemac

Advertiser Serbia21. septembra 2020.

Srbija na 65. mestu po brzini interneta u svetu

Advertiser Serbia10. septembra 2020.

Putem mobilnog telefona pričamo 7,4 minuta i trošimo 199 MB dnevno

Advertiser Serbia3. septembra 2020.

Apple vredi više nego sve kompanije u indeksu FTSE 100 zajedno

Advertiser Serbia3. septembra 2020.

iPhone 11 je najprodavaniji mobilni telefon u prvoj polovini 2020

Advertiser Serbia3. septembra 2020.

Prihod aplikacije Zoom skočio za 355 posto

Advertiser Serbia1. septembra 2020.

Objava o smrti glumca Čedvika Bosmana postala tvit sa najviše lajkova u istoriji Twitter-a

Advertiser Serbia31. avgusta 2020.

Transparentnost Srbija: SNS potrošila 686 miliona dinara u izbornoj kampanji, preostalih 20 izbornih lista oko 400 miliona

Advertiser Serbia31. avgusta 2020.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 17. do 23. avgusta 2020. godine

Advertiser Serbia26. avgusta 2020.

Deloitte studija: Kompanije preusmerile marketinške budžete na društvene mreže i mobile oglašavanje tokom pandemije Covid-19

Advertiser Serbia26. avgusta 2020.

IPG Mediabrands predstavlja: Prva revizija medijske odgovornosti na društvenim mrežama (ikad!)

Advertiser Serbia24. avgusta 2020.

Apple prva američka kompanija koja vredi više od dva biliona dolara

Advertiser Serbia20. avgusta 2020.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 27. jula do 2. avgusta 2020. godine

Advertiser Serbia4. avgusta 2020.

Huawei prestigao Samsung u prodaji pametnih telefona

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

Apple najvrednija kompanija na svetu, prestigao naftnog giganta

Advertiser Serbia2. avgusta 2020.