Agencije

Veliki praznični intervju sa liderima najznačajnijih agencija za tržišno komuniciranje u Srbiji, VI deo

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa rukovodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija u Srbiji porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2017. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati…Ovaj serijski intervju će biti objavljivan u segmentima tokom narednih dana, pre i posle novogodišnjih i božićnih praznika…Razgovor vodio Nenad Danilović

Našim sagovornicima postavili smo sledećih nekoliko pitanja:

Kako je za Vašu agenciju protekla 2016. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je Vaša agencija sprovela tokom prethodne godine?

Kako ocenjujete prethodnu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija?

Kakva su Vam očekivanja u 2017. godini u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija?

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2017. godini.

null

Ana Mijajlović, Managing Director Havas Media Adriatic

…značajni projekti i aktivnosti agencije u 2016…Na bazi rada prethodnih godina, 2016 je za Havas Media Adriatic bila više nego uspešna imajući u vidu da smo postali deo globalne mreže Havas Media Group koja posluje u 126 zemalja širom sveta a kroz jedinstvenu regionalnu mrežu obezbeđuje klijentima bržu, efikasnu i kompletnu uslugu u svim delovima Adriatik regiona. Ovakva ekspanzija HMG omogućila nam je dodatnu razmenu ideja, veština i znanja na svim nivoima, a podrška mreže i integracija kreativnih snaga sa Havas Creative timovima kroz jedinstvene alate rezultirala je sveobuhvatnom uslugom klijentima kao odgovor na njihove postavljene izazove, a na sve zahtevnijem tržištu. Centralizovanom regionalnom koordinacijom koju ima Havas Media Adriatic kroz unificiran pristup svih timova usklađene su i zadovoljene potrebe klijenata na tržištima Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske i Albanije. Saradnja sa klijentima je bila izuzetno partnerska i na obostrano zadovoljstvo, te smo u novu godinu ušli sa istim višegodišnjim klijentima, gde smo u određenom domenu unapredili i prosirili saradnju a ponosni smo i na akvizicije novih klijenata kao rezultat uspesnih pitcheva i rada tokom 2016.

…ocena poslovne godine 2016…Za nas kao agenciju 2016 je bila uzbudljiva i dinamična samim ulaskom u veliku porodicu Havas Media Group, a sa druge strane veoma intenzivna sa brojem pitch procesa u kojima smo učestvovali, ne samo u Srbiji već u svim zemljama regiona u kojima poslujemo. Što se naših klijenata tiče, neki su pokazali hrabrost i poverenje i otvorili vrata za inovativniji integrisani pristup kroz digitalnu i BTL komunikaciju, dok su određeni ostali dosledni svojim stabilnim aktivnostima na tradicionalnim medijima a u skladu sa poslovanjem na ostalim inostranim tržistima. Sveukupno posmatrajući, iz našeg ugla industrija je napredovala kako kroz novi ZOO i razlicite regulative tako i kroz veliki broj festivala u Srbiji i u regionu podstičući međusobno agencije na dodatni rad i napredak.

…poslovna očekivanja u 2017…Većina klijenata Havas Media Adriatic su inostrani klijenti sa kojima imamo višegodišnju saradnju i očekujemo stabilnost sa kojom smo radili i u prethodnom periodu obzirom na njihovu precizno definisanu strukturu rada i planiranja. I u 2017 očekujemo intezivne i sve zahtevnije medijske pitch procese, kao i nastavak borbe za akvizicijom domaćih klijenata među agencijama.

…praznične želje & čestitke klijentima i budućim oglašivačima…Havas Media Adriatic klijentima želi da nastave timski rad kakav smo imali do sada i kakav je pokazao izuzetne rezultate i uspešan rast, a budućim klijentima da pokažu timski duh, hrabrost i poverenje.

null

Igor Savić, Managing Director, Havas Adriatic

…značajni projekti i aktivnosti agencije u 2016…Velika agilnost i spremnost da odgovorimo na rastuće i nove potrebe klijenata u odnosu na tržišne trendove, ojačali su nam kredibilitet i poverenje kod postojećih i značajno povećali interesovanje kod potencijalnih klijenata.
Širenjem poslovanja na sva ex-YU trzišta i Albaniju, agencija je ojačala svoju stratešku poziciju i ulogu kako u region tako i u okviru Havas grupacije.
Najveći uspeh pridajemo interno – novoj organizaciji i osveženim timovima, a eksterno – tenderu raspisanom krajem prošle godine, gde je agencija ponovo zadržala svog najvećeg klijenta i time potvrdila da i nakon decenije saradnje, međuljudski odnosi i kvalitet usluge ne samo da daju dobre rezultate već i pomeraju granice.

…ocena poslovne godine 2016…Protekla godina bila je u znaku velikih izazova, uglavnom uslovljenih smanjenjem budžeta klijenta a što posledica ekonomskih prilika u svim sferama poslovanja. Povećan broj tender odnosno pič procesa je takođe obeležje 2016. godine što je za rezultat imalo jaku borbu među reklamnim agencijama, pribegavanju kompromisnih rešenja, često praćenih neželjenim trendom što pristupačnije ponude, devalvirajući pri tom ključne vrednosti kreativne industrije – inovativnost i kvalitet.

…poslovna očekivanja u 2017…Veoma ambiciozna i optimistična u odnosu na prošlu godinu.
Stiče se utisak da je klijentima ponovo neophodan ekspert u kreiranju brendova i kreativnih platformi, kao i pouzdan partner koji je ujedno i konsultant a ne samo “podizvođač”.
Sveže ideje, fokusiran pravac i jasan cilj, pre svega u vidu merljivih rezultata za brendove, će biti ključni parametri poslovanja reklamnih agencija.
Naša snaga je u dobrom razumevanju strategije i slobodnom razmišljanju koje kreira originalne ideje u skladu sa potrebama tržišta sada. Uz alat Havas grupacije – Creative Business Idea®, naša inovativna rešenja su praćena kako kvalitetnom implementacijom tako i jedinstvenim partnerskim odnosima sa našim klijentima.
Havas Adriatic – reklamna agencija u Srbiji i regionu (Crna Gora, Makedonija, Hrvatska, BiH, Slovenija, Kosovo i Albanija) – teži da zadrži revolucionarni duh i sposobnost da se stvari vide iz novog a relevantnog ugla. S tim u vezi, očekujte neočekivano od nas!

…praznične želje & čestitke klijentima i budućim oglašivačima…Prepoznajte kreativnost koja dodaje vrednost i razvija poslovanje kako danas tako i u budućnosti. Svim smo na istoj strani i sa istim ciljem a kao rezultat zajedničkih zalaganja želim nam puno inovacije, podizanja standarda tržišta i opravdane investicije.

null

Miro Antić, Partner M2Communications

…značajni projekti i aktivnosti agencije u 2016…Razgovaraju Account Executive i Account Manager u agenciji M2Communications 30. decembra, negde oko 15h.
AE: “Kako ti se čini sad na kraju, bila je dobra godina, čak šta više…?
AM: “Nije”.
“Zašto?” upita AE.
AM: “Imali smo više klijenata, radili na većim projektima, više putovali, dobili veće plate i bonuse i tako dalje… ali…“.
AE: “Jesi li dobro, da nemaš temperaturu??”
“Vidi, prošlog 31. decembra je bila skoro pa žurka u office-u, došli ortaci, zezanje, dobra uvertira…, a ovog poslednjeg radnog dana, šta? Radim prezentacije za dva projekta i poundu za klijenta iz inostranstva. Ako svodimo račun na kraju godine, kažem ti, nije dobra!” odgovori AM.

…ocena poslovne godine 2016…Odlična, “status quo” u punoj snazi. Neki bi rekli: “dok god ne srljamo na dole, ćuti, dobro je”.

…poslovna očekivanja u 2017…Jednostavno: još ubedljivije ovde, mnogo više napolju.

…praznične želje & čestitke klijentima i budućim oglašivačima…Što više lepih trenutaka i nezaboravnih iskustava.

 

Veliki praznični intervju sa liderima najznačajnijih agencija za tržišno komuniciranje u Srbiji, I deo
Veliki praznični intervju sa liderima najznačajnijih agencija za tržišno komuniciranje u Srbiji, II deo
Veliki praznični intervju sa liderima najznačajnijih agencija za tržišno komuniciranje u Srbiji, III deo
Veliki praznični intervju sa liderima najznačajnijih agencija za tržišno komuniciranje u Srbiji, IV deo
Veliki praznični intervju sa liderima najznačajnijih agencija za tržišno komuniciranje u Srbiji, V deo
 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Rad mladog dizajnera STEFANA GAJIĆA uvršten u internacionalnu izložbu o toleranciji

Advertiser Serbia18. oktobra 2021.

Treći Golden Drum Adriatic zaredom za McCann Beograd

Advertiser Serbia16. oktobra 2021.

MARKO PEŠIĆ: „Pomoći ćemo da polaznici AcademIAA svoje potencijale i perspektive sagledaju iz nešto drugačijih uglova“

Advertiser Serbia14. oktobra 2021.

Video tribute o Draganu Sakanu na Golden Drum-u

Advertiser Serbia13. oktobra 2021.

DOBRINKA VIĆENTIJEVIĆ: „Dočaraćemo polaznicima svu raznolikost upotrebe različitih izvora podataka“

Advertiser Serbia13. oktobra 2021.

ANA MIJAJLOVIĆ: „Za sve koje marketing zanima, ovogodišnja AcademIAA je definitivno jedinstvena prilika za edukaciju“

Advertiser Serbia12. oktobra 2021.

LJUBICA VUKČEVIĆ: „Cilj nam je da donesemo vrednost i onima koji su na početku karijere, ali i onima sa dugogodišnjim iskustvom“

Advertiser Serbia11. oktobra 2021.

HETERO HOME – Nećemo više da se krijemo (ni u ormaru)

Advertiser Serbia11. oktobra 2021.

GORAN JANKULOSKI: „Cilj nam je da pripremimo sledeću generaciju marketara koja će 50% svojih medijskih budžeta trošiti onlajn“

Advertiser Serbia8. oktobra 2021.

Degordian kreće s novim i unapređenim izdanjem Detangled edukacija

Advertiser Serbia8. oktobra 2021.

Nova kampanja za Franck Cappuccino by Señor

Advertiser Serbia8. oktobra 2021.

Zastrašujuće dobra saradnja: Dubioza kolektiv i Via Media predstavili spot „Kafana“

Advertiser Serbia7. oktobra 2021.

Vila Divljina: Fake smeštaj u borbi protiv realnosti divlje gradnje

Advertiser Serbia6. oktobra 2021.

Studiu Sonda Zlato na BalticBest-u!

Advertiser Serbia23. septembra 2021.

Kako smo napravili „hajp“ oko povratka u školu?

Advertiser Serbia15. septembra 2021.