Brendovi

FBN Adria za osnaživanje porodičnog biznisa u regionu

BEOGRAD – Porodična poslovna mreža (Family Business Network Adria), vodeća internacionalna neprofitna organizacija, juče je zvanično najavila svoje prisustvo na području Srbije kao i zemalja u regionu

 

Osnovana je 1989. godine sa sedištem u Lozani, i objedinjuje 16.000 pojedinačnih članova, iz više od 4000 porodica širom sveta.

null

Obraćajući se prisutnima Alexis du Royde Blicquy, generalni direktor FBN Internacional, izrazio je zadovoljstvo zbog dolaska mreže na tržište Srbije i regiona, ukazujući na činjenicu da FBN Adria već skoro trideset godina pruža aktivnu podršku porodičnim preduzećima, nudeći im siguran prostor za učenje, razmenu informacija, iskustava, primera dobre prakse, uz inovativne ideje koje doprinose uspešnom rukovođenju porodičnim poslovanjem kroz generacije. „Saradnja sa Privrednom komorom Srbije od velikog je značaja za sprovođenje aktivnosti naše kompanije. Verujemo da će porodičnim firmama u Srbiji razmena informacija i iskustava sa firmama koje se bave istom ili sličnom delatnošću širom sveta biti podsticaj i alat za dalji napredak u poslovanju“ rekao je on.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je da će zajedničko delovanje PKS i FBN Adria doprineti razvoju porodičnog poslovanja u Srbiji. “Ako imamo u vidu da u našoj zemlji postoji oko 80% preduzeća u porodičnom vlasništvu, jasno je da je ova fuzija od strateškog značaja za razvoj i stabilnost svih ekonomskih sistema. Aktivnim delovanjem na ovom polju želimo da podržimo sve one koji na bilo koji način učestvuju u realizaciji porodičnog poslovanja i skrenemo pažnju javnosti na njihov značaj”, rekao je Čadež.

null
Ne postoji posao koji se radi sa više strasti i entuzijazma od porodičnog. Svesnost da radite za sebe i generacije koje slede predstavlja jedinstveni izvor snage. Uz sve prednosti koje nudi porodično poslovanje njegovo pokretanje i razvijanje može i često jeste teško, ali na kraju svakog dana neminovno osećate ogromno lično zadovoljstvo. Neretko se dešava da porodično poslovanje nastave naša deca ili unuci. Prenošenje znanja o upravljanju poslovanjem može, pored edukativne, imati i emotivnu vrednost jer se porodica dodatno povezuje na jedan sasvim novi način. Family Business Network, ponudiće porodičnim firmama u regionu dodatnu podršku u daljem razvoju poslovanja“, istakao je Davor Jakulin, Predsednik udruženja FBN Adria.

Tokom panela na kome su pored Davora Jakulina i Marka Čadeža učestvovali i Blaž Brodnjak, predsednik Uprave NLB d.d. i Miodrag Kostić, predsednik kompanije MK Group centralna tema bila je jačanje porodičnih preduzeća u regionu u cilju ostvarivanja međunarodne konkurentnosti, prenosa znanja i iskustava na generacije koje dolaze.

Kvalitetan menadžment, jasna strategija i vizija osnov su za razvoj svakog preduzeća. Znanje, ambicije i afiniteti sledeće generacije predstavljaju temelj na kome će se ono dalje unapređivati. Najveći izazov u prenosu vlasništva je sagledati ko od naslednika može voditi firmu, biti direktor, menadžer ili stručnjak u konkretnoj oblasti. NLB je već dugi niz godina promoter ideje porodičnog preduzetništva. Snažno razvijamo sisteme podrške ideji porodičnog preduzetništva predstavljajući našim klijentima različite primere iz reginalne prakse u cilju osnaživanja njihovog znanja i iskustva“, rekao je tom prilikom Blaž Brodnjak, predsednik Uprave NLB d.d.

null
Smatram da su porodične firme najžilaviji i najodrživiji deo srpske privrede, koji proizvodi veliki procenat dodatne vrednosti, posebno imajući u vidu njihovu veličinu. Potrebno je da se mladi ljudi u Srbiji ohrabre na preduzetništvo, ugledajući se na uspešne primere iz prakse“, istakao je Miodrag Kostić, predsednik kompanije MK Group koja uspešno posluje već 35 godina, a osim Srbije, posluje i u Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Činjenica da samo trećina prenosa vlasništva sa jedne generacije na drugu uspe, bila je inicijalna kapisla da FBN započne misiju osnaživanja porodičnog nasleđa. Tako je nastao jedinstveni NextGen program koji broji preko 6.400 mladih vlasnika porodičnih preduzeća, u 65 zemalja sveta, a u okviru koga im se pruža mogućnost da uče od vodećih stručnjaka i preduzetnika iz celog sveta, da se upoznaju sa NextGen kolegama, razmene iskustva, izgrade svoju društvenu mrežu i steknu lidersko iskustvo u cilju povećanja uspešnosti poslovanja.

 

Ono što čini Family Business Network jedinstvenom:

– Je neprofitna i nepropisna organizacija
– Uključuje članove porodice tokom generacija
– Podržava sledeću generaciju (18-40 godina) porodica koje poseduju biznise
– Deli dobre prakse i znanja u okviru globalne mreže na globalnom i lokalnom nivou
– Podstiče intimnu razmenu i inspirativno vršnjačko učenje
– Sponzori istraživanja dodate vrednosti
– Promoviše slučaj za porodični biznis prema održivoj budućnosti

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Brendovi

Ilon Mask u jednom danu bogatiji za šest milijardi dolara

Advertiser Serbia11. jula 2020.

Bivša ruska parlamentarka protiv sladoleda u bojama duge

Advertiser Serbia10. jula 2020.

Španija: Zabranjeno reklamiranje kladionica na dresovima

Advertiser Serbia10. jula 2020.

Evropski sud pravde: Kupci mogu da tuže Volkswagen u zemlji u kojoj su ga kupili

Advertiser Serbia10. jula 2020.

H&M planira da zatvori 170 prodavnica širom sveta zbog korona virusa

Advertiser Serbia9. jula 2020.

BrandZ Top 100: Najvredniji svetski brendovi pripadaju tehnološkim kompanijama

Advertiser Serbia9. jula 2020.

Vina „Tikveš“ i „Tikveš Châteaux &Domaines” osvojila četiri Zlata i Specijalnu nagradu na „Citadelles Du Vin 2020“ u Francuskoj

Advertiser Serbia6. jula 2020.

U Francuskoj zabranili emitovanje TV reklame za bicikle jer „podstiče strah od automobila“

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Novi maloprodajni lanac PEPCO stiže u Srbiju

Advertiser Serbia2. jula 2020.

PPF osnovao Cetin grupu u regionu centralno-istočne Evrope

Advertiser Serbia2. jula 2020.

Tesla najvredniji proizvođač automobila na svetu

Advertiser Serbia2. jula 2020.

Preko 3.400 kompanija u SAD podnelo zahteve za bankrotstvo

Advertiser Serbia1. jula 2020.

I Lego privremeno obustavlja oglašavanje na društvenim mrežama

Advertiser Serbia1. jula 2020.

Volkswagen odustao od izgradnje fabrike u Turskoj

Advertiser Serbia1. jula 2020.

Mastercard omogućio Apple Pay svojim korisnicima u Srbiji

Advertiser Serbia30. juna 2020.