Istraživanja

Potrošači u EU svesni potencijala veštačke inteligencije ali i zabrinuti

Istraživanja

Potrošači iz devet članica EU veruju da veštačka inteligencija može da im korisiti ali baš i nisu u stanju da procene vrednost specifičnih usluga kod kojih se već koristi tehnologija veštačke inteligencije

 
Istovremeno su potrošači zabrinuti da bi upotreba veštačke inteligencije mogla da dovede do povećane zloupotrebe ličnih podataka.

Novo istraživanje Evropske organizacije potrošača (BEUC) pokazalo je da mnogi potrošači ne veruju da će im privatnost biti zaštićena kada je reč o nekim tehnologijama, poput prepoznavanja glasa. U to ne veruje 68 odsto ispitanika u Nemačkoj i 71 odsto u Belgiji.

Veliki broj ispitanika, pokazalo je istraživanje, ne misli da važeće zakonodavstvo može efikasno da reguliše aktivnosti zasnovane na veštačkoj inteligenciji.

Tek svaki peti ispitanik smatra da ih važeći propisi štite od potencijalne štete od veštačke inteligencije. Stoga su, navodi BEUC, planovi EU o propisima o veštačkoj inteligenciji u skladu sa očekivanjima građana.

Istraživanje je pokazalo i da potrošači imaju poverenja u potencijal veštačke inteligencije ali da žele da zadrže kontrolu. Više od dve trećine ispitanika reklo je da korisnici moraju da imaju pravo da kažu ne automatizovanom donošenju odluka.

Takođe je istraživanje pokazalo da znanje građana o veštačkoj inteligenicji nije veliko i 21% ispitanih reklo je da nikad nisu čuli za nju ili da nemaju pojma da je prisutna.

Potrošači žele da im veštačka inteligencija pomogne predviđanjem saobraćajnih nezgoda (91%) ili onoga što se tiče njihovog zdravlja (87%) ili finansijskih problema (81%).

Pri tome kažu da su iskusili „lošu uslugu“ 41% ispitanika se požalilo na predloge zajmova date na osnovu automatizovanih odluka.

Proizvodi i usluge veštačke inteligencije sve više stižu do potrošača. Ipak, 43% ispitanika nije dovoljno informisano o tome. Potrošači veruju da veštačka inteligencija može da im koristi ali još ne vide te koristi“, rekla je generalna direktorka BEUC Monik Gojens (Monique Goyens).

Kako je dodala, istraživanje je pokazalo da organizacije potrošača rade na tome da informišu potrošače o korisnim, bezbednim i zakonski uskladjenim aplikacijama veštačke inteligencije i kako ih najbolje koristiti.

Gojens je ukazala i da većina potrošača ne veruje da će im privatnost biti zaštićena kada koriste alate veštačke inteligencije, poput pametnih satova ili glasovnih asistenata. Potrošači, kako je rekla, brinu da kompanije i vlade mogu da primene veštačku inteligenciju da manipulišu njihovim odlukama i da će veštačka inteligencija doprineti diskriminaciji.

„Trenutna pravila zaštite potrošača, privatnosti i odgovornosti nisu pogodna za zaštitu potrošača od negativnih efekata veštačke inteligencije. EU planira da predloži propise o veštačkoj inteligenciji to mora pod hitno da se uradi. Potrošači moraju da budu zaštićeni od rizika, poput diskriminacije ili manipulacije“, istakla je Gojens.

Istraživanje je sprovedeno u novembru i decembru 2019. u Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Poljskoj, Portugaliji, Španiji i Švedskoj.

 

Izvor: Beta

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Istraživanja

Business Insider istraživanje društvenih mreža: Niko više ne veruje Facebook-u

Advertiser Serbia25. septembra 2020.

U Srbiji više od 80 odsto domaćinstava ima internet

Advertiser Serbia23. septembra 2020.

Za medijske projekte 1,7 milijardi dinara, 77 miliona više nego prošle godine

Advertiser Serbia17. septembra 2020.

Istraživanje: Generacija Z bolje uočava lažne vesti od starijih

Advertiser Serbia16. septembra 2020.

Srbija na 65. mestu po brzini interneta u svetu

Advertiser Serbia10. septembra 2020.

Facebook će plaćati korisnicima za deaktivaciju profila na Facebook-u i Instagram-u

Advertiser Serbia7. septembra 2020.

Facebook uklonio naloge povezane sa lažnom ruskom agencijom za internet istraživanja

Advertiser Serbia2. septembra 2020.

Počinje novi serijal webinara DIRECT TALKS

Advertiser Serbia2. septembra 2020.

United Grupa ima najbržu mobilnu mrežu u Evropi

Advertiser Serbia1. septembra 2020.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 17. do 23. avgusta 2020. godine

Advertiser Serbia26. avgusta 2020.

Deloitte studija: Kompanije preusmerile marketinške budžete na društvene mreže i mobile oglašavanje tokom pandemije Covid-19

Advertiser Serbia26. avgusta 2020.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 27. jula do 2. avgusta 2020. godine

Advertiser Serbia4. avgusta 2020.

Istraživanje: Kreativna industrija u Srbiji među najpogođenijim Covid-19 krizom

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

Hrvatska: Komunikacijska ulaganja nisu smanjena

Advertiser Serbia30. jula 2020.

Direct PERSPECTIVE pokreće dijalog o novoj normalnosti – O poslovanju, brendovima i tehnologijama

Advertiser Serbia23. jula 2020.