Istraživanja

Potrošači u EU svesni potencijala veštačke inteligencije ali i zabrinuti

Istraživanja

Potrošači iz devet članica EU veruju da veštačka inteligencija može da im korisiti ali baš i nisu u stanju da procene vrednost specifičnih usluga kod kojih se već koristi tehnologija veštačke inteligencije

 
Istovremeno su potrošači zabrinuti da bi upotreba veštačke inteligencije mogla da dovede do povećane zloupotrebe ličnih podataka.

Novo istraživanje Evropske organizacije potrošača (BEUC) pokazalo je da mnogi potrošači ne veruju da će im privatnost biti zaštićena kada je reč o nekim tehnologijama, poput prepoznavanja glasa. U to ne veruje 68 odsto ispitanika u Nemačkoj i 71 odsto u Belgiji.

Veliki broj ispitanika, pokazalo je istraživanje, ne misli da važeće zakonodavstvo može efikasno da reguliše aktivnosti zasnovane na veštačkoj inteligenciji.

Tek svaki peti ispitanik smatra da ih važeći propisi štite od potencijalne štete od veštačke inteligencije. Stoga su, navodi BEUC, planovi EU o propisima o veštačkoj inteligenciji u skladu sa očekivanjima građana.

Istraživanje je pokazalo i da potrošači imaju poverenja u potencijal veštačke inteligencije ali da žele da zadrže kontrolu. Više od dve trećine ispitanika reklo je da korisnici moraju da imaju pravo da kažu ne automatizovanom donošenju odluka.

Takođe je istraživanje pokazalo da znanje građana o veštačkoj inteligenicji nije veliko i 21% ispitanih reklo je da nikad nisu čuli za nju ili da nemaju pojma da je prisutna.

Potrošači žele da im veštačka inteligencija pomogne predviđanjem saobraćajnih nezgoda (91%) ili onoga što se tiče njihovog zdravlja (87%) ili finansijskih problema (81%).

Pri tome kažu da su iskusili „lošu uslugu“ 41% ispitanika se požalilo na predloge zajmova date na osnovu automatizovanih odluka.

Proizvodi i usluge veštačke inteligencije sve više stižu do potrošača. Ipak, 43% ispitanika nije dovoljno informisano o tome. Potrošači veruju da veštačka inteligencija može da im koristi ali još ne vide te koristi“, rekla je generalna direktorka BEUC Monik Gojens (Monique Goyens).

Kako je dodala, istraživanje je pokazalo da organizacije potrošača rade na tome da informišu potrošače o korisnim, bezbednim i zakonski uskladjenim aplikacijama veštačke inteligencije i kako ih najbolje koristiti.

Gojens je ukazala i da većina potrošača ne veruje da će im privatnost biti zaštićena kada koriste alate veštačke inteligencije, poput pametnih satova ili glasovnih asistenata. Potrošači, kako je rekla, brinu da kompanije i vlade mogu da primene veštačku inteligenciju da manipulišu njihovim odlukama i da će veštačka inteligencija doprineti diskriminaciji.

„Trenutna pravila zaštite potrošača, privatnosti i odgovornosti nisu pogodna za zaštitu potrošača od negativnih efekata veštačke inteligencije. EU planira da predloži propise o veštačkoj inteligenciji to mora pod hitno da se uradi. Potrošači moraju da budu zaštićeni od rizika, poput diskriminacije ili manipulacije“, istakla je Gojens.

Istraživanje je sprovedeno u novembru i decembru 2019. u Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Poljskoj, Portugaliji, Španiji i Švedskoj.

 

Izvor: Beta

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Istraživanja

Gledanost TV programa s nacionalnom pokrivenošću u februaru 2021. godine

Advertiser Serbia3. marta 2021.

Mladi u doba korone – „My so COVID life“

Advertiser Serbia1. marta 2021.

Eurostat: Petina građana EU koristi pametni aksesoar

Advertiser Serbia26. februara 2021.

Direct Media sprovela neuroistraživanje o uticaju društvenih mreža na mozak (VIDEO)

Advertiser Serbia25. februara 2021.

SBB omiljeni internet provajder i jedan od najpoželjnijih poslodavaca mladih u Srbiji

Advertiser Serbia12. februara 2021.

SRĐAN BOGOSAVLJEVIĆ: „Effie podiže svest o značaju marketinga u ukupnoj ekonomiji“

Advertiser Serbia12. februara 2021.

United Grupa ponovo ima najbržu mobilnu mrežu u Evropi prema merenju Ookle®

Advertiser Serbia10. februara 2021.

Mladi u Srbiji odabrali Maxi supermarket

Advertiser Serbia8. februara 2021.

Direct Media pokreće Direct NEURO istraživanja zasnovana na neurotehnologiji

Advertiser Serbia3. februara 2021.

Eurostat: U koje svrhe se koristio internet u 2020 u EU?

Advertiser Serbia29. januara 2021.

EACA: Sedam lekcija za evropske premium brendove koji žele da napreduju tokom recesije

Advertiser Serbia26. januara 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] COMMUNIS DDB: „Nezavisni mediji zavise od tebe!“ za IREX

Advertiser Serbia25. januara 2021.

Nežnost kao ključ za sreću

Advertiser Serbia21. januara 2021.

Gledanost TV programa s nacionalnom pokrivenošću u 2020

Advertiser Serbia19. januara 2021.

Istraživanje: Kućni aparati programirani da prestanu sa radom

Advertiser Serbia19. januara 2021.