Mediji

Portugalska kompanija kupuje Euronews

Mediji

Većinski deo panevropske televizije Euronews kupila je portugalska investitorska kompanija Alpac koja planira da tu medijsku mrežu učini globalnim akterom.

 

Euronews, pokrenut 1992, imao je poteškoće prethodnih godina koje su dovele do značajnog unutrašnjeg restrukturiranja. Televizija ipak tvrdi da je sada finansijski oporavak brži od očekivanog i da se očekuje da ponovo postane profitabilna 2023.

Euronews se nalazi na prekretnici. Promene koje su sprovedene i koje će biti uvedene u budućnosti su svedočanstvo uspeha strategije transformacije kompanije u posednjih nekoliko godina“, izjavio je izvršni direktor Euronews Majkl Piters.

Piters će sa mesta izvršnog direktora preći na mesto predsednika Upravnog odbora, a za privremenog direktora, na šest meseci, biće postavljen sadašnji finansijski direktor Benedikt Bahs.

Američka medijska grupa NBC je 2020. prodala svojih 25% udela u Euronews-u Medijskoj globalnoj mreži (MGN) u vlasništvu egipatskog miljardera Nagiba Savirisa, koji je time povećao svoj udeo na 88%.

Portugalska venture capital kompanija će sada preuzeti tih 88% Euronews-a od MGN, tako da će medijska mreža ponovo biti u potpunosti u evropskom vlasništvu.

Preuzimanje bi trebalo da bude završeno u prvim mesecima 2022. godine.

Kompanija Alpac kapital je uglavnom fokusirana na mala i srednja preduzeća sa velikim potencijalom, tako da preuzimanje Euronews-a podiže ambicije kompanije na potpuno novi nivo.

Oporavak Euronews-a delom je rezultat digitalizacije njegovih servisa, uz pokretanje onlajn proizvoda u posebnim oblastima, kao što su ekologija, putovanja i kultura. Novo rukovodstvo je posvećeno ubrzanju tog trenda novim ulaganjima.

U narednim mesecima moraćemo da izgradimo odlučno digitalni projekat, tako da s ovom transformacijom Euronews može da zauzme mesto koje mu pripada u Evropi“, rekao je predsednik kompanije Alpak kapital Pedro Vargas David.

Evropska komisija je direktno finansirala Euronews za izveštavanje o poslovima Evropske unije, a samo za 2021. godinu televizija je trebalo da dobije 16 miliona evra. Komisija je ipak odlučila da od 2024. postepeno otvori finansijska sredstva za konkurenciju.

Portparol EK je rekao da će Komisija pratiti da promene u menadžmentu i uređivačkoj politici ne utiču na njihove ugovorne aranžmane.

Izvor upoznat sa tim pitanjem rekao je za EURACTIV.com da su u Komisiji i Evropskom parlamentu pozdravili promenu vlasništva u Euronews-u.

Euractiv.rs

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Mediji

Velika Britanija: Ukida se TV pretplate za javni servis?

Advertiser Serbia17. januara 2022.

CNN izgubio gotovo 90% publike u odnosu na prošlu godinu

Advertiser Serbia16. januara 2022.

Hrvatska: Roditelji za ograničenje oglašavanja nezdrave hrane dok deca gledaju televiziju

Advertiser Serbia13. januara 2022.

United Grupa učvršćuje poziciju u Grčkoj: Wind Hellas u vlasništvu vodeće telekomunikacione kompanije u Jugoistočnoj Evropi

Advertiser Serbia12. januara 2022.

Kruševac i Kraljevo su novi SBB GIGA gradovi

Advertiser Serbia27. decembra 2021.

Praznična čarolija postaje još lepša: Cinestar filmovi i serije od sada samo za SBB korisnike

Advertiser Serbia24. decembra 2021.

Samsung u partnerstvu sa Netflix-om unosi popularnu parisku modu i trendi uređaje u drugu sezonu hit serije Emily in Paris

Advertiser Serbia24. decembra 2021.

United Grupa: Evropska komisija odobrila preuzimanje kompanije Wind Hellas

Advertiser Serbia22. decembra 2021.

Medijska i digitalna pismenost – Zajedničkim radom državnih institucija, međunarodnih organizacija, kompanija i zainteresovanih pojedinaca do potrebnih digitalnih veština

Advertiser Serbia21. decembra 2021.

Saopštenje: SBB je korisnicima u skladu sa Zakonom dao popust za elektronske račune

Advertiser Serbia21. decembra 2021.

Imenovani direktor Radio Beograda i glavni urednik Prvog programa

Advertiser Serbia21. decembra 2021.

RTS podneo krivične prijave zbog postavljanja premijernih serija na internet

Advertiser Serbia19. decembra 2021.

Color Press Group predstavlja novog člana porodice: Stigao je wellness magazin „Natural Health”

Advertiser Serbia15. decembra 2021.

Uskoro nova platforma RTS Planeta Plus – šta korisnici mogu da očekuju

Advertiser Serbia13. decembra 2021.

SBB tradicionalno otključava kanale i Video klub – Deda Mraz stiže u domove svih SBB korisnika i donosi još jedno iznenađenje

Advertiser Serbia6. decembra 2021.