Analize

Preko 50% Google pretraga završi se bez klikova

Analize

Do juna 2019. godine 50,3% Google pretraga ostalo je bez ijednog klika. Nasuprot tome, pretrage sa organskim klikovima na veb sajtove koji nisu Google-ovi sada čine samo 45% celokupnog saobraćaja

 

Ovo su podaci kompanije za marketinšku analitiku Jumpshot zasnovani na 40 miliona browser pretraga na desktop i mobilnim uređajima u SAD-u. Podatke je obradio Rand Fishkin, osnivač pretraživača SparkToro. Da stvari budu još gore, čini se da ovaj trend pretraživanja bez ikakvih klikova beleži stalni rast od 2016. godine. U međuvremenu, organski reach veb sajtova trećih strana nastavlja da se smanjuje.

Međutim, nije iznenađujuće što veliki broj pretraga rezultira nikakvim klikovima – pogotovo kada imamo u vidu da Google preusmerava pažnju na rezimiranje klipova na vrhu pretrage. Iako to čini korisnicima posao možda lakšim, oni „jedu“ u saobraćaju veb sajtove trećih strana.

Međutim, kako Fishkin ističe, US congressional panel nedavno je pitao Google da li je tačno da manje od 50% pretraga vodi na veb lokacije koje nisu Google-ove. Umesto direktnog i kratkog „da, ne“ odgovora, Google je raspravljao o autentičnosti citiranih podataka – bez demantovanja.

Autor izveštaja navedenog u našem pismu nije razjasnio svoju specifičnu metodologiju, ali je netačno prikazati izložene klipove kao jednostavno odgovaranje na pitanje koje ne rezultira klikom“, napisala je kompanija u izjavi. „Mnogi sajtovi nastoje da njihov sadržaj bude istaknut kao klip, koji može da privuče smislen saobraćaj.“ Zanimljivo je da Fishkin dalje napominje da je Google-ova dominacija u pretraživanju dostigla 94-postotni udeo na tržištu (podaci se zasnivaju samo na browser pretraživanjima).

Vredi napomenuti da ovo nije potpuno novi razvoj događaja. Još u junu, Search Engine Land je citirao ranija istraživanja Fishkin-a koja su sugerisala da je broj pretraživanja bez ikakvih klikova u prvom kvartalu 2019 dostigao skoro 49% svih zahteva. Ipak, primećeno je da Fishkin-ova metodologija nije baš neoboriva.

Podaci se baziraju na preko milijardu veb browser pretraga na deset miliona desktop i Android uređaja u SAD“, napisao je Search Engine Land. „Ne uključuje pretrage koje se vrše na iOS uređajima, aplikaciji Google pretraga, uređajima samo za glas ili pretrage koje su završile klikom na mobilnu aplikaciju.“

Ovaj nalaz ponovo pokreće diskusije o Google-ovom anti-konkurentskom ponašanju, koje su mnogi u prošlosti kritikovali. Zaista, TNW je pisao da 23 evropske kompanije za traženje posla rade na podnošenju antitrust žalbe protiv Google-a sa Evropskom unijom. Kompanije tvrde da je Google svoje rezultate pretrage vezane za nova radna mesta postavio iznad rezultata konkurenata. Ono što stvari čini još gorim je da ovo verovatno nije prvi put da je gigant među pretraživačima pokrenuo kritiku zbog svoje prakse protiv konkurencije.

U prošlosti je kompanija kažnjena sa 1,49 milijarde evra zbog gašenja konkurencije oglašavanja, 2,4 milijarde evra zbog nepravednog podsticanja sopstvene usluge kupovine i 4,34 milijarde evra zbog ilegalnog ograničavanja korišćenja Androida.

 
Izvor: nezavisne.com

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Analize

Najpopularniji profili na društvenim mrežama imaju više od pedeset odsto lažnih pratilaca

Advertiser Serbia13. avgusta 2019.

Istraživanje: Kako provodimo vreme online?

Advertiser Serbia9. avgusta 2019.

Netflix vredi više od BDP-a pet balkanskih zemalja

Advertiser Serbia4. avgusta 2019.

ATLANTIC GRUPA: Rast prihoda uz dvocifreni rast profitabilnosti

Advertiser Serbia31. jula 2019.

Investicije u oglašavanje u Srbiji i zemljama regiona će rasti u narednim godinama

Advertiser Serbia16. jula 2019.

Đorđević: Robu preko interneta kupovalo 1,8 miliona Srba

Advertiser Serbia16. jula 2019.

RTS i Novak Đoković postigli rekordnu gledanost

Advertiser Serbia15. jula 2019.

10 najgledanijih reklama na YouTube-u u drugom kvartalu 2019

Advertiser Serbia10. jula 2019.

Zenith: Usporava se rast online oglašavanja

Advertiser Serbia9. jula 2019.

Generacija Z ne koristi Facebook, prešli su na Instagram i YouTube

Advertiser Serbia9. jula 2019.

Eurostat: 52 odsto Srba koristi društvene mreže

Advertiser Serbia1. jula 2019.

Da li nas je više osvojio GOT ili Černobilj?

Advertiser Serbia28. juna 2019.

Digitalna piraterija „košta“ SAD preko 29 milijardi dolara godišnje

Advertiser Serbia20. juna 2019.

Neki od trenutno najvažnijih internet trendova

Advertiser Serbia18. juna 2019.

Rojtersov godišnji izveštaj: Facebook manje popularan, ali i dalje najvažniji za širenje vesti; Rastu Instagram i WhatsApp

Advertiser Serbia17. juna 2019.